7.4 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024
AcasăSocialProteste în fața Parlamentului pentru drepturile lucrătorilor din Sănătate

Proteste în fața Parlamentului pentru drepturile lucrătorilor din Sănătate

Acțiunile de protest au în vedere determinarea parlamentarilor să adopte amendamentele la Buget care conțin modificările ce corespund revendicărilor sindicaliștiolor, pe primul loc aflându-se creșterea bugetului alocat sănătății și alocarea sumelor necesare pentru respectarea drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate.

Protestele au fost programate în intervalul orar 11:00-13:30, în ambele zile, la două porți simultan, respectiv poarta dinspre Bulevardul Națiunile Unite și cea dinspre Calea 13 Septembrie, la fiecare dintre acțiuni participând numărul maxim de protestatari prevăzut de lege în perioada stării de alertă.

Revendicările acestor acțiuni sunt cele anunțate în cadrul Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate, parlamentarii primind deja pe e-mail solicitările fiecăruia dintre cei aproape 18.000 de lucrători din sănătate care au semnat pentru acest protest.

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară” conțin solicitările de introducere a unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 98 de profesioniști decedați până acum la datorie și faptul că doar cca. 44% dintre lucrători au fost vaccinați dovedind cu prisosință, în opinia organizatorilor manifestației, necesitatea satisfacerea revendicărilor sindicaliștilor.

Potrivit comunicatului Federației „Solidaritatea Sanitară”, ”revendicările au în vedere și eliminarea costului social al unei economii infime (cca. 0,19% din total buget) generată de tăierea drepturilor salariale legale ale lucrătorilor din sănătate. Această economie costisitoare (din punct de vedere social) a fost prevăzută de art. 1 alin. 1 din OUG nr. 226/2020, ea vizând tăierea unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 35% dintre lucrătorii din sectorul public de sănătate; din care cca. 71% sunt în prima linie a luptei împotriva COVID-19) scadent în anul 2021”.

Fișa de revendicări a sindicaliștilor cuprinde 12 obiective:

1. Creșterea alocării bugetare pentru sănătate; 2. Respectarea drepturilor câștigate (indemnizație de hrană, sporuri, voucherelor de vacanță etc); 3. Adoptarea tuturor măsurilor necesare pentru protecția sănătății și securității salariaților din sănătate; 4. Respectarea dreptului legal la pensia de urmaș pentru copiii colegilor decedați la datorie; 5. Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de lucrători începând cu 1 ianuarie 2021 la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. Anularea reducerii salariilor de bază prevăzută de OUG nr. 226/2020; 6. Raportarea tuturor sporurilor lucrătorilor din sănătate la salariile de bază actuale și acordarea tuturor sporurilor pentru condiții de muncă la nivel maxim. Introducerea tuturor categoriilor de lucrători din sănătate în Anexa nr. 2 a legii 153/2017; 7. Acordarea stimulentului de risc pe întreaga durată a pandemiei pentru toți salariații din sănătate; 8. Acordarea tuturor drepturilor salariale prevăzute de lege, respectiv sporul de până în 30%, sporul pentru combaterea epidemiei și plata orelor suplimentare, pentru toți lucrătorii care încă nu au beneficiat de ele; 9. Plata gărzilor cu tariful orar aferent normei de bază; 10. Reașezarea asistentelor medicale în grila de salarizare în sensul creșterii locului pe care-l ocupă în ierarhia salarială, corespunzător locului pe care-l au în echipa medicală, respectiv contribuției la tratamentul și îngrijirea pacienților; 11. Negocierea anexelor la CCM sector Sănătate; 12. Lucrătorii din sănătate trebuie să beneficieze de reducerea stagiului de cotizare (vârstei de ieșire la pensie) proporțional cu activitatea desfășurată peste norma de bază. O reducere trebuie aplicată și pentru condițiile de muncă deosebit de periculoase.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă