24.1 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSocialSărbători triste la Săvârşin. Dubașii s-au recules alături de fiicele Regelui Mihai

Sărbători triste la Săvârşin. Dubașii s-au recules alături de fiicele Regelui Mihai

Cele cinci fiice ale Regelui Mihai sunt în doliu şi nu vor primi colindători, aşa cum era tradiția, ci doar pe dubaşi, pe care tatăl lor îi asculta cu multă bucurie.

La sfârșit de an, aceștia au păstrat, împreună, un moment de reculegere.

Dubaşii de la Săvârşin sunt cei mai cunoscuţi de pe Valea Mureşului. Erau preferaţii Regelui Mihai încă din 1943, de când Majestatea Sa şi-a cumpărat reşedinţa de la Săvărşin pentru a fi alături de românii din Transilvania ocupată.

Din 2001, când s-a întors Regele la reşedinţa arădeană, prima casă la care aduceau vestea Naşterii Mântuitorului a fost cea a Regelui.

Şi astăzi au plecat colindând pe străzi, dar când s-au apropiat la castelul regal au aprins candelele şi au tăcut.

Este pentru prima dată când toate fiicele regelui Mihai sunt împreună la castelul de la Săvârșin, de Crăciun. Îndoliate, au deschis porţile castelului doar pentru dubaşi.

S-au recules împreună în tăcere, în piaţa cu fântână din incinta Satului Regal.

Dubaşii și-au amintit de sărbătorile când erau întâmpinați la castel chiar de către Regele Mihai. Tinerii colindători ştiu că Regele i-a iubit mult. La plecare, dubaşii au cântat Hristos a înviat din morți.

Conform tradiției, în fruntea dubașilor s-a aflat primarul comunei Săvârșin, Ioan Vodicean.

Cartea de condoleanţe de la Săvârşin rămâne deschisă şi în zilele de Crăciun, alături de portretul Regelui Mihai I şi de o candelă aprinsă, până la împlinirea celor 40 de zile de mare doliu.

Familia Regală va participa, în 26 decembrie, la slujba din cea de-a doua zi de Crăciun, la biserica ortodoxă din comună.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Modificări ale traseelor tramvaielor de pe Calea Moșilor

Începând de duminică, 14.04.2024, STB SA va aplica măsura de reorganizare a liniilor de tramvai care funcționează în zona istorică de pe Calea Moșilor,...

Ludovic Orban, despre alegeri: “Glonțul pe care îl are fiecare cetăţean este votul lui”

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a îndemnat vineri alegătorii să se prezinte la vot în cadrul scrutinului din luna iunie. El a apreciat...

O nouă comasare de linii STB. Troleibuze Solaris, pe linia 97. VIDEO

De mâine, pe linia 97 circulă noile troleibuze Solaris, anunță Societatea de Transport București (STB). În acest weekend, liniile 97 și 133 vor fi comasate,...
Ultima oră
Pe aceeași temă