Se fac discriminări la atribuirea de locuințe sociale, avertizează un studiu elaborat de Centrul de Resurse Juridice. Studiul este intitulat “Identificarea criteriilor discriminatorii în acordarea locuințelor sociale”.
Documentul examinează situația la nivel național cu privire la stabilirea punctajelor și a criteriilor pentru acordarea de locuințe sociale. Este vorba de locuințe care se atribuie prin hotărâri de Consiliu Local.
Aceste instituții „discriminează categoriile de persoane eligibile pentru locuință socială, deseori stabilind criterii suplimentare care au acest rezultat sau efect. Un exemplu des întâlnit este premierea persoanelor cu venituri mai mari și studii superioare în defavoarea celor cu venituri mici sau fără venituri sau cu nivel scăzut de educație formală”.
Multe dintre cazurile analizate includ „cazul de excelență”. Prin acesta primesc puncte persoane care „contribuie la creșterea prestigiului orașului” (prin diverse performanțe, definite sau nu).
Discriminatorii sunt și criteriile care acordă puncte suplimentare pentru solicitanții care sunt funcționarii publici, angajați în instituții ori specialiști/ experți în diferite domenii. Primesc puncte și persoane care dovedesc „interesul copiilor lor pentru școală”.
Un alt criteriu invocat în multe dintre hotărârile analizate este obligația solicitantului de a nu avea debite restante la bugetul local și la furnizorii de utilități publice.