Absolvenții din promoția 2014 care vor să beneficieze de șomaj trebuie să se înscrie la agențiile de ocupare a forței de muncă în 60 de zile de la finalizarea studiilor. Ei vor beneficia de 250 de lei, timp de șase luni, conform Mediafax.
Indemnizaţia de şomaj poate fi solicitată doar de tinerii care, într-o perioadă de 60 de zile de la absolvire, nu s-au încadrat în muncă potrivit pregătirii profesionale, sunt înregistraţi la serviciile publice de ocupare, nu urmează o formă de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, care în prezent este de 500 de lei, conform Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă.
Citește și: Câți șomeri sunt în România. 10%, tineri sub 25 de ani
Absolvenţii înregistraţi la ANOFM care se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni beneficiază de o primă de încadrare în valoare de 500 lei.
De asemenea, absolvenţii care primesc indemnizaţie de şomaj şi se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni, în perioada de acordare a indemnizaţiei, beneficiază de o sumă egală cu indemnizaţia de şomaj la care ar fi avut dreptul, până la expirarea perioadei de acordare a acesteia dacă nu s-ar fi angajat.
ANOFM a mai arătat că absolvenţii pot beneficia şi de prime de mobilitate. Astfel, cei care în perioada în care li se acordă indemnizaţie de şomaj se încadrează în muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu beneficiază de o primă de încadrare egală cu de două ori valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data acordării.
Dacă beneficiarul este dat afară de la muncă, din cauza lui, într-o perioadă mai mică de12 luni de la data încadrării în muncă, este obligat să restituie prima de încadrare și prima de instalare.