11.9 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocialSocietateONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii...

ONG-urile nu au tratament preferențial, trebuie să raporteze ce fac cu banii ca și societățile comerciale

Organizațiile neguvernamentale (ONG) nu beneficiază de un tratament preferențial ci, dimpotrivă, trebuie să raporteze ce fac cu banii, așa cum sunt obligate și societățile comerciale.

Această precizare a făcut-o Simona Constantinescu, reprezentantă a FDSC (Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), la o conferință online desfășurată în ziua de 22 aprilie 2024. „În principiu nu există tratament diferențiat nici în alte țări, este un atribut al legislației naționale. Și noi avem voie să avem activități comerciale însă nu avem voie să distribuim dividende. Nivelul de raportare este absolut similar, toate operațiunile financiare sunt monitorizate”, a precizat Simona Constantinescu.

Conferința de presă online a fost organizată de FDSC.

În România sunt aproximativ 127.000 de ONG-uri, care în 2022 aveau în jur de 127.000 de angajați și venituri totale de 21 de miliarde de lei (aproximativ 1,51% din PIB). Cei mai mulți angajați din ONG-uri au vârsta până în 44 de ani, iar femeile predomină în majoritatea domeniilor ONG. Aceste date figurează în studiul “România 2024. Sectorul neguvernamental. Profil, tendințe, provocări”, studiu realizat de FDSC pentru a prezenta starea de ansamblu a domeniului ONG.

„Ultimii ani au însemnat pe de o parte consolidarea încrederii populației în ONG-uri și implicit a donațiilor și sponsorizărilor către acestea, dar și provocări noi ca urmare a pandemiei Covid-19, a razboiului din Ucraina sau a epuizării în care se simt foarte mulți dintre angajații din domeniu”, subliniază studiul FDSC.

Veniturile totale obținute de ONG-uri au fost de peste 21 miliarde de lei la finalul anului 2022. Această sumă a reprezentat circa 1,51 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) al României, în ușoară scădere față de 2015 (1,59%). Veniturile domeniului ONG sunt în creștere față de 2020-2021, dar în scădere comparativ cu 2019. Față de anul 2015, veniturile ONG-urilor au fost de aproape două ori mai mari.

În jur de 26% dintre ONG-uri nu au înregistrat deloc venituri în 2022. Majoritatea organizațiilor (54%) au înregistrat fie venituri mai mici 40.000 de lei, fie sub 200.000 de lei. Doar 20% dintre organizațiile care au depus bilanț contabil în 2022 au realizat venituri de peste 200.000 de lei.

Problemele legate de precaritatea sau insuficiența resurselor au fost accentuate, în ultimii ani, de amenințări globale, printre care cele mai importante sunt pandemia Covid-19 și recesiunea economică.

Având în vedere că o parte din măsurile care au avut o contribuție semnificativă pentru creșterea sectorului ONG au fost restricționate începând cu ianuarie 2024, precaritatea acestui sector va fi și mai vizibilă. Mai exact, redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit va fi aplicabilă exclusiv veniturilor din salarii și asimilate salariilor (eliminate și veniturile din străinătate), iar facilitatea fiscală privind sponsorizarea a fost eliminată pentru microîntreprinderi”, a explicat Ștefania Andersen, Director Operațional FDSC.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Lockheed Martin colaborează cu o companie de la noi pentru producția de baterii în România cu bani din PNRR

Gigantul american Lockheed Martin urmează să semneze un acord de intenție cu compania românească Sinteza SA, pentru dezvoltarea unui proiect de producție de baterii...

Târg de Turism: Sejururi de la 193 de lei și vacanțe la preț redus pentru 2025

Târgul de Turism din București, organizat între 21-24 noiembrie, vine cu oferte atractive pentru 2025 Sejururile pe litoral încep de la 193 lei pentru 5...

Bernadette Szocs, calificare spectaculoasă în sferturile Turneului Campioanelor după o victorie în fața medaliatei olimpice

Sportiva română Bernadette Szocs a reușit o victorie impresionantă în primul tur al Turneului Campioanelor, învingând-o pe japoneza Hina Hayata, medaliată cu bronz la...
Ultima oră
Pe aceeași temă