11.9 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSocialMulte din investițiile deja bugetate sunt și azi în stadiul de proiect

Multe din investițiile deja bugetate sunt și azi în stadiul de proiect

În nota de fundamentare a bugetului pentru anul 2018, aprobată de primarul PSD Decebal Făgădău, se regăsesc investiții precum: construirea unei săli polivalente de 5.000 de locuri, începerea lucrărilor de amenajare/reamenajare a locurilor de joacă, finalizarea reabilitării Parcului Arheologic, începerea studiilor pentru amenajarea unei piste de biciclete în jurul Lacului Tăbăcărie. „Se intenționează majorarea numărului de polițiști locali cu 100 de persoane, astfel ducând la dublarea aparatului din Poliția Locală“, se arată în documentul redactat de directorul executiv Marcela Frigioiu.

Parcul Arheologic, „blestemul primarului“

În ianuarie 2014, consilierii locali aprobau bugetul municipiului Constanța, în care era prevăzută foarte clar, la capitolul investiții, reabilitarea Parcului Arheologic. Primar era atunci Radu Mazăre, viceprimar era actualul primar, iar raportul bugetului era întocmit tot de directoarea Marcela Frigioiu. Nici în 2014, dar nici în anii următori nu s-a reușit reabilitarea acestui parc.

Decebal Făgădău a anunțat mai multe termene pentru finalizare, dar niciunul nu a fost respectat. Fondurile europene alocate acestui proiect au fost pierdute. Pe șantier a fost montat un nou panou informativ, care anunță că noul termen de finalizare este 23 noiembrie 2018. „Cred că parcul acesta este blestemul meu.

Când credeam că nu mai este mult până terminăm, a fost nevoie de regândirea sistemului de branşamente la reţeaua de apă şi canalizare. Trebuie să facem alte deconturi ce urmează să fie trecute prin Consiliul Local”, spunea primarul, în vara acestui an. După ce a pierdut fondurile europene, primăria a semnat un contract pentru executarea lucrărilor din bugetul local. Suma totală este de 15,57 milioane lei și a fost acordată asocierii de firme SC Mobitom SA și SC Pomacost SA.

Prima firmă are ca acționar Five-Holding SA, care îi aparținea lui Gheorghe Oancea, un apropiat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, iar cea de-a doua lui Basarab Popa, despre care se spune că este vărul lui Mazăre, alături de care apare în celebrul dosar al retrocedărilor.

Piste de biciclete, numai pe hârtie

În anul 2015, Primăria Constanța promitea că va investi în piste de biciclete. Singura pistă adevărată realizată de atunci până acum este pe principalul bulevard al orașului, Tomis, dar are numai câteva sute de metri și leagă nimic de nimic.

S-a încercat ceva și în stațiunea Mamaia, dar faptul că tragi niște dungi pe aleea de promenadă nu înseamnă că ai creat o pistă, spun bicicliștii. În ciuda eșecurilor din ultimii ani, acum administrația locală promite să înceapă studiile pentru o pistă în jurul Lacului Tăbăcărie, în singurul parc adevărat al Constanței, parc măcelărit, în ultimii ani, de o serie de construcții (aici a apărut unul din cele mai mari mall-uri ale Constanței). O pistă în jurul localului nu va ajuta descongestionarea traficului și nici nu îi va încuraja pe oameni să folosească bicicleta în deplasările cotidiene.

Locurile de joacă, demolate în acest an

La începutul anului, Primăria Constanța anunța că au fost demarate procedurile de achiziție de echipamente şi execuție lucrări în vederea reamenajării a 63 de locuri de joacă existente şi amenajarea altora noi.

Avea și bani, circa 10 milioane de euro. Nu numai că nu a apărut niciun loc de joacă nou, dar și cele existente au fost demolate, după o serie de verificări ale Protecției Consumatorilor și sesizarea unui părinte al cărui copil s-a rănit într-un astfel de spațiu. „Locurile de joacă reprezintă o problemă, un punct slab în ceea ce priveşte calitatea vieţii în municipiul Constanţa, lucru pe care l-am afirmat de fiecare dată când am avut ocazia.

Ştiţi bine că în campania electorală am vorbit deschis despre acest subiect şi am promis constănţenilor că în acest mandat voi realiza 100 de locuri de joacă moderne, la standarde europene. Evident că între ceea ce îţi propui şi ceea ce se întâmplă există, ca în proverbul românesc, diferențe”, declara primarul Făgădău, spre finele acestui an. În bugetul pe 2018 ni se promit iar noi locuri de joacă.

Polițiștii, ia-i de unde nu-s!

În bugetul pe anul 2017 au fost incluse și 100 de posturi de polițiști locali. „Concursul va avea loc anul acesta, dar numai după aprobarea bugetului vom ști cu exactitate numărul de persoane pe care îl vom putea angaja”, spunea Dan Baltag, reprezentantul Poliției Locale, la începutul anului. Bugetul a fost aprobat, dar angajări nu s-au mai făcut. Din acest motiv, promisiunea a fost reportată și apare în propunerile de investiții pentru bugetul anului 2018. 

 I-a luat iarna prin surprindere

Încă de la începutul anului, primarul Constanței promitea și asfaltarea unor străzi din oraș care nu au fost niciodată asfaltate. Lucrările au început și au fost executate de o societate comercială aflată în subordinea Primăriei Constanța, SC Confort Urban SRL.

Firma nu a reușit să asfalteze toate străzile. Una dintre ele, de exemplu, Tiberiu Brediceanu, a rămas la stadiul de piatră. „Amenajarea acestei străzi era programată pentru sfârșitul acestui an, însă, din cauza temperaturilor scăzute care nu mai permit turnarea covorului asfaltic, a fost amânată pentru prima parte a anului viitor, atunci când vremea va fi prielnică”, au spus reprezentanții Biroului de Comunicare al Primăriei Constanța.

Directorul Confort Urban, Constantin Florian Andrei, nu a răspuns solicitărilor noastre de a-și exprima punctul de vedere. Străzile care au fost asfaltate nu au strat de uzură, nu au borduri și nici trotuare.

Cele mai citite

Doi pensionari români, prinși de vameși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii de 650.000 de euro

Doi pensionari români au fost prinși cu bijuterii de 650.000 de euro pe Aeroportul din Munchen. Vameșii au observat, inițial, un ceas de lux...

A găsit un craniu uman în timp ce își plimba câinele

Polițiști din cadrul Poliției Orașului Rovinari, județul Gorj, au fost sesizaţi prin apelul 112 de un bărbat de 50 de ani, din comuna Bâlteni,...

Situație incredibilă la Bordeaux! Portarul a fost folosit pe post de mijlocaș

Goalkeeperul de rezervă al clubului francez Girondins de Bordeaux a fost trimis pe teren ca mijlocaș în timpul meciului din Cupa Franței împotriva echipei...
Ultima oră
Pe aceeași temă