15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialMutația B.1.1.7, principalul factor de expansiune pandemică din luna martie

Mutația B.1.1.7, principalul factor de expansiune pandemică din luna martie

„Mai multe serii de dovezi indică faptul că B.1.1.7 este transmis mai eficient decât alte variante SARS-CoV-2, varianta B.1.1.7 având potențialul de a crește traiectoria pandemiei SUA în următoarele luni”, spune dr. Gregory Armstrong, care conduce Biroul de Detecție Moleculară Avansată a Diviziei CDC pentru boli respiratorii, observațiile specialistului apărând și în raportul săptămânal al agenției, MMWR.
Coronavirusul a infectat deja și a ucis mai mulți oameni în SUA decât în orice altă țară. Până în prezent, potrivit Universității Johns Hopkins, virusul fusese diagnosticat la 23 de milioane de oameni din SUA, peste 390.000 de americani căzându-i victime.
Varianta B.1.1.7 pare să infecteze mai ușor celulele umane, ceea ce l-ar ajuta să infecteze din ce în ce mai multe persoane. Mutația a fost detectată în 12 state americane, dar CDC apreciază faptul că răspândirea sa reală afectează, în fapt, un areal mult mai cuprinzător.
Echipa CDC a realizat un model experimental pentru a vedea ce s-ar putea întâmpla în viitorul apropiat. Nu se știe în mod exact cu cât este mai transmisibil B.1.1.7 și, de asemenea, nu se știe ce procent de imunizare comunitară există deja în Statele Unite, din cauza infecțiilor anterioare, astfel încât specialiștii făcut mai degrabă câteva presupuneri. Într-un scenariu CDC, noua variantă a coronavirusului este cu 50% mai infecțioasă decât variantele dominante actuale în care circulă.
“În acest model, prevalența B.1.1.7 este inițial scăzută, totuși, deoarece este mai transmisibilă decât sunt variantele actuale, prezintă o creștere rapidă la începutul anului 2021, devenind varianta predominantă în martie”, a scris echipa CDC.
“Dacă această mutație se va comporta așa cum a făcut-o până acum în Marea Britanie, Danemarca și Irlanda, da, va sta la originea unei proporții a infectărilor din ce în ce mai mare, indiferent de ceea ce facem noi”, a spus Armstrong.
Totuși, noua variantă de coronavirus nu pare să ducă la rate mai mari de spitalizare sau la rate mai mari de deces, au remarcat specialiștii americani.
CDC urmărește, de asemenea, o mutație identificată pentru prima dată în Africa de Sud, numită acum B.1.351, și o alta identificată la câțiva turiști din Brazilia, în momentul în care aceștia au aterizat în Japonia, numită B.1.1.28. Americanii au contractat serviciile mai multor laboratoare clinice comerciale mari pentru a secvența rapid zeci de mii de specimene pozitive SARS-CoV-2 în fiecare lună, finanțând, de asemenea, șapte instituții academice, pentru a efectua supravegherea genomică în parteneriat cu agențiile de sănătate publică, mărind astfel substanțial disponibilitatea în timp util a datelor de supraveghere genomică din Statele Unite.
Îngrijorările mondiale sunt legate de faptul că virusul s-ar putea schimba în moduri care l-ar ajuta să se sustragă imunității induse de vaccinare sau imunității introduse cu tratamentele pe bază de anticorpi. Noile vaccinuri împotriva coronavirusului sunt concepute pentru a fi rapid și ușor de schimbat, în scopul de a se potrivi cu noile tulpini aflate în circulație, dar o mutație majoră ar însemna că oamenii vor trebui să fie re-vaccinați. De asemenea, este posibil ca unele dintre modificări să facă virusul mai greu de detectat în testele standard.

Cele mai citite

Lufthansa a evitat o grevă a salariaților chiar de Paște

Compania aeriană germană Lufthansa şi un sindicat care reprezintă personalul de la sol au anunţat miercuri că au ajuns la un acord privind salariile...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă