Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual a transmis, luni, că 30% dintre candidaţii la admiterea în şcolile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au picat proba sportivă, iar situaţia poate degenera dramatic. Sindicaliştii cred că se poatre ajunge în situaţia în care numărul candidaţilor să fie mai mic decât al locurilor disponibile.
”În ultima perioadă, am tras, public, mai multe semnale de alarmă referitoare la atractivitatea, în scădere dramatică, faţă de anii anteriori, vizavi de instituţiile de formare profesională iniţială poliţieneşti şi militare, pe fondul predicitibilităţii tot mai precare în cele trei sisteme de referinţă care definesc interesul oricărui tânăr ce îşi doreşte să îmbrace uniforma statului: sistemul carierei, sistemul salarizării şi sistemul de pensionare”, au transmis, luni, reprezentanţii Sindicatului Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual.
Potrivit acestora, concurenţa la concursurile de admitere în şcolile de profil a scăzut drastic, la ultimele sesiuni.
,,Trierea care se organizează anterior probei scrise, constând în probele sportive şi psihologice, cu caracter eliminatoriu, reduce şi mai mult numărul candidaţilor care ajung să susţină probele finale. Un trist adevăr: în ultimele zile, la probele sportive susţinute în centrele zonale de selecţie, de către candidaţii la şcolile de formare iniţială a agenţilor şi subofiţerilor/maiştrilor militari din MAI, aproximativ 30% dintre concurenţi au fost declaraţi nepromovaţi”, au mai transmis sindicaliştii.
Potrivit acestora, situaţia poate degenera dramatic, astfel încât numărul candidaţilor care vor ajunge, totuşi, în 27 mai, în sălile de clasă, şi vor fi triaţi, ulterior, de proba medicală, să fie sub cel al locurilor scoase la concurs, asta în condiţiile în care deja sunt, din start, sub doi candidaţi pe un loc.
”Domnilor politicieni: opriţi degringolada salarizării şi a pensiilor militare de stat! Fără predictibilitate, pe termen lung, în cariera de militar sau de poliţist, şi cu o salarizare precară, legiferată superficial de către decidenţi, vom suferi cu toţii: cetăţeni, societate şi stat”, au mai transmis sindicaliştii.
Ministerul Afacerilor Interne a scos la concurs aproape 2.900 de locuri în instituţiile de formare a agenţilor de poliţie şi subofiţerilor.