3 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăSocialSe vinde carne de miel pe Facebook și e mai ieftină ca...

Se vinde carne de miel pe Facebook și e mai ieftină ca la piață

Un kilogram de miel costă în pieţe, în aprilie 2018, între 25 şi 30 de lei, în timp ce pe Facebook este mai ieftin, 23 de lei, iar în supermarket costă doar 20 lei.

Mielul ”în viu” se vinde şi mai ieftin, cu prețuri de 13 – 15 lei kilogramul.

În pieţele din Timişoara, carnea de miel se vinde cu preţuri cuprinse între 25 şi 28 de lei pe kilogram, comercianţii precizând că preţurile sunt un pic mai mari faţă de cele de anul trecut.

“Anul trecut, am vândut carnea de miel cu 23 – 25 de lei kilogramul, în acest an cer 25 de lei şi văd că se cumpără, chiar sunt clienţi”, a declarat Ioan Nicoară, care vinde miei în Piaţa 700, aflată în centrul Timişoarei.

În toate pieţele din oraş, clienţii care negociază pot cumpăra carnea de miel şi cu preţuri sub 25 de lei kilogramul.

În magazinele din Timişoara, preţurile la carnea de miel sunt mai mici, fiind cuprinse între 20 şi 23 de lei pe kilogram.

De asemenea, unii producători din judeţul Timiş vând mieii de Paşte pe grupuri de pe Facebook şi încearcă să atragă clienţii precizând că animalele au fost crescute “sănătos”, iar carnea este “delicioasă”. Preţurile sunt cuprinse între 23 şi 26 de lei kilogramul.

În judeţul Timiş, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a autorizat pentru perioada sărbătorilor pascale două abatoare industriale în care se sacrifică ovine şi 30 de puncte locale de tăieri miei.

Cluj

Kilogramul de carne de miel în Cluj-Napoca se vinde preţuri între 25 şi 28 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar aprobat în cadrul Centrului Agro Transilvania şi în Piaţa Mihai Viteazu, cea mai mare din municipiu.

Directorul Centrului Agro Transilvania, Marius Sabo, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că spaţiul pentru punctul de sacrificare temporară este în suprafaţă de 24 de mp şi este dotat cu toate utilităţile necesare derulării procesului de sacrificare – vânzare a mieilor în condiţii optime.

”Centrul Agro Transilvania, în parteneriat cu Asociaţia Crescătorilor de Animale Someşana, a deschis un punct autorizat de vânzare şi sacrificare a mieilor. Punctul de sacrificare va funcţiona în perioada 4 – 7 aprilie între orele 8 – 18. Preţul cărnii de miel comercializate în carcasă este de 25 lei/kg. Spaţiul este în suprafaţă de 24 de mp şi este dotat cu toate utilităţile necesare derulării procesului de sacrificare – vânzare a mieilor în condiţii optime şi avizat din punct de vedere legal pentru a desfăşura această activitate. Este în permanenţă aici şi un medic veterinar”, a spus Sabo.

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Cluj, Ioan Oleleu, a declarat la rândul său corespondentului MEDIAFAX că şi în Piaţa Mihai Viteazu din Cluj-Napoca este deschis un spaţiu al unei asociaţii care a primit aprobare pentru comercializarea cărnii de miel.

”La nivelul judeţului Cluj au fost autorizate puncte de sacrificare temporară a mieilor în Cluj-Napoca, Turda, Dej, Câmpia Turzii, Gherla şi Huedin iar activitatea efectivă a acestora începe miercuri”, a spus Oleleu.

În Piaţa Mihai Viteazu, cea mai mare din Cluj-Napoca, preţul unui kilogram de carne de miel în carcasă este de 28 de lei.

Gorj

Kilogramul de carne de miel în Piaţa Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, se vinde la preţuri cuprinse între 25 şi 30 de lei, în carcasă, în punctul de sacrificare temporar autorizat de inspectorii sanitar-veterinari.

Gorjenii au la dispoziţie trei spaţii pentru sacrificarea mieilor, în Piaţa Litovoi din municipiul Târgu-Jiu, la Motru şi Novaci. Preţul unui kilogram de carne variază între 25 şi 30 de lei, faţă de anul trecut când preţurile erau cuprinse între 20 şi 22 de lei, în timp ce ciobanii vând mieii „în viu”cu 13 lei kilogramul.

”Sacrificarea mieilor se face în trei spaţii amenajate temporar, ca urmare a solicitării primăriilor, Locurile special amenajate temporar de sacrificare a mieilor vor fi supravegheate permanent de către medicii veterinari pe toată durata funcţionării acestora. Spaţiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor sunt situate în zone în care nu au fost impuse restricţii din motive de sănătate a animalelor, respectiv Târgu-Jiu, zona Litovoi, Motru şi Novaci. Activitatea de sacrificare a mieilor în spaţii amenajate temporar va fi permisă strict în perioada 2-7 aprilie 2018 inclusiv, între orele 07.00 – 17.00. În Piaţa Litovoi, din municipiul Târgu-Jiu, pretul unui kilogram de carne de miel variază între 25 şi 30 de lei”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Nicolae Călescu, directorul DSVSA Gorj.

La supermarketurile din Târgu-Jiu, preţurile pentru un kilogram de carne de miel pornesc de la 20 lei.

Anul trecut, de Paşte, au fost sacrificaţi aproximativ patru mii de miei în târgurile autorizate în judeţul Gorj, cei mai mulţi, 3.700, în Piaţa Litovoi din Târgu-Jiu.

Constanţa

Constănţenii plătesc pentru carnea de miel, în aceste zile, cel puţin 23 de lei/ kilogram, un preţ similar celui din ultimii trei ani.

Astfel, cei care doresc să cumpere carne de miel din una dintre pieţele din municipiul Constanţa, direct de la producători, plătesc pentru un kilogram de miel între 23 şi 25 de lei pentru un kilogram.

De asemenea, mieii pot fi cumpăraţi şi „în viu”, în această situaţie preţul fiind, în medie, cu 10 lei mai mic. Pentru aceasta însă, constănţenii trebuie să meargă în localităţile învecinate, deoarece punctul de sacrificare temporară, din Piaţa Pescăruş, a fost desfiinţat.

În această situaţie, specialiştii DSVSA şi cei de la Protecţia Consumatorilor au atras atenţia ca mieii sau carnea de miel să fie achiziţionate numai din locuri amenajate şi autorizate.

„Verificaţi, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine etc. Carnea de miel trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, ia mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. Ca o măsura de prevedere suplimentară este bine să observaţi la mielul cumpărat copita şi dentiţia specifice erbivorelor – la dentiţie se va urmări în special lipsa caninilor”, au transmis reprezentanţii OPC.

La supermarket, kilogramul de carne de miel este comercializat la preţuri ceva mai mari, putând ajunge, în aceste zile, şi la 30 de lei.

Oamenii se aşteaptă însă, cu cât se apropie Paştele, ca preţurile să scadă, pentru că oferta este destul de generoasă.

Iaşi

Kilogramul de carne de miel se vinde în pieţele din Iaşi cu 25 de lei, cu cinci lei mai scump decât maximul anului trecut.

Crescătorii de animale susţin că şi acest preţ este destul de scăzut, deoarece au avut cheltuieli mult mai mari faţă de anii precedenţi, generate de iarna grea şi de preţul ridicat al furajelor.

„Din păcate, mieii sunt mici acum, deoarece Paştele a picat în 2018 mai devreme. Pe de altă parte, cei mai mulţi dintre producători preferă să-i vândă la export, în a doua parte a lunii mai, deoarece este o afacere mai rentabilă“, a spus un crescător de animale.

Carnea de miel poate fi găsită în Piaţa Nicolina şi în Alexandru cel Bun, dar şi în supermarketurile din Iaşi sau în magazinele de profil, respectiv în carmangerii. Astfel, preţurile variază, dar diferenţele sunt mici, de doar câţiva lei.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

România are gata lotul pentru Campionatul European de handbal feminin din Austria, Ungaria și Elveția

Federaţia Română de Handbal a anunţat lotul feminin pentru Campionatul European - EHF EURO 2024, care va avea loc în perioada 28 noiembrie-15 decembrie...

Legea Arendei în dezbatere: fermierii solicită măsuri urgente pentru stabilitate în agricultură

Doar 10% din suprafața agricolă a României este utilizată de proprietarii terenurilor, restul fiind arendat Legea Arendei a revenit în atenția publicului și a Parlamentului...

România atinge cel mai mare preț al energiei din 2024, pe fondul producției scăzute de energie regenerabilă

Scăderea producției de energie solară, cauzată de lipsa luminii solare, a dus la un deficit de producție, ceea ce a crescut semnificativ prețul energiei România...
Ultima oră
Pe aceeași temă