6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialPrimă de 1.000 de lei de la stat pentru șomerii care se...

Primă de 1.000 de lei de la stat pentru șomerii care se angajează

Șomerii aflați în evidență la agențiile pentru ocuparea forței de muncă și care nu iau indemnizație de șomaj vor primi primă netă de 1.000 de lei dacă se angajează și stau mai mult de trei luni la locul de muncă, potrivit unei OUG care reglementează mai multe aspecte privitoare la raporturile de muncă, publicată în Monitorul Oficial. 

 Suma se acordă în proporție de 50% la momentul angajării (o dă patronul și și-o recuperează de la stat) și 50% atunci când s-au împlinit trei luni la locul de muncă. Această primă nu se cumulează cu prima de inserție sau cea de instalare.

Această lege promovată de Ministerul Muncii mai aduce și alte stimulente pentru agrenarea în producție a forței de muncă latente. Astfel, pentru angajatori este prevăzută dublarea primei lunare brute, până la 2.250 de lei, timp de 12 luni, dacă aceștia angajează șomeri de peste 45 de ani sau părinți unici susținători ai familiilor monoparentale, cu condiția să-i păstreze în câmpul muncii cel puțin 18 luni. Anterior promulgării acestei legi, prima era de 1.100 lei brut.

Aceleași sume (2.250 lei) vor fi oferite şi pentru angajarea de tineri absolvenţi de orice formă de educaţie (şcoală profesională, liceu, facultate), tineri greu angajabili, marginalizaţi, ucenici (indiferent de vârstă) şi stagiari, persoane cu handicap şi persoane aflate în apropierea vârstei de pensionare, care din această cauză îşi găsesc mai greu un loc de muncă.

„Bineînţeles că angajatorii vor putea oferi o sumă mult mai mare de bani decât cea care este la ora actuală acordată de stat pentru fiecare nou angajat, astfel încât salariile din România să se apropie de valoarea plătită în celelalte ţări ale Uniunii Europene şi să determine stoparea exodului forţei de muncă“, a explicat Lia Olguța Vasilescu, ministrul Muncii, cu ocazia promovării proiectului de lege.

Conform ministrului, faţă de anul trecut, statul dublează subvenţiile pe care le oferă angajatorilor şi se aşteaptă ca şomajul să scadă în continuare, chiar dacă este la minimul istoric de după Revoluţie, şi să determine ocuparea persoanelor inactive care în acest moment sunt asistate social.

De asemenea, ministrul Muncii a declarat că, după adoptarea acestei ordonanţe, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă va acorda subvenţiile angajatorilor şi va derula o campanie de informare asupra majorării subvenţiilor şi a primelor de activare.

 

Gata cu nemunca?

Toate aceste măsuri, aplicabile de îndată, fac parte dintr-o nouă abordare a Guvernului, care – sub presiunea patronatelor ce se plâng de o lipsă crasă a forței de muncă – a decis că va începe să nu mai sprijine nemunca. „Ne respectăm un nou angajament din Programul de guvernare, referitor la sprijinirea angajatorilor, şi bineînţeles că acesta se referă la încadrarea şomerilor şi a beneficiarilor de ajutor social. Viziunea Ministerului Muncii merge de-acum înainte pe o altă linie, aceea de a nu-i mai sprijini pe cei care au capacitate de muncă, dar nu vor să o facă, motiv pentru care ne-am gândit să-i sprijinim pe toţi cei din mediul de afaceri care vor să facă angajări în perioada următoare. În acest sens, statul va plăti suma de 2.250 de lei (echivalentul a 500 de euro) lunar angajatorilor care încadrează şomeri şi beneficiari de ajutor social, pentru fiecare dintre aceste persoane, pentru perioade de până la 5 ani, în funcţie de categoria din care viitorii angajaţi fac parte“, spunea Lia Olguţa Vasilescu.

 

STATISTICĂ

250.000 de asistați social

Potrivit unei statistici a Ministerului Muncii, consultată de „Evenimentul Zilei“, în 2017 numărul mediu lunar de beneficiari ai venitului minim garantat, prevăzut în Legea 416/2001, a fost de 235.331 de persoane. Suma totală plătită de la bugetul de stat a fost, în perioada menționată, de 724 milioane de lei, adică peste 150 milioane euro. În fiecare lună, așadar, statul român a cheltuit, în medie, aproape 15 milioane de euro pentru supraviețuirea celor mai săraci români. Suma este și mai mare pentru că statul le plătește persoanelor beneficiare de venit minim garantat atât contribuția de asigurări sociale de sănătate, cât și asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

Județele cu cel mai mare număr de persoane care au încasat anul trecut venit minim garantat au fost Olt, Dâmbovița, Iași, Teleorman și Vaslui.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă