3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialEducațieTestele COVID pentru elevi s-au terminat

Testele COVID pentru elevi s-au terminat

Stocurile de teste noninvazive COVID, pe bază de salivă, pentru testarea elevilor și a personalului unităților de învățământ preuniversitar s-au epuizat, iar la inspectoratele școlare nu au ajuns tranșele promise.

Multe inspectorate școlare din teritoriu au transmis că nu au primit a doua tranșă de teste noninvazive COVID, pe bază de salivă, ce era programată să fie livrată până ieri, 09 decembrie 2021.

Tot ieri, a fost programată și a doua testare a elevilor.

Până miercuri seară, cu doar câteva ore înainte de cea de-a doua zi în care trebuiau testați elevii, Ministerul Educației (ME) nu avea încă nici rezultatele finale ale testelor PCR pentru toți copiii depistați pozitiv luni, în urma testării noninvazive.

Potrivit datelor deținute de ME până miercuri seară și obținute de “România liberă”, luni au fost depistați pozitiv, în urma utilizării testelor pe bază de salivă, 91 de elevi/preșcolari.

Dintre aceștia, doar 22 au fost confirmați cu COVID-19, în urma testării PCR.

Pentru 38 de copii declarați inițial infectați, după utilizarea testelor noninvazive, testarea PCR a dat rezultate negative.

Pentru ceilalți 31 de copii nu au ajuns rezultatele testelor PCR.

Este posibil ca între acești 31 să se numere și copii pentru care părinții au refuzat testarea PCR, cum a fost cazul unui elev din Capitală.

Conform regulamentului stabilit, elevii depistați pozitiv în urma testelor noninvazive, pentru care părinții refuză testarea PCR, nu vor mai merge la școală timp de 14 zile, urmând doar cursurile cu predare online.

Cîmpeanu i-a scris lui Arafat

Având în vedere că a doua tranșă de teste nu a ajuns la inspectoratele școlare, ME a transmis, de la nivelul biroului secretarului de stat pentru învățământ preuniversitar, o adresă către Ministerul Afacerilor Interne (MAI), în atenția secretarului de stat Raed Arafat.

“Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru administrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene”, se arată în adresa ME, obținută de “România liberă”.

teste COVID elevi

Ministerul de resort a mai solicitat ca următoarele teste livrate să fie ambalate individual, nu ca primele, care au ajuns pe bucăți la inspectorate și au fost reambalate de angajați ai unităților de învățământ.

“În același timp, vă rugăm ca, în măsura posibilului, livrarea următoarelor teste să se facă în ambalaj individual sau 2 teste/set”, se mai arată în documentul citat.

Testele au fost procurate de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).

Beneficiarul este Departamentul pentru situații de Urgență (DSU), aflat în subordinea MAI, care trebuie să livreze testele către inspectoratele școlare din teritoriu.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...

YouTube, blocat de facto în Rusia: Traficul platformei s-a prăbușit cu 80%

Experții în securitate cibernetică consideră că această strategie reprezintă o formă treptată de cenzură Autoritățile ruse au început o blocare de facto a platformei YouTube,...

București-Ilfov, regiunea cu cel mai scăzut risc de sărăcie din Uniunea Europeană

Cele mai mari riscuri de sărăcie au fost înregistrate în regiunea ultraperiferică franceză Guyane, Calabria și Sicilia Regiunea București-Ilfov este lider european în ceea ce...
Ultima oră
Pe aceeași temă