Circa 1.000 de persoane nu au putut să intre în Franța de la restabilirea controalelor la frontiere, menite să întărească securitatea în perioada desfășurării Conferinței internaționale asupra schimbărilor climatice (COP21) și să reducă riscul terorist, relatează Agerpres.
De la restabilirea controalelor, la 13 noiembrie, „circa 1.000 de persoane au fost împiedicate să intre pe teritoriul național (francez), din cauza riscului pe care aceste persoane le-ar putea reprezenta pentru ordinea publică și securitatea țării”, a declarat ministrul francez de Interne, Bernard Cazeneuve, în timpul unei vizite efectuate la Strasbourg, în estul Franței.
În total, „aproape 15.000 de polițiști și jandarmi s-au mobilizat la frontierele noastre, în special la frontiera nordică”, a precizat Cazeneuve, cu referire la un punct de trecere de la frontiera franco-germană.
Scopul acestor controale este de a „permite, atât în cadrul organizării COP21, dar și în contextul nivelului de amenințare teroristă cu care ne confruntăm, să asigurăm securitatea francezilor și să efectuăm arestările care sunt necesare”, a adăugat ministrul de interne al Franței.
Franța a restabilit în mod excepțional controalele la frontierele sale vineri, 13 noiembrie, în cadrul unei serii de măsuri menite să întărească securitatea în așteptarea COP21, care începe luni, la Paris, în prezența a peste 150 de șefi de stat și de guverne. Cu câteva ore mai târziu, jihadiști au comis cele mai sângeroase atentate din istoria Franței (130 de morți), iar guvernul francez, care a decretat stare de urgență, a decis să prelungească aceste controale „atât timp cât amenințarea teroristă se va menține”.