10.3 C
București
miercuri, 21 februarie 2024
AcasăSocialTestele de evaluare PISA, amânate cu un an, din cauza pandemiei

Testele de evaluare PISA, amânate cu un an, din cauza pandemiei

“Din cauza crizei COVID-19, ţările membre ale OCDE au decis să amâne următoarele două anchete PISA. Elevii vor da testul în 2022, nu în 2021, iar rezultatele vor fi publicate în decembrie 2023. Următoarea anchetă PISA va fi apoi publicată în 2026, nu în 2025”, informează Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) într-un comunicat.

Rezultatele celui mai recent studiu PISA, la care au participat 600.000 de tineri de 15 ani din 79 de ţări şi teritorii, au fost publicate în decembrie anul trecut. Pe primele locuri la domeniul citire/lectură (domeniul principal de testare la PISA 2018) s-au situat China, Singapore, Estonia, Finlanda, Canada şi Irlanda. La nivelul Uniunii Europene, pe primele locuri s-au clasat Estonia, Finlanda, Irlanda, Polonia, Suedia.

Studiul, care evaluează din anul 2000 competenţele în ştiinţe, matematici şi lectură pentru elevii în vârsta de 15 ani, a devenit o referinţă mondială, fiind monitorizat cu mare atenţie de guvernele lumii. La fiecare ediţie, unul dintre aceste trei domenii, declarat “dominant”, este mai amplu dezvoltat. În clasamentul pe 2018, România a înregistrat scoruri sub media mondială la toate cele trei secţiuni.

Într-o primă etapă, PISA a consacrat ţările nordice drept cei mai buni elevi, cu Finlanda în frunte. Atunci când numărul de participanţi s-a extins, mai multe ţări sau oraşe asiatice au strălucit, precum Shanghai.

La rândul său, Germania a înregistrat o redresare spectaculoasă, supranumită “şocul PISA”, datorită reformelor iniţiate după un rezultat dezamăgitor în timpul ediţiei din anul 2000.

Cele mai citite

Coaliția, întâlnire pe tema organizării alegerilor

Liderii coaliţiei PSD - PNL urmează să se întâlnească, astăzi, pentru a decide în privinţa comasării alegerilor şi a calendarului electoral.Tot astăzi este anunţată...

Se cere falimentul Dan Air, firma care se răstea la Romatsa

Dan Air, compania care și-a făcut reclamă imediat după deschiderea aeroportului de la Brașov, are probleme în justiție. La Tribunalul București, s-a înregistrat...

Declinul valorilor umaniste în societatea românească contemporană: cauze

Într-o lume dominată de tehnologie și pragmatism, societatea românească contemporană se confruntă cu un declin alarmant al valorilor umaniste. Această tendință preocupantă se...
Ultima oră
Pe aceeași temă