9.4 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăSocialVoluntarii au adunat aproape o tonă de deșeuri de pe malul Dunării

Voluntarii au adunat aproape o tonă de deșeuri de pe malul Dunării

Acțiunea de ecologizare de la Giurgiu s-a desfășurat în data de 29 iunie, cu prilejul “Zilei Dunării”, în cadrul programului denumit “Cu apele curate”.

Acțiunea a fost organizată de Asociația MaiMultVerde.

“Am inițiat acest proiect pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la pericolul major reprezentat de poluarea cu plastic a apelor Dunării. Ne dorim ca publicul larg să conștientizeze importanța colectării selective a plasticului în zonele special amenajate și evitarea sau înlocuirea pe cât posibil a plasticului. De la copii la adulți, cu toții suntem responsabili de deșeurile pe care le producem, cum le colectăm și unde le aruncăm. Dacă ne dorim ape curate și mediu sănătos, fiecare trebuie să ne aducem contribuția!”, a explicat Doru Mitrana, președintele Asociației MaiMultVerde.

Programul a început în Delta Dunării, la Sfântu Gheorghe, unde 100 de voluntari au colectat cinci tone de deșeuri, și a continuat  cu acțiuni de igienizare a malurilor Dunării, în zona Giurgiu și Drobeta-Turnu Severin, la data de 29 iunie. Ele vor continua în perioada iulie – septembrie 2019 cu acțiuni de prevenire a poluării, cum ar fi cele de dezvoltare a infrastructurii de colectare, precum și cu programe educative, de informare și de organizare comunitară. Acțiunile se vor derula în comunitățile din Tulcea, Brăila, Galați, Cernavodă, Călărași, Giurgiu, Zimnicea, Turnu Măgurele, Oltenița și Drobeta-Turnu Severin, în parteneriat cu autoritățile locale și cu Inspectoratele Școlare județene.

Dunărea varsă în Marea Neagră 1533 de tone de deșeuri pe an

Acest program a fost conceput în contextul în care, potrivit unui recent studiu realizat de Facultatea de Științe ale Vieții din cadrul Universității din Viena, Dunărea transportă zilnic în Marea Neagră 4,2 tone de resturi din plastic – echivalentul a 1.533 de tone pe an.

Conform declarațiilor lui Joao Aguiar Machado, Șeful Direcției Generale MARE a Comisiei Europene, Marea Neagră conţine cea mai mare densitate de deşeuri produse de om şi ajunse în mediul marin din întreaga Uniune Europeană. 90 la sută din aceste deşeuri constituie plastic. Pe de altă parte, obiectivul impus de UE este zero plastic în ape până în anul 2030. În acest context, programul “Cu apele curate” vizează colaborarea cu instituții europene și globale, precum Comisia Internațională pentru Protecția Dunării (ICPDR), UN Water și UN Environment.

În România, voluntarii mobilizați de organizate de Asociația MaiMultVerde au colectat, începând cu anul 2008, peste 350 tone de plastic din diferite zone naturale – păduri, albiile Dunării sau ale râurilor, trasee turistice.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
00:01:24

VIDEO. O mamă din Gaza și-a pierdut doi copii gemeni în urma unei lovituri israeliene la Rafah

Mama palestiniană Rania Abu Anza a plâns de durere duminică (3 martie), în timp ce își ținea în brațe gemenii, născuți și uciși în...

Capitalismul crescut la piept de comunism aniversează 94 de ani cu Ion Iliescu

Ilustrație: Marian Avramescu Astăzi, democrația capitalistă alăptată de comunismul de dinainte de anul 1989 aniversează 94 de primăveri cu Ion Iliescu. Președintele Partidului Social Democrat...

Cum arată România în topul datoriilor pe cap de locuitor la nivel european

Românii se îndatorează tot mai mult, spun statisticile de la nivel european. Cu toate acestea, valoarea datoriei pe cap de locuitor adult este...
Ultima oră
Pe aceeași temă