7 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025
AcasăSocialObiceiuri financiare sănătoase pentru studenții de la facultate

Obiceiuri financiare sănătoase pentru studenții de la facultate

Facultatea este o etapă interesantă pentru mulți studenți, deoarece este un moment de a explora, de a întâlni noi prieteni și de a călători spre noi destinații. Ca student la facultate, sunt șanse mari să vă controlați finanțele acum că nu mai locuiți acasă. 

Cu libertatea, timpul și banii dvs. nou descoperiți, s-ar putea să vă aflați într-o dilemă financiară a datoriilor dacă nu sunteți atent. Luarea unui online imprumut ar putea fi singura opțiune pentru a trece peste semestru.

Oricât de mult ai libertatea la care ai tânjit ca student, trebuie să fii responsabil când vine vorba de chestiuni financiare. Tu trebuie să decizi cum cheltuiești banii și cât de mult economisești. În plus, vei experimenta și repercusiunile deciziilor tale financiare, fie ele bune sau rele.

În acest articol, am compilat câteva sfaturi pentru a-ți ghida călătoria financiară pe măsură ce îți începi viața de student.

Fii responsabil

Pentru început, trebuie să preiei controlul și să fii responsabil pentru viața ta. Este ușor să ignori situația ta financiară ca student atunci când te confrunți cu un mediu nou și cu provocări diferite care te lovesc în fiecare zi. A cheltui peste măsură și a-ți chema părinții pentru sprijin ar putea deveni noua ta normalitate. Din fericire, puteți fi responsabil și să vă începeți viața de adult în nota corectă prin adoptarea unor obiceiuri financiare sănătoase. Colegiul este un loc ideal pentru a deveni responsabil și a obține controlul asupra finanțelor personale.

Chiar dacă ai părinți sau tutori susținători care continuă să rezolve unele facturi universitare, trebuie să ai un plan pe termen lung pentru a-ți controla cheltuielile. Asigurați-vă că aveți o strategie financiară concretă care vă va ghida de la început.

Creați un buget adecvat pentru colegiu

La începutul fiecărui semestru, ar trebui să creați un buget potrivit pentru colegiu, care să reflecte sursele dvs. de venit. Indiferent dacă banii provin de la părinți, rude, burse, împrumuturi pentru studenți sau joburi ciudate, trebuie să ai o imagine clară a veniturilor tale totale. Apoi, trebuie să vă calculați cheltuielile – taxe de cămin, cărți, articole de toaletă, facturi sau divertisment. Asigurați-vă că notați cheltuielile în categoriile necesare într-o aplicație de bugetare sau într-o foaie de calcul Excel. Nu uitați să includeți economiile și un fond de urgență, dacă este posibil.

În calitate de student, puteți trăi confortabil o viață frugală și să vă rămână ceva de economisit pentru zile negre. Șmecheria constă în a-ți respecta bugetul fără obiceiurile impulsive de a cumpăra articole inutile. Lăsați bugetul să vă ghideze în fiecare decizie financiară pe care o luați.

Țineți evidența finanțelor dvs.

În afară de a avea un buget, trebuie să vă urmăriți finanțele în mod regulat. Fă-ți timp din programul academic încărcat pentru a-ți verifica cheltuielile. Țineți o evidență bine documentată a cheltuielilor și a soldului din contul principal după achitarea facturilor. După câteva săptămâni, veți înțelege situația dvs. financiară și dacă banii dvs. vă pot acoperi cheltuielile lunare fără nicio constrângere.

A fi conștient de bani în calitate de student este esențial pentru a menține obiceiuri financiare sănătoase. Faptul că știi unde se duc banii tăi te va ajuta să îți gestionezi impulsurile și să te menții pe drumul cel bun. În plus, veți fi într-o poziție mai bună pentru a vă atinge obiectivele financiare în viitor dacă începeți devreme în facultate.

Fii organizat

Ca student, ai putea crede că ești liber să cheltuiești fără să fii responsabil. Chiar dacă aveți bani în plus pentru a vă risipi pe ieșiri în oraș și petreceri costisitoare, în cele din urmă, va trebui să plătiți pentru obiceiurile dumneavoastră nesănătoase. De ce să nu vă organizați finanțele în timpul facultății și să culegeți roadele în curând? Începeți prin a stabili o structură financiară solidă. De exemplu, deschideți un cont bancar în care să puteți face depozite și să vă puteți accesa banii folosind un card de debit. Căutați o bancă care să ofere oferte avantajoase pentru studenți, fără costuri ascunse și taxe pentru diverse servicii.

În plus, asigurați-vă că aveți o metodă convenabilă de plată a utilităților din campus fără a suporta costuri suplimentare. Țineți cont de faptul că lucrați cu un buget și trebuie să fiți atenți la fiecare cheltuială.

Fii înțelept cu creditul

Este imperativ să înțelegeți avantajele și dezavantajele de a avea un card de credit înainte de a achiziționa unul ca student. În primul rând, țineți cont de faptul că un card de credit nu reprezintă bani gratis. Este un împrumut pe care trebuie să îl rambursați la o anumită perioadă. Neplata la timp a soldului va duce la perceperea de dobânzi și comisioane de întârziere, pe lângă suma principală. Dacă nu sunteți atent, s-ar putea să cădeți în capcana datoriilor, fără nicio speranță de a vă achita împrumutul de pe cardul de credit.

Prin urmare, nu vă grăbiți să obțineți un card de credit dacă sunteți conștient de responsabilitățile implicate. În plus, optați pentru cel mai bun creditor care oferă rate ale dobânzii rezonabile. După cum se spune, diavolul stă în detalii, așa că citiți cu atenție literele mici ale condițiilor de credit înainte de a vă aplica semnătura.

Dacă trebuie să aveți un card de credit, începeți cu unul care are limite mici de cheltuieli și pe care îl puteți plăti cu ușurință la sfârșitul lunii. În timp, vă veți construi un scor de credit bun, care vă va fi util chiar și după facultate, când veți dori să vă dezvoltați financiar.

Căutați un loc de muncă cu jumătate de normă

Viața universitară înseamnă să ai de-a face cu un program agitat. De la participarea la cursuri la finalizarea temelor și de la socializarea cu prietenii la studierea pentru examene, timpul tău este limitat din cauza unei rutine încărcate. Dar dacă vă stăpâniți abilitățile de gestionare a timpului, puteți strecura câteva ore pentru a lucra cu jumătate de normă, probabil seara sau când nu sunteți la cursuri. Banii câștigați în plus îți vor fi de folos și te vor ajuta să rezolvi unele facturi. Sau puteți economisi acești bani și să vă construiți un fond de urgență.

De asemenea, puteți verifica dacă facultatea dvs. permite programe work-study în campus. Aceasta nu este doar o oportunitate convenabilă, ci vă va oferi, de asemenea, o șansă de a câștiga proprii bani, indiferent cât de puțin.

Concluzie

În cele din urmă, cultivarea unor obiceiuri bănești sănătoase este o decizie personală. Dar dacă începeți devreme ca student, veți deveni mai conștient de situația dvs. financiară și veți deveni un cheltuitor mai bun. În plus, veți ști cum să economisiți și să folosiți banii cu înțelepciune în viitor.

Cele mai citite

Cum va fi vremea în mini-vacanța de Mica Unire. Prognoza meteo pentru 24-26 ianuarie 2025

Weekendul 24-26 ianuarie 2025 aduce temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această perioadă a anului. Maximele vor depăși valorile normale ale lunii ianuarie...

Studiu: Scăderea natalității pune în pericol sustenabilitatea sistemelor de pensii

Un raport recent al McKinsey Global Institute, o companie globală de consultanță în management strategic, avertizează că scăderea natalității la nivel mondial creează o...

Panama cere intervenția ONU după amenințările lui Trump privind Canalul Panama

Președintele Panama, José Raul Mulino, a condamnat ferm afirmațiile președintelui american Donald Trump privind intenția de a „recupera” Canalul Panama. Într-o declarație la Forumul Economic...
Ultima oră
Pe aceeași temă