19.2 C
București
vineri, 12 aprilie 2024
AcasăSocialProtest al sindicatelor din Ministerul Tineretului și Sportului

Protest al sindicatelor din Ministerul Tineretului și Sportului

Printre problemele ridicate de sindicalişti se numără lipsa de personal şi supraîncărcarea cu sarcini a angajaţilor existenţi, cumulul de funcţii dus la extrem, fără beneficii salariale, dar cu toată răspunderea presupusă de gama integrală de atribuţii.

“MTS este imun la orice propunere de corectare a situaţiei salariaţilor şi respinge dialogul constructiv; puţinele întâlniri se produc cu greu şi fără finalizare concretă. 70% dintre salariaţi au venituri de 1.300 de lei net, fără diferenţiere în funcţie de studii, funcţii, răspundere sau complexitatea muncii. Funcţiile specifice (medic, asistent medical, kinetoterapeut, psiholog, maseur, şofer, recepţioner, cameriste, profesor – antrenor) sunt încadrate incorect şi neunitar. Marea majoritate a salariilor este aproape de minimul brut pe economie”, se menţionează într-un comunicat al SNST.

De asemenea, sindicaliştii subliniază că nu se acordă sporul/gradaţia de vechime, fiind plătiţi la fel şi angajaţii cu 1 an şi cei cu 35 de ani vechime şi există situaţii de inechitate salarială în care noul angajat are salariul mai mare decât cel cu vechime. De asemenea, nu este plătită munca în zilele de sâmbătă, duminică şi în sărbătorile legale şi nici munca suplimentară, pontajele nu reflectă situaţia reală, iar MTS refuză să intervină în această problemă.

“Dacă s-ar efectua pontarea corectă, conform Codului muncii, ar fi evidenţiate sute de mii de ore suplimentare prestate anual”, se precizează în comunicat.

Alte probleme semnalate sunt: neacordarea sporului de 25% pentru antrenorii care au sportivi în lotul naţional, astfel că, începând cu 1 ianuarie 2018, antrenorilor cu sportivi la lotul naţional le-au scăzut veniturile; în MTS, în afara salariului de bază, nu se acordă niciun spor prevăzut de lege (nu se aplică noul regulament de sporuri pentru condiţii de muncă la nivelul MTS şi al unităţilor subordonate, din motive bugetare; MTS nu confirmă solicitarea fondurilor necesare la rectificarea bugetară), ministerul de resort impune o salarizare inechitabilă în federaţiile sportive naţionale, respectiv salariul minim pe economie, fără diferenţiere după funcţie, studii, vechime etc., nu se acordă voucherele de vacanţă în toate structurile subordonate MTS, iar impozitarea a fost realizată neunitar.

În acest context, SNST a organizat pe 27 iulie 2018 grevă de avertisment, iar joi va organiza o nouă astfel de grevă, cu încetarea activităţii între orele 10:00-12:00, în intervalul menţionat salariaţii urmând să protesteze în faţa propriilor instituţii. De asemenea, între orele 10:00 – 12:00, va avea loc un miting de protest la MTS, la care sunt aşteptate 400 de persoane din Bucureşti şi din ţară, urmat de un marş spre Guvern, unde se vor depune revendicări.

Miercuri, 8 august 2018, va fi o organizată o grevă generală, cu încetarea totală a activităţii în Sport şi Tineret, până la soluţionarea revendicărilor.

Cele mai citite

Descoperă viitorul construcțiilor: Case pe structură metalică

Într-o lume care se mișcă rapid, inovația în construcții ne oferă o soluție elegantă și durabilă: casele pe structură metalică. Aceste minuni ale tehnologiei...

Dovada că simularea Bacalaureatului a fost o mascaradă

Am mai explicat că impunerea la nivel național a evaluării digitalizate pentru lucrările scrise la  simulările examenelor naționale a reprezentat doar un proces menit...

Motrenismul

În istoria Regatului român, probabil cea mai suveranistă perioadă din istoria poporului român, au existat mai multe curente de gândire: poporanismul, semănătorismul și trăirismul....
Ultima oră
Pe aceeași temă