9.2 C
București
miercuri, 20 noiembrie 2024
AcasăSocialEducațieȘcoala gratuită îi bagă pe părinți în datorii. Cât costă începutul anului...

Școala gratuită îi bagă pe părinți în datorii. Cât costă începutul anului școlar

Magazinele sunt luate cu asalt zilele acestea de părinții care trebuie să cumpere rechizite școlare, manuale, haine, încălțăminte, tablete. Cel puțin 600 de lei îi costă pe părinți să cumpere cele necesare la început de an, la care se adaugă alte cheltuieli cu traiul zilnic.

Învățământul școlar obligatoriu și gratuit în România nu este deloc gratuit, mai ales că singurul sprijin de la stat pe care îl au părinții este alocația lunară de 214 lei, bani din care abia este asigurată hrana lunară a unui copilul. Am făcut și noi un calcul să vedem aproximativ cât îi costă pe părinți și sumele nu sunt deloc mici. Cel mai ieftin ghiozdan de pe piață costă 60 de lei. Pentru caiete, cărți de colorat, manuale, culegeri pixuri, stilouri, creioane, radieră, ascuțitoare, markere, penare, acuarele, pensule, lipici, foi colorate, prețul de start este de 200 de lei. Un caiet de dictando sau matematică de tip A5 pornește de la prețul de 1 leu și poate ajunge și la 4-5 lei în funcție de numărul de pagini și de copertă. Un caiet studențesc pornește de la 3 lei și poate ajunge la 9 lei, în funcție de copertă și de numărul de pagini. Mai sunt și caiete speciale de muzică, care costă de la 3 lei în sus. Dacă totalizăm, sunt necesare cel puțin 6-8 caiete îndiferent că vorbim despre învățământ primar sau gimnazial, ori liceal. Și unde mai punem la socoteală că și acasă părinții trebuie să amenajeze camera copiilor să le asigure un birou și un scaun, preț care duce undeva la 500 de lei. Însă cum socotelile de acasă nu se potrivesc, la fața locului părinții se vor lovi de diferite probleme, cum ar fi lipsa stocului pentru caiete mai ieftine și vor fi obligați să cumpere ce găsesc, adică rechizite la un preț mai ridicat. Pentru cei care vor comanda online, au ocazia să compare prețurile și să analizeze oferta mai amănunțit, însă și aici vor întâmpina probleme cu lipsa stocului. Cert este că ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, nu exclude varianta ca elevii să treacă din luna octombrie în sistem online, dacă rata de infectare va depăși 6 la mia de locuitori, previziune pe care a făcut-o deja pentru Capitală. Astfel, dacă elevii vor trece în sistem online, atunci părinții trebuie să le asigure condiții să se conecteze în mediul online.

Școlile private, extrem de scumpe

De cealaltă parte sunt și părinți care sunt dispuși să plătească oricât pentru educația copiilor lor și vorbim despre sume anuale de la 4.000 de euro și până la 25.000 de euro.

La școala franceză internațională din București, de exemplu tarifele încep de la 7.000 de euro pe an pentru grupa mică și ajung la 10.000 de euro pentru liceu, însă pe lângă aceste bani, se mai adaugă și taxa de înscrierea de 1.000 de euro, plus alte opționale, rechizite, haine, etc.

La școala americană din București, taxa de înscriere este de 3.000 de euro, la care se adaugă taxa de studiu care pornește de la 7.200 de euro pentru jumătate de zi și 19.500 de euro, program full-time, iar la liceu taxa este de peste 21.000 de euro, la care bineînțeles că se adaugă alte taxe, plus penalizări de 1,5% pentru întârzierea plății lunare. La școala Laude-Reut pentru ciclul primar, taxa de admitere este de 800 de euro, la care se adaugă taxa anuală de 10.200 de euro, bani în care sunt cuprinse și două mese pe zi.

În România, 400.000 de copii nu merg la școală sau nu termină învățământul obligatoriu. Conform ultimelor rezultate la evaluarea PISA, 44% dintre adolescenții de 15 ani nu reușesc să citească sau să scrie corect. Guvernul României investește anual în educație 38.000 de milioane de lei, reprezentând 3,4% din bugetul total anual al României. România este printre ţările codaşe ale Uniunii Europene când vine vorba de investiţia în elevi. 355 de lei investeşte statul lunar, însă 97% din această sumă se duce către plata salariilor profesorilor. În ţările nordice, suma este de 5 ori mai mare.

TEHNIC VORBIND

Penar echipat 16 piese – 18 lei

Bloc desen, 16 file – 8 lei

Carte de colorat, 28 de file – 9 lei

Ghiozdan ergonomic cu personaje – 248 de lei

Trening copii – 90 de lei

Adidași copii – 120 de lei

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Autorizațiile de construire pentru clădiri rezidențiale din București, în scădere drastică

Numărul autorizațiilor de construire emise în București pentru clădiri rezidențiale a scăzut cu aproape jumătate în ultimii trei ani, iar suprafața utilă totală autorizată...

Victoria lui Trump este un apel final pentru progresiștii din Europa

Progresiștii din Europa se confruntă cu un moment decisiv: fie iau măsuri imediate și semnificative pentru a se implica în sprijinirea celor 12 milioane...

Vladimir Putin este deschis să discute despre un acord de încetare a focului, dar fără concesii teritoriale

Putin insistă ca Ucraina să renunțe la ambițiile de a adera la NATO, au declarat surse pentru Reuters Vladimir Putin este deschis să discute cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă