3.7 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialVaccinarea națională, între pandemia de Covid și epidemia de fake - news

Vaccinarea națională, între pandemia de Covid și epidemia de fake – news

Pe fondul derulării campaniei de vaccinare în întreaga Uniune Europeană, apar tot mai multe surse online – din alte ţări europene şi din România – care contestă eficacitatea şi necesitatea vaccinării împotriva COVID-19 pe motiv că virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost încă izolat în laborator. Aceste surse citează o “majoritate a medicilor”, fără a oferi detalii suplimentare, apelând la o tehnică înşelătoare, bazată pe argumentul autorităţii, cu scopul de a diminua încrederea populaţiei în vaccinare. Cum răspândirea acestei informaţii înşelătoare a căpătat amploare inclusiv în spaţiul online din România, Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a ținut să prezinte câteva clarificări în acest sens.
Astfel, pe de o parte, CNCAV amintește faptul că ”cercetătorii chinezi au izolat virusul în laborator încă din luna ianuarie 2020, la mai puţin de o lună de la depistarea primelor cazuri de infecţie cu virusul SARS-CoV-2”. ”Genomul a fost izolat cu ajutorul probelor recoltate de la nouă pacienţi internaţi în Wuhan. Ulterior, secvenţierea ARN-ului viral a fost transmisă către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi pusă, astfel, la dispoziţia specialiştilor din întreaga lume. Virusul a prezentat o similaritate foarte mare cu două coronavirusuri prezente la anumite specii de liliac, unul dintre aceste virusuri fiind SARSCoV, cu care se aseamănă în proporţie de 79,5%. Această similitudine stă la baza denumirii SARS-CoV 2. De asemenea, noul coronavirus este asemănător în proporţie de 50% şi cu cel care cauzează sindromul respirator MERS (Middle East Respiratory Syndrome), identificat pentru prima dată în Orientul Mijlociu (de unde şi denumirea)”, se arată în într-un comunicat al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19.
Pe de altă parte, CNCAV face referire și la studiile comparative ulterioare care au contribuit la individualizarea principalelor caracteristici ale noului coronavirus. ”National Library of Medicine (Biblioteca Naţională de Medicină) din Statele Unite a făcut publică încă din februarie 2020 schema evoluţiei filogenetice a virusului. Pagina dedicată studiului SARS-CoV-2 a înregistrat până în prezent rezultatele a sute de teste şi secvenţieri din întreaga lume. De asemenea, organizaţia independentă GISAID (Global Initiative on Sharing Avian Influenza Data) a inventariat deja 3,937 de genomuri prezente în spaţiul european”, afirmă CNCAV, amintind că, până în acest moment, majoritatea ţărilor afectate de pandemie (inclusiv România) a reuşit să izoleze virusul în laborator, publicându-şi rezultatele studiilor la nivel internaţional.
În concluzie, spun reprezentanții Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19, afirmaţia conform căreia virusul SARS-CoV-2 nu ar fi fost izolat în laborator este imprecisă şi înşelătoare, în prezent existând sute de secvenţieri publicate în jurnalele de specialitate prestigioase la nivel internaţional, impactul pandemiei conducând la alocarea de fonduri suplimentare pentru cercetare, iar accesul neîngrădit la datele ştiinţifice având o contribuţie esenţială la dezvoltarea vaccinurilor împotriva noului coronavirus într-un timp scurt.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...
Ultima oră
Pe aceeași temă