Premierul Florin Cîțu a contrariat opinia publică după ce a sugerat că Educația, Sănătatea și Cercetarea nu oferă “rezultate” în România. Declarația șefului Guvernului vine la un an și jumătate de luptă cu pandemia, în timpul căreia, periodic, guvernanții le-au mulțumit cadrelor medicale, iar pe profesori i-au rugat să remedieze, prin cursuri online, efectele dezastruoase pe care închiderea școlilor le-au avut asupra elevilor.
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) îi atrage atenția premierului Florin Cîțu că nu a respectat nici legea care prevede că Învățământul ar trebui să primească 6 la sută din PIB. FSLI subliniază că Guvernul Cîțu a alocat Educației “puțin peste 3 la sută din PIB”.
“Media europeană este de aproximativ 5%, iar în țări precum Franța, UK, Norvegia sau Germania se văd rezultatele acestor investiții”, precizează FSLI. Sindicaliștii exprimă această poziție drept reacție la declarația controversată a premierului Cîțu.
Într-o conferință online desfășurată la 22 iulie, premierul a anunțat că „trebuie introdus un principiu al competitivităţii pentru resurse în toate sectoarele din economie, inclusiv în cercetare”. „Nici în educaţie nu vreau să mai investim fără să avem rezultate, nici în sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate”, a mai spus premierul.
„Nici în Educaţie nu vreau să mai investim fără să avem rezultate, nici în Sănătate nu vreau să mai investim fără să avem rezultate. Aceste investiţii să se vadă şi în rezultate”
Florin Cîțu,
Prim-ministru
Premierul nu a spus ce rezultate așteaptă în Sănătate sau în Educație, în condițiile în care aceste sectoare au primit mai puțini bani decât prevede legea, iar personalul sanitar și didactic este insuficient. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declara chiar ieri că vrea mai mulți rezidenți, din rândurile cărora se formează viitorii medici.
“Este o solicitare pe care am înaintat-o Ministerului Finanţelor la rectificarea bugetară de a ne asigura finanţare pentru o creştere de peste 6.000 de rezidenţi în raport cu anii trecuţi”
Sorin Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Ministrul Educației, prof. univ. dr. Sorin Cîmpeanu, avertizează că România are nevoie de mai mulți medici rezidenți, motiv pentru care a cerut mai mulți bani la rectificarea bugetară.
Angajații din Sănătate și din Cercetare nu au reacționat la declarația premierului. În schimb, Sindicatele din Educație îi amintesc șefului Guvernului că însuși președintele Klaus Iohannis, fost profesor, a lansat un proiect numit “România Educată”.
“Proiectul Președintelui României, domnul Klaus Iohannis – România Educată – pentru care Guvernul condus de Florin Cîțu și-a arătat susținerea, nu poate fi pus în aplicare fără alocări bugetare consistente! Prin urmare, cum putem vorbi despre o reformă reală, dacă nu sunt acordați bani pentru investiții și salarii motivante?
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ îi solicită Premierului Florin Cîțu să vină în fața opiniei publice cu o clarificare, prin care să ne spună exact ce investiții vrea să facă în educație, dacă va crește sau nu salariile cadrelor didactice, cum va moderniza școlile, cum vor fi îmbunătățite programele școlare, în concluzie cum va fi modernizat învățământul românesc? De asemenea, solicităm Prim-Ministrului României, să expliciteze public, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă în viziunea domniei sale, performanță în domeniul educației”, subliniază comunicatul de presă transmis de FSLI.
“Dacă vrei un popor sănătos, investești în sistemul medical, în prevenție și în educație pentru sănătate. Astfel scutești și banii de la bugetul de stat cheltuiți pe îngrijirea unor îmbolnăviri care puteau fi evitate, dar și banii contribuabililor cărora le crește și speranța de viață. Dacă vrei un popor care să se dezvolte și o societate modernă, investești în educație și în cercetare (…). În cazul în care nu vrei toate aceste lucruri, nu investești în aceste domenii, ceea ce reprezintă politica tuturor guvernelor postdecembriste, care au tăiat de fiecare dată de pe lista alocărilor bugetare domenii precum învățământul, sănătatea și cercetarea”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.