21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialSorgeti îți prezintă cele mai importante lucruri pe care trebuie să le...

Sorgeti îți prezintă cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi când cumperi o baterie

A venit momentul să schimbi bateria mașinii tale? Cumpărarea unui acumulator auto poate fi un proces care să genereze un anumit nivel de confuzie, mai ales dacă nu ești un împătimit al motoarelor. Tocmai în acest sens, alături de Sorgeti, am elaborat acest scurt ghid care să îți indice principalele aspecte cărora trebuie să le acorzi atenție atunci când prospectezi piața în căutarea unei baterii auto noi.

Ce trebuie să ai în vedere atunci când cumperi o baterie auto

Atunci când dorești să achiziționezi un acumulator auto, sunt câteva aspecte de bază pe care trebuie să le ai în vedere pentru a beneficia din plin de performanțele mașinii tale.

1. Curentul de descărcare la rece
Curentul de descărcare la rece măsoară capacitatea de generare de curent a bateriei în condiții de temperaturi scăzute. Mai precis, este curentul pe care o baterie nouă, complet încărcată, poate să-l furnizeze continuu, timp de 10 secunde, și să asigure la -18°C o tensiune minimă de 7.5V.

Cu alte cuvinte, curentul de descărcare la rece este un indicator extraordinar de util, întrucât îți spune explicit cât de mult te poți baza pe bateria ta în zilele reci de iarnă. Cu cât acest număr este mai mare, cu atât bateria va fi mai rezistentă la efectele neplăcute ale frigului. Mașina va porni fără efort, tu fiind protejat de acele momente în care trebuie să pleci în fugă, dar contactul scoate binecunoscutul sunet al deznădejdii.

2. Capacitatea bateriei
Capacitatea bateriei este mărimea sarcinii electrice stocate în baterie. Ea se măsoară în Amperi/oră (Ah). Acest indicator măsoară cât timp va rezista bateria fără niciun fel de reîncărcare de la motor – cu alte cuvinte, și acest număr are un impact semnificativ asupra duratei de viață a acumulatorilor și, per total, al experienței tale de utilizare a mașinii.

3. Dimensiunile bateriei auto
Un alt factor de o importanță majoră pe care să îl ai în vedere atunci când cumperi o baterie auto nouă este dimensiunea acesteia. Pare un lucru banal, dar nu trebuie nicidecum să neglijăm acest aspect. Acumulatorul trebuie să se potrivească perfect în spațiul care îi este destinat sub capota mașinii. Dacă există „joc” între baterie și lăcașul în care este situată, vibrațiile generate de mișcare vor afecta celulele din interiorul acesteia, ceea ce îi va diminua semnificativ durata de viață.

Durata de viață a bateriilor auto și ce trebuie să faci atunci când aceasta a ieșit din uz

O baterie auto rezistă, în condiții obișnuite de utilizare și mentenanță, aproximativ 5 ani. Acest termen este destul de variabil, depinzând de o varietate de factori asupra cărora avem mai mult sau mai puțin control. Atunci când o baterie nu mai poate reține energia electrică necesară pornirii autoturismului, nu prea mai rămân multe lucruri de făcut. De fapt, tot ce poți face este să te asiguri că o arunci într-o manieră care nu poluează mediul.

Întrucât acumulatorii auto conțin destul de multe substanțe chimice care pot fi dăunătoare mediului înconjurător, felul în care le aruncăm este foarte important. Pentru a face acest lucru într-un mod cât mai responsabil, cei de la Sorgeti vin în ajutorul tău prin oferta lor de servicii all-inclusive, care implică inclusiv ridicarea vechii baterii, ca să scapi de această bătaie de cap.

În conformitate cu H.G. 1132/2008  (privind statutul bateriilor și al acumulatoarelor și al deșeurilor de baterii și acumulatori), Sorgeti colectează bateriile uzate și asigură transportul gratuit al acestora în condiții maxime de securitate, pe baza unui contract de prestări servicii, care este obligatoriu, conform legii menționate anterior.

Problemele este a alternatorului sau a bateriei?

Dacă bateria ta oferă o tensiune redusă, ar trebui să te gândești că pot fi probleme și cu alternatorul. De fapt, alternatorul creează probleme destul de des, acesta având o durată de viață de aproximativ 65.000 și 160.000 de kilometri. Această durată este, evident, influențată de o varietate de factori precum modelul mașinii, uzura etc.

Întrucât scopul bateriei este să stocheze energia generată de alternator, dacă observi probleme de ordin electric la autoturismul tău, nu sunt prea multe locuri în care să cauți sursa lor. De fapt, trebuie să te uiți cu precădere în locul din care se generează curentul electric (alternatorul) și locul unde este stocat (bateria auto).

Ca să afli sursa problemelor electrice ale mașinii tale, îți ofer un mic truc pe care să îl utilizezi. Dacă observi disfuncționalități ale mașinii atunci când conduci sau când motorul este în funcțiune, cel mai probabil sursa este alternatorul. Dacă contactul dă semne de „încăpățânare”, atunci bateria este cea care îți dă de furcă.

În oricare caz, este mai ușor să apelezi la cunoștințele și experiența unor profesioniști. Iar Sorgeti este unul dintre cei mai mari producători și comercianți de baterii auto de pe piața românească,  având o experiență de 15 ani în acest domeniu. În plus, Sorgeti oferă clienților servicii complete de specialitate: consultanță, montare, întreținere și service pe toată durata garanției, dar și după această perioadă, la nivel local și național prin filialele companiei aflate în București, Constanța, Brașov, Cluj, Timișoara, Ploiești, Iași și Târgoviște.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă