-0.7 C
București
luni, 23 decembrie 2024
AcasăSpecialFOTO. UPDATE. Medicii renunță, temporar, la grevă. Ministrul Sănătății a contestat în...

FOTO. UPDATE. Medicii renunță, temporar, la grevă. Ministrul Sănătății a contestat în instanță acțiunea Sanitas

UPDATE 12.04: Medicii au anunțat, marți, că vor renunța la grevă până luni, potrivit prim-vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

„Ieri şi astăzi cele două comisii reunite au votat în totalitate amendamentele Federaţiei Sanitas care rezolvă problemele ridicate de noi. Ţinând cont de faptul că întâmplător sau nu azi dimineaţă s-a declanşat codul roşu de intervenţie pe cutremur, adică toate unităţile sanitare sunt implicate (…), fiind solidari şi cu suferinţele prin care din păcate au trebuit să treacă pacienţii români în aceste două zile de grevă generală şi având angajamentul ferm al tuturor parlamentarilor cu care am vorbit că luni dimineaţă se va întruni plenul care va valida şi vota amendamentele Federaţiei Sanitas, consultându-mă cu colegii mei, cu comitetul de grevă, sunt în măsură să vă spun că la acest moment suspendăm temporar acţiunile de protest până la o dată pe care o să v-o comunicăm, până la o dată până la care vom avea răspunsul care ni s-a promis în plenul Parlamentului.  (…) Suntem îngrijoraţi de pacienţi, suntem îngrijoraţi de acest cod roşu. Şi totuşi eu cred că cei care ne-au promis că vor rezolva aceste inechităţi, adică amendamentele la Ordonanţa 20, se vor ţine de cuvânt”, a spus prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi.

Ministerul Sănătății a anunțat, într-un comunicat de presă, că a contestat în instanță greva Sanitas și a solicitat magistraților să stabilească dacă este legală sau nu. Astfel, reprezentanții MS susțin că organizația sindicală nu ar fi parcurs etapele obligatorii prevăzute de lege pentru declanșarea unei greve.

„Totodată, menționăm că, potrivit legii, conflictul colectiv de muncă se poate declanșa în următoarele trei situații clare, Federația SANITAS nefiind în niciuna dintre acestea: angajatorul sau organizația patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condițiile în care nu are încheiat un astfel de contract ori cel anterior a încetat, angajatorul/organizația patronală nu acceptă revendicările salariaților (în procesul negocierii contractului colectiv), părțile nu ajung la o înțelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor”, precizează MS.

Reprezentanții MS susțin că nicio revendicare a Federației SANITAS, respectiv modificarea OUG 43/2016 și a OUG 20/2016, nu putea face obiectul declanșării unui conflict colectiv de muncă.


CITEȘTE ȘI: Președintele sindicatului Sanitas, care a declanșat greva generală în Sănătate, câştigă 7.500 de euro pe lună


–––– 

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat, marţi dimineaţă, pentru News.ro, că greva generală continuă în toate spitalele şi a precizat că reprezentanţii Federaţiei se află la această oră în Parlament pentru a susţine amendamentele la Legea de adoptare a OUG 20/2016, privind majorările salariale votate luni seară de deputaţii din Comisiile de muncă şi buget.

„Greva generală continuă în toate spitalele, aşa cum a fost şi ieri (luni, n.r.). La această oră suntem deja în Parlament pentru a susţine amendamentele care prevăd majorări salariale, pe care le-au votat deputaţii din comisiile de buget-finanţe şi muncă”, a declarat Marius Sepi, prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, pentru News.ro.

Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Floreasca din Capitală, membri ai Sindicatului Sanitas, s-au strâns, marţi dimineaţă, în faţa unităţii sanitare, purtând pancarte pe care scrie: „Spunem Stop umilirii cadrelor medicale!”


Liderii sindicali primesc salarii impresionante, mult peste cele ale medicilor specialiști, și au conexiuni politice cu PSD. În fruntea sindicatului Sanitas, care a declanșat greva generală și solicită noi majorări salariale în sectorul sanitar, se află acum Leonard Bărăscu, un fost asistent medical, care în 2015 a câștigat circa 90.000 de euro, adică 7.500 de euro pe lună. Citeşte aici detalii.


Deputaţii din Comisiile de muncă şi buget au adoptat, luni seară, la capătul a cinci ore de dezbateri, mai multe amendamente la Legea de adoptare a OUG 20/2016 care prevede majorări salariale pentru angajaţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, personalul din învăţământ, precum şi sporuri pentru medici, deşi ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, s-a împotrivit şi i-a avertizat că acest lucru înseamnă un efort de patru miliarde de lei anual de la bugetul de stat.


Social-democrații au tergiversat adoptarea ordonanței privind salarizarea în sănătate, așteptând declanșarea grevei generale, pentru a poza în salvatori. Regele sindicatelor a jucat cartea grevei pentru PSD: Ordonanța de urgență privind veniturile bugetarilor a fost deblocată politic în campanie. Află de aici totul despre această manipulare.


Potrivit amendamentelor adoptate de cele două comisii, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare de care beneficiază personalul din aparatul propriu al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se majorează cu 25 la sută faţă de nivelul acordat pentru luna august 2016. Salariile se vor majora efectiv începând cu 1 decembrie 2016.
Secretarul de stat în Ministerul de Finanţe, prezent la dezbatere, a precizat că dacă acest amendament este adoptat, deficitul va creşte.

Totodată, deputaţii au stabilit ca sporurile pentru cadrele medicale să fie calculate la baza salarială din anul respectiv, nu la nivelul din 2009.

Dezbateriile la Comisiile reunite de Muncă şi Buget din Camera Deputaţilor asupra OUG 20/2016 vor fi reluate marţi dimineaţă, întrucât  trebuie discutate grilele de salarizare, urmând ca proiectul de Lege de adoptare a OUG 20/2016 să primească raport de la Comisia Juridică. Proiectul urmează să ajungă apoi în plenul Camerei Deputaţilor care e for decizional în acest caz.

Federaţia Sanitas anunţa, luni seară, că după prima zi de grevă generală au apărut premise favorabile, amendamentele sindicaliştilor fiind aprobate de Comisiile de muncă şi de buget din Camera Deputaţilor.

Totuşi, până la votul final din plenul Camerei greva generală continuă, au avertizat reprezentanţii Sanitas.

Aproape 82.000 de angajaţi din sistemul sanitar au intrat, luni, în grevă generală, potrivit sindicaliştilor, în condiţiile în care nu au ajuns la o înţelegere cu autorităţile privind revendicările legate de legea salarizării unitare. Liderii sindicali susţin că, în perioada grevei generale, doar o treime din angajaţi asigură serviciile medicale. Citeşte detali aici.

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...

Tanczos Barna, viitor ministru de Finanțe și vicepremier: Vom întări economia și reconsolida finanțele țării

Barna a promis predictibilitate, credibilitate și o abordare rațională a politicilor fiscal-bugetare Tanczos Barna, propus de UDMR pentru funcția de ministru al Finanțelor și vicepremier,...

Senatorii și deputații, convocați luni pentru alegerea președinților Camerelor: Pas decisiv înaintea formării noului Guvern

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că, imediat după finalizarea alegerilor în Parlament, va face o nominalizare pentru funcția de prim-ministru Parlamentarii României au fost convocați...
Ultima oră
Pe aceeași temă