Astfel, spun sindicaliștii, “din 137 de lucrări anunțate, cele 22 de obiective «în execuție» sunt de fapt 12“.
Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor susține că declarațiile recente ale ministrului Tudorel Toader privind investițiile în penitenciare sunt de fapt “dezinformări de tip Ghiță Pristanda”.
“Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a postat, pe data de 3 mai 2018, pe site-ul oficial al instituției o așa-zisă Situație a obiectivelor de investiții/lucrări de intervenții pentru Administrația Națională a Penitenciarelor. Din păcate, și acest demers al ministrului este o dezinformare de tip Ghiță Pristanda, diferența fiind că la numărătoare sunt adunate nu steaguri, ci pretinse investiții”, subliniază comunicatul transmis, marți, de președintele Federației Sindicatelor din ANP, Sorin Dumitrașcu.
În lista de lucrări prezentată, la data de 3 mai, de ministrul Justiției apar “22 de obiective de investiții aflate în curs de execuție”, cu termene de finalizare anunțate între anii 2018 și 2021.
Dar Federația Sindicatelor îl contrazice: “Din cele 22 de obiective prezentate ca fiind în curs de execuție, patru sunt de fapt finalizate (Pavilion Administrativ – Penitenciar Aiud, Post Control Vizite – Penitenciar Timisoara, Pavilion B și C – Penitenciar Giurgiu și Sistem Supraveghere Video – Penitenciar Bistrița), fiind adăugate doar pentru ca lista să pară mai consistentă”.
“Din cele 18 obiective care ar rămâne în categoria «în execuție», două sunt în realitate în faza semnării contractului de execuție, iar alte patru sunt doar în faza de alocare de fonduri. Avem, așadar, doar 12 obiective de investiții care sunt la acest moment în curs de execuție în sistemul penitenciar”, precizează comunicatul lucrătorilor din ANP.
Au fost uitate penitenciarele cu risc seismic
Anunțul ministrului Toader referitor la executarea de lucrări în penitenciare a venit după ce conducerea ANP a decis evacuarea urgentă a unor corpuri de detenție din Penitenciarele Iași și Poarta Albă.
Despre clădirile evacuate, sindicatele din ANP subliniază că prezintă “risc de prăbușire certificat prin expertize tehnice de cel puțin 1 an, situația fiind cunoscută ministrului Justiției”.
Ciudat este faptul că aceste două penitenciare, aparent cu cea mai gravă situație din punct de vedere tehnic, nu figurează cu lucrări pe lista celor 22 de obiective “în execuție” – deci cele mai avansate. Penitenciarul Poarta Albă apare pe lista ministrului Toader cu mențiunea “contractarea execuției lucrărilor – finalizare 2022”, fiind vorba de lucrări la curțile de plimbare, nu la clădiri.
La rândul lui, Penitenciarul Iași ar urma să beneficieze doar de “achiziția serviciilor de proiectare” pentru elaborarea și pentru actualizarea studiului de fezabilitate.