“În perioada 23-25 octombrie, la hotelul Carpați din Predeal s-a desfășurat primul modul din proiectul Parteneriat pentru egalitatea persoanelor LGBTI, implementat de Asociația ACCEPT și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, la care au participat și profesori și consilieri școlari. Proiectul are drept scop propagarea ideologiei de gen in rândul profesorilor participanți, pentru ca aceștia să poată îndoctrina, mai departe, nu doar proprii lor elevi ci si viitorii colegi profesori. Vă reamintim că ideologia de gen susține „fluiditatea” identității noastre de femeie sau bărbat, desființând practic bazele firești ale umanității noastre, așa cum a fost ea întemeiată în toate culturile, de la începuturile omenirii și până astăzi. Vă reamintim, de asemenea, că, potrivit articolului 29 din Constituția României, părinţii sau tutorii au dreptul de a asigura, potrivit propriilor convingeri, educaţia copiilor minori a căror răspundere le revine”, se arată într-o adresă a ONG-urilor către Rovana Plumb.
Reprezentanții societății civile îi cer Rovanei Plumb să ia “măsuri pentru oprirea participării personalului subordonat Ministerului Educației Naționale la sesiunile ulterioare ale acestui proiect”. De asemenea, ONG-urile îi mai cer șefei Învățământului să verifice în ce măsură persoanele subordonate Ministerului au participat la sesiunea din 23-25 octombrie in perioada concediului de odihnă, sau, dimpotrivă, neglijându-și atribuțiile profesionale implicate de funcțiile pe care le ocupă, și pentru exercitarea cărora sunt plătiți din banii contribuabililor.
ONG-urile îi amintesc Rovanei Plumb că, în 2014, a primit misiunea de a semna „Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice”, cunoscută și sub numele de „Convenția de la Istanbul”. “Precizăm din start că suntem întru totul de acord ca România să adopte în legislație toate măsurile menite să contribuie la prevenirea și protejarea femeilor împotriva tuturor formelor de violență. Ca și creștini, dezaprobăm violența și, cu atât mai mult, dezaprobăm violența împotriva femeilor. Însă, deși scopul enunțat în titulatura Convenției de la Istanbul este lăudabil, această convenție internațională semnată de dvs și ratificată de Parlamentul României conține și o serie de aspecte negative care ne stârnesc îngrijorarea”, se mai arată în adresă.
Printre problemele semnalate de ONG-uri se numără definirea „genului” ca un construct social independent de realitatea biologică bărbat/femeie. “Conform Articolului 3 lit. c, genul înseamnă rolurile, comportamentele, activitățile și atributele construite social, pe care o societate dată le consideră adecvate pentru femei și bărbați. Termenul de gen folosit în Convenția de la Istanbul se referă la sexul social, un construct social care variază și care este, în principiu, independent de realitatea biologică a persoanei (bărbat/femeie). Această definiție se clădește deci pe concepția că omul se naște ca o ființă NEUTRĂ, care poate să își determine sau să își schimbe „genul” în cursul vieții și sub influența diverșilor factori, precum societatea, educația și auto-determinarea. Că nici Dumnezeu Creatorul și nici natura umană nu joacă vreun rol în ceea ce suntem ca persoane, și ne definește ca bărbat ori femeie, iar așa-zisul gen este doar un construct social abstract, impus în mod artificial prin educație, de către societate”, se mai arat[ ]n document.
O altă problemă semnalată este încălcarea dreptului fundamental al părinților de a-și instrui copiii. “Chiar dacă dreptul părinților de a-și instrui copiii este un drept fundamental, consacrat de articolul 2 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, Articolul 14 din Convenția de la Istanbul impune statelor obligația de a include material didactic pe probleme cum ar fi (..) rolurile de gen ne-stereotipe. În curriculum formal și la toate nivelurile de educație, în stabilimentele educaționale informale, precum și în stabilimentele sportive, culturale și recreative, în mass media. Or, această obligație încalcă flagrant dreptul părinților din România de a asigura educația copiilor conform propriilor convingeri și valori. Și, pe cale de consecință, părinții nu vor mai putea să se opună controversatelor ore de educație sexuală, în cadrul cărora copiii sunt încurajați să exploreze și să accepte diversele orientări sexuale și identități de gen. Iar atunci când părinții vor încerca să se opună, vor suporta rigorile legii”, mai spun ONG-urile. Acestea mai susțin că se încearcă instituirea unui mecanism de monitorizare care încalcă suveranitatea națională.
“În prezent numeroase state membre UE au refuzat să ratifice Convenția de la Istanbul tocmai pentru că dincolo de scopul nobil al eliminării violenţei împotriva femeilor, această convenţie promovată de Consiliul Europei obligă statele membre să recunoască genul ca pe un „construct social”, independent de sexul biologic al persoanei. Între aceste state se numără Irlanda, Republica Cehă, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Slovacia și Marea Britanie. Astăzi este timpul că și România să se alăture statelor care recunosc nocivitatea acestei convenții! Drept pentru care cerem retragerea României din Convenția de la Istanbul în numele ONG-urilor pe care le reprezentăm şi ai tuturor românilor preocupați de educația pe care copiii o primesc în școlile din România!”, se mai scrie în adresa semnată de Frăția Ortodoxă Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Asociația pentru Toleranță în Spațiul Public, Asociația pentru Revigorarea Tradiției, Asociația Scut Botoșănean, Mișcarea Românilor Liberi, Asociația Noua Dreaptă, Asociația Sfântul Stelian, Asociația Calea Neamului, Fundația Iustin Pârvu, Fundația Buna Vestire, Asociația Bucovina Profundă, Asociația Pro Consumatori, Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni – Suceava și de Europa Veche – Asociaţia pentru Cultură, Educaţie şi Valori Europene.
Video: Pompiliu Diplan, Alianța Părinților, explică demersul ONG-urilor.