1.1 C
București
luni, 18 noiembrie 2024
AcasăSocialRomânii se închid în case? Evenimentele vor avea loc cu cel mult...

Românii se închid în case? Evenimentele vor avea loc cu cel mult 20 de persoane sau nu vor fi deloc

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, că va propune o decizie la care, din câte a remarcat el, nu s-a mai gândit nimeni în ultima perioadă – aceea de a interzice complet toate evenimentele cu public, inclusiv cele private. Ca o soție intemediară, șeful Guvernului a precizat că asemenea evenimente ar mai putea totuși să se desfășoare cu un număr de cel mult 20 de participanți – în condițiile în care, în prezent, numărul maxim permis este de 50 de persoane în spații închise sau de 100 de persoane în exterior.

Această propunere a premierului va fi prezentată într-o ședință de Guvern și, aproape cu certitudine, va fi aprobată de Executiv. Propunerea vine după ce, în București, în Ilfov și în alte județe, restaurantele în spații închise și sălile de spectacol din interior au fost din nou închise.

„Eu voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de persoane, deşi, astăzi, evenimentele se organizează cu maxim 50 de persoane în spaţii închise şi cu 100 de persoane în spaţii exterioare. Asta este lege. Sunt foarte mulţi organizatori de evenimente care nu respectă aceste reguli în organizarea nunţilor şi este posibil inclusiv să luăm decizia de a nu mai permite organizarea unor astfel de evenimente private”, a declarat, luni, premierul Ludovic Orban.

El a precizat că restricția se va aplica și pentru funcționarea teraselor, în contextul în care, din cauza vremii, oricum terasele nu mai sunt căutate pentru evenimente publice.

Șeful Guvernului a avertizat că, în ultimele zile, autoritățile au analizat modul de desfășurare a unor petreceri sau a altor evenimente private și, drept sancțiune, “s-au închis nişte cluburi care funcţionau ilegal după o adevărată luptă a autorităţilor, nunţi de peste 350-500 de oameni fără nicio mască, care încalcă flagrant regulile instituite”.

Pe de altă parte, premierul a criticat și atitudinea unor politicieni care, după ce au câștigat la alegerile locale din 27 septembrie, au organizat petreceri cu public, la care participanții nu au respectat măsurile sanitare de protecție.

 

„Eu voi propune sistarea evenimentelor private. Este clar că reprezintă una dintre principalele surse de îmbolnăvire. Sau revenirea la vechiul sistem de 20 de persoane, deşi, astăzi, evenimentele se organizează cu maxim 50 de persoane în spaţii închise şi cu 100 de persoane în spaţii exterioare”

Ludovic Orban,

Prim-ministru

„Închiderea școlii nu trebuie exagerată, copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, apar cazuri de boală nu există alternativă. Dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe, părinții trebuie să-și trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu”

Klaus Iohannis,

Președintele României

 

De când s-ar putea impune noile restricții?

În mod cert, ele vor fi discutate în Comitetul Național pentru Situații de Urgență, condus de premierul Orban, după care vor fi analizate în prima ședință de Guvern din această săptămână.

Va fi afectată și activitatea economică?

Cu excepția restaurantelor și a sălilor de spectacole, care probabil vor fi complet închise, agenții economici vor lucra respectând măsurile de protecție sanitară care erau în vigoare și până acum.

 

 

În acest moment, este în vigoare starea de alertă pe întreg teritoriul național, iar în cadrul acesteia o mare putere de decizie revine Comitetelor pentru Situații de Urgență, conduse de prefecți, care funcționează în București și în fiecare județ. Acum câteva zile, când a fost întrebat de reprezentanți ai “industriei ospitalității” (Horeca) dacă va închide din nou restaurantele, șeful Guvernului a evitat să dea un răspuns, motivând că decizia se ia separat în fiecare județ.

Totuși, luni, premierul a lăsat să se înțeleagă că e nemulțumit de modul cum unele autorități județene au folosit pârghiile restrictive puse la dispoziție de Guvern.

“O să mai facem o analiză şi fie întărim un pic prevederile, fie o să monitorizăm cu mai mare atenţie măsura în care Comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă dispun aceste reglementări”, a anunțat șeful Guvernului.

El s-a referit, punctual, și la tradiționalul pelerinaj de Sfântul Dumitru, care se desfășoară de obicei în luna octombrie la București, precizând că în acest an evenimentul nu se va desfășura.

Potrivit celor mai recente date oficiale, comunicate luni, la ora 13, de Grupul de Comunicare Strategică, cele mai multe cazuri noi de infectare cu coronavirus (413) se înregistrau în Municipiul București. Capitala se apropie de indicele de 3 cazuri la mia de locuitori. Dacă acest indice va trece de 3, unul dintre efecte va fi trecerea integrală a învățământului din Capitală în sistem online – adică și școlile vor fi din nou închise.

Despre o asemenea eventualitate, președintele Klaus Iohannis susținea, însă, acum patru zile, că nu ar fi de dorit.

„Închiderea școlii nu trebuie exagerată, copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde, din nefericire, apar cazuri de boală nu există alternativă. Dar nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații care sunt foarte greu de gestionat. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe, părinții trebuie să-și trimită copiii la școală ca să poată și ei să meargă la serviciu”, explica șeful statului.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...

Mircea Geoană, sprijinit de Sir George Iacobescu în cursa pentru președinția României

Sir George Iacobescu este singurul român înnobilat de Regina Marii Britanii pentru contribuțiile sale excepționale în domeniul caritabil, comunitar și al serviciilor financiare Mircea Geoană,...
Ultima oră
Pe aceeași temă