11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialVeteranii celui de-al doilea Război Mondial, omagiați pe 29 aprilie

Veteranii celui de-al doilea Război Mondial, omagiați pe 29 aprilie

Astfel, vineri, 23 aprilie va fi demarată campania “Alături de veterani” prin lansarea site-ului https://veteraniiromaniei.mapn.ro, pagină dedicată veteranilor celui de-Al Doilea Război Mondial ce va reuni poveşti de viaţă, informaţii cu privire la evenimentele dedicate acestora, precum şi mărturii din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Campania, iniţiată împreună cu mediul de afaceri şi societatea civilă, se va desfăşura pe parcursul mai multor zile şi va include o acţiune de distribuire a unor pachete cadou cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, pentru toţi cei 2.610 veterani de război de pe teritoriul României, precum şi pentru cei opt din Republica Moldova.

De asemenea, în această perioadă vor fi organizate vizite la veteranii de război, expoziţii şi mese rotunde dedicate participării Armatei României la cel de-Al Doilea Război Mondial, precum şi întâlniri ale conducerii MApN cu veteranii.

Acţiunea de distribuire va fi precedată de o primă activitate de împachetare a cadourilor care va avea loc luni, 26 aprilie, la Sala Unirii din Alba-Iulia, unde vor fi pregătite cadourile pentru veteranii de război domiciliaţi în 15 judeţe din centrul şi vestul ţării. Cel de-al doilea eveniment de împachetare se va desfăşura marţi, 27 aprilie, la Sala de Marmură a Palatului Cercului Militar Naţional, unde se vor pregăti cadourile pentru veteranii de război din municipiul Bucureşti, judeţul Ilfov şi din Republica Moldova, eveniment la care sunt aşteptate să participe personalităţi marcante, reprezentanţi ai autorităţilor centrale şi locale, ai mediului de afaceri, cultural, ai societăţii civile şi tineri voluntari.

Pe parcursul aceleiaşi zile, la sediul Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul” din Bucureşti, vor fi pregătite cadourile pentru veteranii de război din celelalte 25 de judeţe din zona de sud şi est a României.

Distribuirea pachetelor către veteranii de război se va desfăşura în perioada 27-30 aprilie. Echipele de distribuire a cadourilor în ţară sunt constituite din personal al unităţilor militare din ţară, sprijiniţi de voluntari, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil. Membrii echipelor de distribuire vor fi testaţi pentru depistarea COVID-19 cu ajutorul unor teste rapide antigen puse la dispoziţie de către organizatori.

Joi, 29 aprilie, ministrul apărării naţionale şi şeful Statului Major al Apărării vor participa la o întâlnire informală cu doi veterani de război, un elev de colegiu militar, un student militar şi un militar-veteran al teatrelor de operaţii.

Ceremonia militară de depunere de coroane, jerbe sau buchete de flori, organizată cu ocazia sărbătoririi Zilei Veteranilor de Război, va avea loc joi 29 aprilie, începând cu ora 9.30 la Monumentul Eroilor Patriei din Bucureşti. De asemenea, ceremonii similare se vor desfăşura, pe parcursul lunii aprilie, în ţară şi în străinătate, la opere comemorative, cimitire şi monumente care omagiază sacrificiul militarilor români căzuţi în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Totodată, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, cu sprijinul cadrelor militare din judeţele Alba, Mureş şi Vâlcea şi al voluntarilor, membri ai asociaţiilor şi fundaţiilor neguvernamentale de profil, derulează, în lunile aprilie şi mai, activităţi de îngrijire a unor morminte şi opere comemorative ale eroilor şi veteranilor de război.

În acelaşi timp, Ministerul Apărării Naţionale derulează campania “Voci de dincolo de Veac”, prin care sunt culese poveştile de viaţă ale veteranilor de război, proiect care are ca partener media Televiziunea Română, în vederea realizării unor materiale video cu caracter documentar.

Acţiunile dedicate Zilei Veteranilor de Război includ şi transmiterea în direct, în seara zilei de joi, 29 aprilie, pe pagina de Facebook a MApN, a Slujbei Deniei celor 12 Evanghelii de la Biserica Brigăzii 30 Gardă “Mihai Viteazul”, la finalul căreia preotul militar va transmite un mesaj veteranilor de război.

Activităţile derulate în cadrul campaniei “Alături de veterani” vor fi organizate cu sprijinul Jidvei România (sponsor principal), RePatriot – Romanian Business Leaders, Fan Courier, Ceccar, Euromedia, DDS Diagnostic, Kandia, Bithat Solutions-Documenta, Pukka, IT Embassy, Omega Food şi Neo Vision.

Toate activităţile desfăşurate cu ocazia Zilei Veteranilor de Război se vor organiza cu respectarea măsurilor stabilite de autorităţi pentru prevenirea şi limitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

La 29 aprilie se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Veteranilor de Război, instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007. În toate garnizoanele din ţară au loc ceremonii militare şi religioase la monumentele dedicate eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, spectacole şi activităţi de îngrijire a monumentelor şi cimitirelor eroilor.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă