3 C
București
marți, 12 noiembrie 2024
AcasăSocialRomânia apare în topul celor mai poluate țări europene

România apare în topul celor mai poluate țări europene

O statistică a celor mai poluate țări și localități din lume plasează România pe locul cinci între cele 28 de țări membre ale UE. Cele mai afectate state membre UE sunt, în ordine, următoarele: Bulgaria, Polonia, Croația, Cehia și România. Se remarcă, așadar, faptul că toate acestea sunt state din Europa de Est.

Cea mai poluată țară europeană pare a fi Bosnia, aflată tot în estul continentului, care însă nu face parte din UE.

Conform aceleiași statistici, cel mai poluat oraș din România este municipiul Iași, aflat pe locul 24 în lista celor mai poluate localități de pe întreg continentul european, din totalul celor 930 de orașe europene analizate. Din România, din punctul de vedere al poluării, Iașiul este urmat, în ordine, de Cluj-Napoca, Brașov, București, Ploiești, Măgurele, Timișoara și Arad.

Aceste localități sunt, totuși, mult mai puțin afectate decât Iașiul. De exemplu, Clujul ocupă locul 73, iar Brașovul ocupă locul 74 în lista celor 930 de orașe.

Informațiile de mai sus, corespunzătoare anului 2018, se referă la nivelul de poluare cu particule fine și au fost recent publicate de site-ul www.airvisual.com, specializat în urmărirea calității atmosferei.

Datele oferite de această sursă sunt, deocamdată, puțin comentate în România. Totuși, un senator de Iași, Dan Lungu (USR), a cerut lămuriri ministrului Mediului, Grațiela Gavrilescu, în legătură cu stadiul avansat al poluării, la nivelul județului Iași.

Ministerul Mediului i-a răspuns senatorului Dan Lungu, explicându-i că în România funcționează o Rețea Națională de Monitorizare a Calității Aerului. Această rețea are și șase stații automate în județul Iași, care măsoară concentrațiile particulelor de dioxid de sulf, oxizi de azot, monoxid de carbon sau ozon. În județul Iași, trei stații se află în municipiul Iași, iar câte una funcționează în comunele Aroneanu, Tomești și Ungheni.

Ministrul Grațiela Gavrilescu a mai precizat, în răspunsul ei, că în anul 2018 „nu au fost înregistrate în județ depășiri ale valorilor-limită ale particulelor poluante prevăzute în lege“. Cu toate acestea, „aglomerarea urbană Iași s-a încadrat în regimul de gestionare I, indicatorii dioxid de azot, oxizii de azot și particulele PM10 depășind valorile maxime admise“, unde PM10 reprezintă indicele particulelor în suspensie.

„Responsabilitatea pentru elaborarea și monitorizarea măsurilor /acțiunilor incluse în planurile de menținere a calității aerului revine, conform legii, consiliilor județene, respectiv primăriilor“, susține ministrul Mediului.

„Comunitatea locală devine, în ultima perioadă, din ce în ce mai conștientă de seriozitatea cu care o problemă precum poluarea aerului trebuie tratată și din ce în ce mai informată. Faptul că autoritățile locale încep să se arate și ele preocupate de această problemă, cum legea însăși o cere, este un lucru firesc, e un început, însă deocamdată insuficient. Sper ca măsurile în curs de implementare din Planul de calitate a aerului în Municipiul Iași pentru indicatorul PM10 să fie unele duse la bun sfârșit; vom monitoriza cu atenție acest demers“, a declarat senatorul Dan Lungu.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Piața imobiliară din Capitală rămâne cea mai activă: Cumpărătorii sunt identificați în medie în 49 de zile

Bucureștiul se află pe primul loc în ceea ce privește rapiditatea tranzacțiilor imobiliare, potrivit unui raport Imobiliare.ro. Proprietarii din Capitală au reușit, în medie, să...

Mircea Lucescu, dat în judecată de CSA Steaua. Motivul este halucinant

Conducerea clubului CSA Steaua a decis să îl acționeze în judecată pe selecționerul echipei naționale, Mircea Lucescu, după declarațiile acestuia despre FCSB, care au...

SUA investighează 1,4 milioane de motoare Honda și Acura pentru posibile defecțiuni

Agenția Națională pentru Siguranța Traficului pe Autostrăzi din SUA (NHTSA) desfășoară o investigație amplă asupra unor motoare Honda și Acura. Ancheta vizează aproximativ 1,4...
Ultima oră
Pe aceeași temă