Mai mult de două treimi din liceenii gay din România merg la școală cu frică, într-un sistem în care profesorii își învață elevii că homosexualitatea este o boală, arată primul studiu care analizează liceele românești din perspectiva orientării sexuale, realizat de organizația Accept. Ministerul Educației susține că sprijină educația bazată pe non-discriminare, dar că așteaptă soluții de la societatea civilă. În replică, CNCD cere ca miniștrii tehnocrați să susțină public diversitatea.
Licean de 17 ani: Mă simt ca un exponat într-un muzeu
Unul din patru elevi români este de părere că un homosexual sau o lesbiană este o ființă inferioară, iar o pătrime chiar ar interveni într-o bătaie a cărei victimă este un coleg gay, arată datele colectate de asociația Accept. Cifrele sunt confirmate de mărturiile elevilor LGBT (Lesbiene-Gay-Bisexuali-Trans), care povestesc că sunt terorizați de colegii lor, iar unul dintre tineri spune chiar că a ajuns să lipsească de la școală cu săptămânile, pentru că era ținta tuturor glumelor și aluziilor. Un alt licean este de-a dreptul convins că e singurul homosexual din Galați, pentru că nimeni altcineva nu și-a mai mărturisit orientarea sexuală în liceul său și povestește că a fost bătut de colegi chiar de pe vremea când ei doar bănuiau că este gay.
Alți tineri au povești asemănătoare: un elev gay de 18 ani spune că și-a făcut în cap liste cu argumente ca să fie heterosexual, când și-a dat seama că e gay, iar un altul merge la școală știind că va fi amenințat, îmbrâncit, scuipat, lovit, când va fi pe holurile liceului: ”Nimic nu e exclus. De fapt, în clasa a IX-a, s-a și întâmplat să primesc un pumn în burtă”.
Un alt tânăr, trans, de 17 ani, povestește că se simte ca un exponat de la muzeu: ”Mai e o fază care mă enervează la culme: mă filmează cu telefonul mobil. Mă urmăresc pe oriunde merg și mă filmează, chiar și în afara liceului, la autobuz sau în stație. Vin după mine să mă filmeze și încep cu faze din astea: ”Uite-l și pe ăsta, cu unghile făcute; ia, gheiuțule, spune ceva la cameră”. Ce să spun, în liceul meu, sunt exponat de muzeu, toată lumea trece pe la mine prin clasă să vorbească cu mine și cred că acum tot liceul știe”.
Citește și: REPORTAJ. Un subiect tabu: hărţuirile prin care trec elevii homosexuali din liceele româneşti
O poveste similară are și o fată 16 ani, lesbiană, care spune că, în liceu, elevii trebuie să pară hetero, indiferent de orientarea sexuală: ”Nu se poate să fii decât heterosexual. Altfel, ești bolnav psihic. E o modă să faci mișto de gay. “E așa de gay” e o expresie bună de folosit pentru orice comportament care iese puțin din tipare, n-are nici o legătură cu orientarea sexuală a persoanei, dar simți atâta ură și atâta răutate în spatele acestor cuvinte”.
Cei mai mulți profesori nu vorbesc despre homosexualitate, iar când vorbesc, spun că e o boală
Părerile negative pe care mulți liceeni români le au despre persoanele gay le sunt alimentate și de profesori, care, conform mărturiilor, le spun că homosexualitatea este o boală, o ”deviere comportamentală pe care nu o înțeleg”. Nu doar profesorii de religie au astfel de opinii, ci și profesorii de psihologie, sociologie, biologie sau psihologii liceului.
”Doamna profesoară de biologie a spus că e o mare nenorocire să fii adolescent și să nu știi cine ești și să ai impresia că nu ești cine te-ai născut să fii”, povestește un elev, sub protecția anonimatului. Similar, un alt tânăr arată că ”profesoara mea de română ne-a spus că suntem făcuți după Adam și Eva și că trebuie să ne iubim cu persoane de sex opus.”La psihologie, (homosexualitatea,n.red.) e promovată ca o alegere ori tulburare, precum și la religie”, spune un alt tânăr.
Ministerul Educației condamnă discriminarea, dar așteaptă ajutor din partea societății civile
În replică la concluziile din cercetarea Accept, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Educației, Mirabela Amarandei, a declarat, pentru România liberă, că ministerul susține educația în spiritul non-discriminării, dar că așteaptă propuneri și soluții de la societatea civilă.
”Școala trebuie să fie un mediu sigur pentru orice elev și profesor, indiferent de etnie, religie, sex sau orice altă opțiune personală. Susținem și promovăm educația în spiritul toleranței și al non-discriminării. (…) Pe de altă parte, încurajăm orice efort din partea societății civile, orientat în sprijinul combaterii oricărei forme de discriminare. Vorbim aici de studii care ne ajută la îmbunătățirea politicilor publice sau de acțiuni concrete, în parteneriat cu membrii comunităților școlare”, precizează Mirabela Amarandei.
Opționalele care vizează non-discriminarea, studiate de 1,2 la sută dintre elevi
Ca măsură de luptă contra discriminării, purtătoarea de cuvânt a MEN amintește ”opționale care vizează non-discriminarea, cât și elemente de educație în acest spirit, incluse în discipline obligatorii”, dar și cursurile de formare pentru profesori.
Totuși, conform unei solicitări a Rl către MEN, singurul opțional unde se învață despre orientarea sexuală este Educația pentru Sănătate, în cadrul temei ”Sănătatea reproducerii și a familiei”, care este predat de profesorii de biologie, profesorii psihologi ori medicii de medicină şcolară. Din datele ministerului, 450.000 de elevi studiază acest opțional, din cei 3.735.552 elevi înregistrați de Institutul Național de Statistică, adică 1,2 la sută din elevii români.
Florin Manole, CNCD: Aștept de la miniștrii tehnocrați să iasă cu mesaje pro-diversitate
Pe de altă parte, Florin Manole, membru în Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), arată că, dacă Ministerul Educației așteaptă soluții de la societatea civilă, ar trebui să îi cheme pe activiști la consultări. ”Avem miniștri tehnocrați, aștept de la ei să iasă cu mesaje pro-diversitate. Până acum, nu am văzut nici un ministru al Educației care să declare că este ok să fii LGBT în liceu, l-ar costa 30 de secunde”.
Manole explică homofobia tinerilor români prin perpetuarea unor valori conservatoare din societatea românească: ”Dacă ne uităm de unde ar putea să învețe liceenii să fie toleranți, putem elimina toate sursele de educație: școala nu te învață despre diversitate, din familie, exclus – pentru că majoritatea românilor sunt homofobi, conform studiilor, deci nu au cum să-și învețe copiii să fie toleranți; din mass-media – trasmite valorile negative despre orice, nu doar despre minoritățile sexuale; de pe Internet – deși este o varietate mai mare a surselor de informare, tinerii nu folosesc surse alternative de informare. Există și o lipsă a modelelor – sunt persoane din showbiz, vedete, sportivi, cântărețe; nu există nici artiști și nici public care să accepte discursuri pro-drepturile omului”.
Conform datelor colectate la nivel european în Barometrul privind discriminarea pe 2015, 69 la sută dintre români nu sunt de acord cu relațiile sexuale între persoane de același sex, iar 54 la sută dintre români nu sunt de acord cu afirmatia conform căreia persoanele gay ar trebui să aibă aceleași drepturi precum heterosexualii. De asemenea, 47 la sută dintre români nu sunt de acord cu materiile școlare sau orele de curs care să prezinte informații despre orientarea sexuală și identitatea de gen.
Homofobia din licee, în cifre
– unul din patru elevi români consideră că homosexualii și lesbienele sunt ființe inferioare
– unul din doi tineri nu ar vrea să aibă un coleg gay
– una din trei fete nu și-ar dori să aibă o colegă lesbiană
– trei din cinci elevi spun că ar face orice ca să scape de atracția față de persoane de același sex
– numai 5% dintre elevi ar cere ajutor la școală, dacă ar fi batjocoriți sau hărțuiți de colegi, din cauza orientării sexuale
– 20% dintre elevi chiar ar participa la o bătaie în care ținta ar fi un coleg gay
– 61% dintre elevii gay spun că au fost agresați la școală sau au fost matori la hărțuirea unui coleg gay
– 71% nu se simt în siguranță la școală
– unul din doi elevi spune că nu există copii gay în liceul în care învață
Cercetarea Accept s-a realizat pe un eșantion de 613 de elevi ai unui număr de 10 licee din 8 județe diferite, reprezentative pentru șase regiuni de dezvoltare (București, Cluj, Iași, Constanța, Piatra Neamț, Târgoviște, Ploiești, Focșani, Sibiu). Studiul a avut și o componentă online, prin care au fost chestionați 324 de elevi LGBT și persoane apropiate comunității. Cercetarea include, de asemenea, o componentă calitativă, reprezentată de nouă interviuri cu liceeni LGBT care vorbesc despre violență și hărțuire în spațiul școlar.
Precizăm și că, potrivit datelor CNCD, nici un elev nu a depus, în ultimii doi ani, o plângere privind discriminarea pe criteriul orientării sexuale.