25.3 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialPrimăria de la 2 umflă taxa pe gunoi

Primăria de la 2 umflă taxa pe gunoi

 

Cetățenii care locuiesc în sectorul 2 vor plăti, în acest an, de la data de 1 martie, cea mai mare taxă de salubritate din întreg Bucureștiul. Sub noua ei denumire, aceea de taxă de habitat, vechea taxă de ridicare a gunoiului va ajunge în Sectorul 2, în anul 2019, la 129 de lei de persoană, urmând ca în anul 2020 să atingă 159 de lei de persoană.

Diferența de 30 de lei dintre anii 2019 și 2020 se explică prin faptul că, în anul 2019, Primăria Sectorului 2 susține că va acorda fiecărui cetățean o subvenție de câte 30 de lei, menită probabil să atenueze șocul emoțional și financiar al locuitorilor acestui sector, în momentul în care vor afla cât au de plătit.

Chiar și în anul 2018, locuitorii din Sectorul 2 au plătit cea mai mare taxă de salubritate din toată Capitala, dar ea era de circa 8,50 lei pe lună, adică aproximativ 100 de lei pe an, ne-a explicat Valentin Sapiva, administratorul unui bloc din Sectorul 2.

Motivul majorării taxei, de la 100 la 159 de lei pe cap de locuitor, ar fi fost justificat de reprezentanți ai Primăriei prin faptul că s-au mărit taxele la groapa de gunoi. “Am mai auzit că se pregătește o majorare, dar nici chiar așa!”, spune administratorul de bloc.

Acesta semnalează și o altă problemă referitoare la taxa de habitat. Dacă până anul trecut ea se plătea către firma de salubritate, pe baza numărului de locuitori din bloc, din anul 2019 ea se va plăti direct la Primăria de sector, în urma depunerii unor „Declarații de impunere” care trebuie să includă numele locatarilor din bloc, CNP – ul fiecăruia și gradul de rudenie între ei.

“La ce le trebuie CNP-ul când e vorba să încaseze taxa pentru gunoi?”, se întreabă Valentin Sapiva.

Dincolo de aspectul financiar, o altă chestiune care-i va nemulțumi pe locuitorii din sectorul 2 va fi aceea a birocrației. “Va fi o întreagă babilonie. Oamenii vor merge la Primărie să se informeze și să ia formulare, după care se vor întoarce acasă ca să le completeze, apoi se vor întoarce la Primărie ca să le depună”, explică administratorul.

Pentru cei 350.000 de locuitori ai Sectorului 2, taxa de salubritate s-a mărit, față de anul 2018, cu circa 50 la sută. “Umflarea” taxei pentru gunoi, redenumită taxă de habitat, a fost aprobată prin Hotărârea 392, din 4 decembrie 2018, a Consiliului Local al Sectorului 2.

Foarte interesant este faptul că, deși decizia de mărire a taxei este luată de o lună și jumătate, Primăria Sectorului 2 organizează astăzi, 29 ianuarie, “o dezbatere publică a proiectului de hotărâre privind instituirea taxei de habitat cu destinaţia specială de salubrizare şi aprobarea Regulamentului privind implementarea, determinarea cuantumului, încasarea şi administrarea taxei de habitat şi destinaţie specială de salubrizare pentru utilizatorii casnici”. Anunțul referitor la organizarea ședinței de dezbatere publică a fost postat pe site-ul Primăriei Sectorului 2 (www.ps2.ro).

Acest anunț mai precizează că “persoanele interesate sunt aşteptate cu propuneri şi sugestii privind taxa de habitat”. Dar cetățenii care vor participa la ședința de astăzi de la sediul Primăriei Sectorului 2 și vor fi pregătiți să prezinte sugestii urmează, probabil, să fie informați că proiectul de hotărâre a fost deja aprobat.

De altfel, informații legate de mărirea taxei pentru gunoi în Sectorul 2 au început să circule încă de la sfârșitul anului 2018. “Taxa de habitat va fi de 159 lei/persoană/an, din care efectiv vor fi plătiți doar 129 lei/persoană/an și 30 de lei vor fi subvenționați de primărie. Rezultă 10,75 lei/persoană/lună. Proiectul încalcă legea, în opinia mea”, anunțase pe Facebook, încă din 11 decembrie 2018, consilierul local Adrian Alexandru. El avertizează că “valoarea de 159 lei/persoană / an este cea mai mare valoare din ţară”.

“Păi nu mai întâi trebuiau să facă lună în sectorul 2 și apoi să impună o taxă? Sectorul 2 arată groaznic la curățenie, pe ce se pune taxa? Și încă una enormă, adică e mai mare decat impozitul pe apartament,lumina sau alte multe impozite platite de noi.Ați înebunit? Cum ați ajuns la fabuloasa sumă de 500-600 lei pe o familie de 3 persoane?”, întreabă un cititor pe Facebook.

Majorarea taxei de salubritate din Sectorul 2 se produce în ciuda faptului că, în alte zone ale Capitalei, locuitorii nu plătesc această taxă. De exemplu, în Sectorul 1 locuitorii nu plătesc taxă pentru ridicarea gunoiului către firma de salubritate, întrucât această taxă este suportată de Consiliul Local al Sectorului 1. Nici în sectorul 3 locuitorii nu mai plătesc taxă de salubritate, după ce primarul Robert Negoiță a anulat contractul cu firma Rosal. Primăria Sectorului 3 asigură acum curățenia printr-o structură proprie și cu vehicule proprii.

În schimb, în sectorul 4, Consiliul Local a reluat colaborarea cu un operator privat de salubritate, după ce timp de doi ani executase acest serviciu cu forțe proprii. Locuitorii sectorului 2 plătesc acum circa 5 lei de persoană pe lună, adică aproximativ 60 de lei pe an, pentru ridicarea gunoiului. Primăria Sectorului 4 încercase majorarea taxei pentru gunoi la 12 lei de persoană pe lună, dar această hotărâre a administrației locale din sectorul 4 a fost anulată prin decizie judecătorească.

 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Aproape jumătate din angajați sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă

Aproape 41% dintre angajaţi sunt nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi de actualul loc de muncă, salariul, relaţia cu managerul şi lipsa recunoaşterii profesionale fiind principalele...

Ministrul Burduja propune un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, dorește să se înființeze, în România, un Centru de Operațiuni de Securitate în domeniul energiei. Ministrul Burduja a lansat această propunere...

Ciucă susține că România are o situație economică solidă, construită de guvernarea liberală, deși premierul și jumătate dintre miniștri sunt de la PSD

Nicolae Ciucă, președintele Senatului și al PNL, anunță că Agenția S&P a reconfirmat ratingul suveran al României și subliniază că decizia agenției de rating...
Ultima oră
Pe aceeași temă