8.5 C
București
vineri, 23 februarie 2024
AcasăSocialUniversitatea București și SNSPA nu mai vor înregimentarea politică a universităților

Universitatea București și SNSPA nu mai vor înregimentarea politică a universităților

Universitatea din Bucureşti şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv cei politici, se arată într-o declaraţie comună semnată de rectorii UB şi SNSPA.

Potrivit unui comunicat de presă, cei doi rectori – rectorul Universităţii din Bucureşti, Mircea Dumitru, şi cel al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative, Remus Pricopie, – atrag atenţia asupra nevoii ca funcţiile de conducere din universităţi să nu fie politizate, în spiritul garantării autonomiei universitare şi pentru a evita înregimentarea politică a universităţilor.

“În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic”, se arată în declaraţia comună semnată de cei doi rectori.

Aceştia consideră că fiecare instituţie de învăţământ superior are obligaţia să elaboreze propriile norme interne, care să asigure garantarea autonomiei universitare şi evitarea ”înregimentării politice a universităţilor”.

“În toate statele dezvoltate neimplicarea politică a conducerii universităţilor este o garanţie a faptului că opiniile specialiştilor din instituţiile de învăţământ superior, exprimate prin publicaţii de specialitate, studii, propuneri de politici publice, analize critice, dezbateri etc. sunt rezultatul expertizei acumulate în decenii de muncă şi nu sunt influenţate de factori externi spaţiului academic; UB şi Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) vor demara, în cel mai scurt timp, un amplu proces de documentare, analiză şi formulare de propuneri pentru elaborarea unui ghid de bune practici în managementul universitar, care să contribuie la clarificarea raportului dintre universitate, ca instituţie autonomă, şi orice alt actor din spaţiul public, inclusiv actorii politici. Ne exprimăm convingerea că acest demers va fi susţinut de toate instituţiile de învăţământ superior din ţară, iar Consiliul Naţional al Rectorilor, organism apolitic, va sprijini această iniţiativă”, afirmă reprezentanţii celor două instituţii de învăţământ superior.

Documentul a fost emis în contextul scrisorii semnate de mai mulţi rectori din ţară ca susţinere pentru actualul ministru al Educaţiei, Valentin Popa.

Cele mai citite

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Klaus Iohannis rămâne jupânul României

Coaliția de guvernare a decis: comasarea europarlamentarelor cu cele locale. Fiindcă totul se face cu „poporul și pentru popor” – nu-i așa? – liderii...

Cine sunt primi 10 candidații PSD la alegerile europarlamentare din 2024

Chiar dacă PSD și PNL au anunțat că vor merge pe liste comune la alegerile europarlamentare din 9 iunie 2024, PSD și-a cam...
Ultima oră
Pe aceeași temă