Ministerul Sănătăţii va transmite sindicatelor din sistemul sanitar o nouă formă a Ordinului de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, a anunţat joi seara ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, după întâlnirea cu ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor vârstnice, Dragoş Pîslaru, şi cu reprezentanţii sindicali pe tema plăţii gărzilor suplimentare.
"Înţelegem că nivelul remunerării din sistemul sanitar are de recuperat. Înţelegem nemulţumirea medicilor şi înţelegem, de asemenea, sau trebuie să înţelegem că am făcut câţiva paşi – un pas important a fost făcut cu această ordonanţă (n.r. OUG 20), care reglementează câteva drepturi în plus pentru medici. Dincolo de asta, ce o să facem noi la Ministerul Sănătăţii – există acest faimos Ordin de Ministru 870, care reglementează timpul de lucru şi gărzile, ne vom uita la acest ordin, am început deja, suntem în proces de revizuire a lui, am început, de fapt, de acum două săptămâni. Am avut o primă rundă de feedback de la sindicate, încorporăm acest feedback şi luni vom avea o nouă formă transmisă către sindicate. Probabil, până la sfârşitul săptămânii vom avea deja acest ordin pus în transparenţă, va putea fi consultat de toată lumea şi prevedem acolo câteva lucruri importante", a precizat Voiculescu.
El a adăugat că unul dintre aceste lucruri este legat de intervalul care există deja reglementat legal, de spor pentru gărzi. "Este reglementat la 25 până la 75% pentru gărzile în timpul săptămânii, respectiv, de 50 până la 100% pentru gărzile din weekend. În momentul acesta, peste jumătate din personalul medical este în jumătatea de jos a acestor intervale. Urmărim să reglementăm acest lucru într-un mod adecvat, care să ţină cont de ocuparea medicilor în cadrul acelor gărzi", a mai precizat ministrul, potrivit Agerpres.
Voiculescu a mai spus că mesajul important pe care ar vrea să-l transmită este că se bazează pe responsabilitatea tuturor "actorilor" din acest sistem. "Am făcut un prim pas pentru a elimina un abuz al statului, şi anume obligarea medicilor de a efectua aceste gărzi, sperăm ca acest lucru să nu se întoarcă împotriva noastră şi rugăm pe toată lumea să aibă în vedere că facem tot ce putem, am lucrat în ultimele zile şi săptămâni alături de Ministerul Muncii, avem suportul Guvernului pentru asta şi aş vrea să asigur pe toată lumea că facem tot ce se poate în limitările actuale pentru a îmbunătăţi lucrurile în sistemul sanitar", a mai spus Voiculescu.
La rândul său, ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, a spus că gărzile suplimentare vor conta ca vechime în muncă și în specialitate, iar medicii care au doar gărzi vor beneficia de concediu. "Discuția nu a fost doar să aflăm de data acesta ce mai vor sindicatele. Am avut mai multe discuții anterioare. Am venit cu soluții. Pe partea de Codul Muncii am venit cu niște lucruri care clar ajută. Am explicat astăzi că am rezolvat împreună cu Ministerul Sănătății problema vechimii și mai bine zis a faptului că timpul pe gărzile suplimentare va conta ca vechime în muncă și ca vechime în specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat. L-am clarificat împreună, în discuțiile bilaterale, în echipă, Ministerul Muncii și Ministerul Sănătății", a declarat ministrul Dragoș Pâslaru.
De asemenea, el a precizat că s-a discutat și despre plata sporurilor de noapte pentru gărzile care se fac pentru completarea orelor de lucru: "Am agreat în același timp ca pentru contractul individual de muncă al medicilor care au doar gărzi, atunci evident trebuie să beneficieze de concediu, conform prevederilor Codului Muncii. Este un lucru absolut firesc și care decurge ca urmare acestui lucru pe care l-am permis prin OUG 20, de a exista contract individual de muncă separat".
Marius Sepi, prim-vicepreşedinte al Federaţiei Sanitas, a declarat la ieşirea de la discuţiile avute la Ministerul Sănătăţii pe tema gărzilor medicilor că propunerea de modificare a Ordinului MS 870/2004 va fi transmis sindicatelor, urmând ca acestea să facă propuneri de modificare până joi.
"Până luni vom avea draftul de modificare a ordinului 870, cel care reglementează gărzile în România, urmând ca până joia viitoare să facem propuneri suplimentare la ceea ce vom primi, iar până în data de 15 august va fi pus pe transparenţă decizională. Toţi medicii care au interes să facă propuneri foarte clare, în aşa fel încât să ne atingem acest obiectiv", a spus Marius Sepi. Acesta a subliniat că se încearcă găsirea unor soluţii pentru a nu se ajunge la situaţia în care nu vor exista medici de gardă.
Pe de altă parte, liderul Sindicatelor Medicilor dr. Ioan Cantacuzino, Florin Chirculescu, consideră că este un punct pozitiv faptul că gărzile se vor lua în calcul la pensie şi în specialitate. "Există un punct pozitiv, respectiv că gărzile se vor lua în calcul la pensie şi în specialitate. S-a acceptat principiul că, medical, poate sau nu să lucreze în plus gărzile respective sau să refuze să le lucreze. Din nefericire, nu ne-am întâlnit în ceea ce priveşte problema financiară a plăţii şi în momentul de faţă o să primim nişte documente luni. Dumnealor au o ofertă care pe noi personal nu ne-a satisfăcut, dar cum se întâmplă în asemenea situaţii, există disponibilitate la dialog", a afirmat Florin Chirculescu.
Întrebat despre situaţia din spitale, începând cu data de 1 august, acesta a răspuns că există gărzile obligatorii care mai permit un câştig de timp de circa 5-7 zile, în funcţie de câţi medici sunt într-o secţie, însă speră ca timpul să fie utilizat astfel încât să se detensioneze această situaţie.