Valoarea coșului minim lunar de consum pentru un cetățean al României este de 797 de lei, dacă românul trăiește la oraș, sau de 644 de lei, dacă omul trăiește la țară. Iar o familie formată din patru persoane, aflată în mediul rural, trebuie să trăiască rezonabil cu 2.100 de lei pe lună.
Aceste date au fost comunicate printr-o decizie a Comisiei de Insolvență la Nivel Central. Comisia, înființată prin Hotărâre a Guvernului României, este cea care reglementează procedura insolvenței persoanelor fizice.
Astfel, la data de 16 ianuarie 2019, în Monitorul Oficial a fost publicată o decizie a Comisiei de Insolvență la Nivel Central „privind aprobarea Criteriilor generale pentru stabilirea nivelului de trai rezonabil“.
Noul act normativ precizează că nivelul de trai rezonabil se stabilește pe baza valorii coșului minim lunar de consum.
Din coșul de consum nu se pot plăti datoriile
Echivalentul în lei al coșului de consum este în atenția Comisiei de Insolvență, întrucât el reprezintă acea parte din veniturile unui debitor care nu-i poate fi oprită pentru plata eventualelor datorii, întrucât îi este indispensabilă pentru a-și asigura traiul zilnic.
„Valoarea coșului minim lunar de consum reprezintă pragul minim sub care nu pot fi stabilite cheltuielile pentru asigurarea unui nivel de trai rezonabil. Această valoare reprezintă suma de bani din veniturile debitorului care nu poate fi oprită pentru plata datoriilor deoarece îi este necesară pentru acoperirea cheltuielilor indispensabile asigurării traiului zilnic pentru sine și familia sa“, precizează decizia Comisiei de Insolvență.
Conform acestui document oficial, în ianuarie 2019, valoarea coșului minim lunar de consum pentru un cetățean român, adult, care trăiește în mediul urban, este de 797 de lei. Pentru un copil de peste 14 ani din mediul urban, această valoare este de 587 de lei. Iar pentru un copil de până la 14 ani, din mediul urban, coșul zilnic ar costa 419 lei. Pe baza acestor date, coșul minim lunar de consum al unei familii din mediul urban, formată din doi adulți (soț și soție) și doi copii, dintre care unul de peste 14 ani și unul sub 14 ani, ajunge la valoarea totală de 2.600 de lei.
Viața la țară e mai ieftină ca la oraș
În mediul rural, unde prețurile produselor necesare traiului zilnic sunt considerate, probabil, mai mici ca la oraș, coșul minim lunar al unei familii similare, formată din doi adulți și doi copii, este în valoare de 2.100 de lei. Pentru românii care trăiesc în mediul rural, coșul lunar al unui adult valorează 644 de lei, pentru un copil de peste 14 ani valoarează 473 de lei, iar pentru un copil sub 14 ani, părinții ar trebui să cheltuiască o sumă de cel puțin 339 de lei.
Decizia Comisiei de Insolvență mai precizează că, din datele oferite de Institutul de Cercetare a Calității Vieții (ICCV), rezultă că 41 la sută din valoarea coșului zilnic al unei familii din mediul urban se cheltuiește pentru „produse alimentare și băuturi“, care ar valora, într-o lună, circa o mie de lei. Această sumă pare destul de mică, în condițiile în care familia luată ca referință este formată din doi adulți și doi copii. O altă observație ar fi aceea că nu se precizează despre ce băuturi e vorba – dacă aici sunt incluse, eventual, și băuturi alcoolice, despre care se știe că afectează în mod serios bugetul anumitor familii de români.
Pentru aceeași familie din mediul urban, formată din patru persoane, coșul minim lunar de consum ar include și cheltuieli pentru „locuință, apă, electricitate, gaze și alți combustibili, abonament radio, TV, internet, telefonie“ cu o pondere de 15,6 la sută, ceea ce ar echivala cu 405,40 lei. Cel puțin la acest capitol, datele oficiale prezentate de Comisia de insolvență sunt excesiv de optimiste, în condițiile în care, în București, pe timp de iarnă, o familie care locuiește la bloc plătește circa 400 de lei pe lună doar pentru întreținere, adică pentru încălzire, apă caldă și rece, gaze, salubritate și diverse cheltuieli comune. Dacă la costul întreținerii se adaugă cel al curentului electric și al abonamentelor de internet, cablu TV și telefon, valoarea cheltuielilor de la acest capitol depășește cu mult suma de 405 lei.
Cheltuieli aberant de mici sunt indicate și la capitolul „Educație, recreere și cultură“. De exemplu, familia formată din doi părinți și doi copii ar cheltui în acest scop suma totală lunară de 53 de lei dacă trăiește la oraș sau de 57 de lei dacă trăiește la țară. Evident, aceste date sunt aberante, întrucât din 53 de lei nu poți acoperi nici măcar costul rechizitelor școlare ale celor doi copii, în condițiile în care învățământul este obligatoriu.
În schimb, mersul la cinematograf sau la teatru este opțional și, din acest motiv, este ușor de înțeles că nu poate fi suportat de „coșul minim lunar“. Se observă că un bilet la teatru pentru o singură persoană ar putea consuma tot fondul pentru „Educație, recreere și cultură“ al întregii familii.
Același act normativ, excesiv de optimist, publicat în Monitorul Oficial, include în coșul minim al familiei din mediul urban și un procent de 9 la sută denumit „fond de siguranță și economii“. Concret, o familie de patru persoane, din mediul urban, ar economisi, în fiecare lună, circa 236 de lei.
Pe de altă parte, în cazul unei familii de patru persoane care trăiește în mediul rural, ponderea cheltuielilor lunare pentru alimente și băuturi ar fi – potrivit ICCV – de numai 38 la sută din coșul minim, adică echivalentul a 797 de lei. O familie din mediul rural ar economisi, lunar, 9,2 la sută din valoarea coșului minim (nu e clar de ce acest procent diferă de cel de 9 la sută, indicat pentru mediul urban), adică ar economisi 192 de lei pe lună.