21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăSocialȘoferii care conduc beți, drogați sau fără permis vor sta la închisoare...

Șoferii care conduc beți, drogați sau fără permis vor sta la închisoare în caz de accident mortal

Potrivit avocaților avoalcool.ro, posibilitatea suspendării sub supraveghere a executării pedepsei cu închisoarea va fi eliminată, începând din 13 iulie, potrivit unei legi oficializate luni, în cazul celor care au condus sub influența alcoolului sau a drogurilor ori nu au deținut permis de conducere și au produs un accident mortal.

Asta înseamnă că, în astfel de cazuri, șoferii vinovați nu vor mai putea scăpa de executarea pedepsei cu închisoarea, indiferent de strategia de apărare realizată.

Potrivit unui avocat specializat în drept penal din cadrul echipei avoalcool.ro, când au o problemă cu organele judiciare în ce privește infracțiunile rutiere, tinerii caută pe Google avocat alcool la volan sau avocat drept penal.

Potrivit susținerilor acestuia, este bine însă ca persoanele să evite interferențele cu legea penală și, astfel, cheltuielile prilejuite de procedurile judiciare și onorarii avocațiale, iar acest lucru poate avea loc prin cunoașterea legii. Buna cunoaștere a consecințelor în cazul nerespectării normelor juridice poate fi un temei spre a combate si preveni întâmplarea acestora.

Cum cazurile de conducere sub influența alcoolului, cazurile de producere a accidentelor ce implică deseori chiar mai multe victime și conducerea fără permis devin evenimente des întâlnite, legea, în scopul îndreptării unui comportament neadecvat, reglementează pedepse din ce în ce mai severe pentru infracțiunile ce pun în pericol viața.

În ceea ce privește conducerea sub influența alcoolului, fie a drogurilor sau conducerea fără permis, modificarea dispozițiilor legale este una mai aspră. Astfel, dacă pănă acum se puteau da și pedepse cu suspedare, persoanele în cauză vor primi pedepse cu închisoarea cu executare.

Articolul 192 din Codul penal – uciderea din culpă –, prevede pedeapsa de la 1 la 5 ani, iar în anumite circumstanțe pedeapsa poate fi mai mare, în alin. (2) uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Anterior noii reglementări, puteau fi acordate pedepsele cu suspendare, inculpatul primea pedeapsa pentru fapta sa, fără a ajunge fizic în situația de a fi închis. Modificarea va interveni asupra articolului 91 alin. (3) din Legea nr. 286/2009, iar dispunerea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru infracțiunea de ucidere din culpă nu va mai fi posibilă dacă șoferul era sub influența alcoolului, prima ipoteză.

Cea de-a doua ipoteză privește conducerea și săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă sub influența drogurilor, deseori întâlnită în ultima vreme, drept urmare și controlul de rutină a devenit unul mai necesar și mai detaliat.   

Iar cea de-a treia ipoteză privește conducerea și săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă fără permis, această situație este de cele mai multe ori provocată de tineri, fie înaintea obținerii permisului, fie în cazul reținerii/suspendării acestuia.

Totodată, pedeapsa pentru uciderea din culpă poate fi majorată cu jumătate: dacă prin fapta săvârșită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) și alin. (2) ale articolului 192 Cod penal, se majorează cu jumătate.

Urmărindu-se să se asigure respectarea dispozițiilor legale de către toți participanții la trafic, cât și siguranța vieții persoanelor, executarea pedepsei cu închisoarea nu mai poate fi suspendată și devine obligatorie, cu executare, pentru șoferii care provoacă accidente mortale după ce s-au urcat la volan sub influența alcoolului, a drogurilor sau fără să aibă permis de conducere, ori cauzează moartea a două sau mai multor persoane.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă