3.5 C
București
joi, 26 decembrie 2024
AcasăSocialMetoda „Loverboy“: Cum se ajunge de la o poveste de iubire la...

Metoda „Loverboy“: Cum se ajunge de la o poveste de iubire la prostituție

Este folosită metoda pe care autoritățile judiciare o numesc „Loverboy”, care începe ca o poveste de  dragoste, în care fetele, multe dintre ele minore, sunt amăgite de tineri de aceeaşi vârstă, care le promit căsătoria, întemeierea unei familii și un viitor împreună, la muncă, în Europa.

Odată ajunse în Italia, Spania sau Marea Britanie, fetele nu sunt angajate ca baby-sitter sau menajere, ci sunt duse la „produs”, în stradă sau în apartamente închiriate de proxeneți.

Tehnica de recrutare a tinerelor de către rețelele de trafic de persoane este numită „prin îndrăgostire”, iar cel care o practică este numit „Loverboy” de către specialiștii structurilor de prevenire și combatere a fenomenului.

Recrutorii reprezintă prima verigă a unei rețele de trafic de persoane. Un recrutor îi câștigă încrederea victimei, îi dă impresia că s-a îndrăgostit de ea, face totul pentru a-i îndeplini dorințele, iar victima se îndrăgostește de el, acceptând să facă orice pentru dragostea sa. Potrivit specialiștilor, această metodă nu este mai puțin periculoasă decât alte metode întâlnite în traficul de persoane, are însă un potențial de risc ridicat, pentru că implică un factor psihologic. Pericolul rezidă în ușurința cu care tinerele ce devin victime sunt dispuse să facă orice pentru a-și salva povestea de iubire și totodată din specializarea recrutorilor în aplicarea acestei metode. În unele cazuri, recrutorii își încheie misiunea odată cu plasarea victimei unei rețele de prostituție, însă foarte multe grupări se ocupă și de racolare, dar și de exploatarea sexuală a victimelor. În general se lucrează în familie.

 

Tinere puse să „producă” în bordelurile din Londra

 

Amploarea pe care a luat-o metoda „Loverboy” trebuie să dea de gândit autorităților. La Galați au fost capturate două astfel de grupări infracționale în mai puțin de două luni. La începutul lunii martie, procurorii DIICOT Galați au reținut și ulterior au obținut arestarea lui Marius Daniel Lazăr, zis „Macei” (23 ani), Marcel Lazăr (47 ani) şi Nela Nicoleta Preda (32 ani), cercetați penal pentru că din 2013 au recrutat prin metoda „Loverboy” mai multe tinere, pe care le-au exploatat sexual în bordeluri din Londra, obținând cel puțin 90.000 de lire sterline. „Modul de operare era cel specific acestei activităţi infracţionale, în sensul că, utilizând metoda «Loverboy», inculpaţii au recrutat prin inducere în eroare un număr de cel puţin trei victime pe care ulterior le-au transportat, transferat și adăpostit, în scopul exploatării sexuale prin constrângere fizică şi psihică, menţinere în eroare şi şantaj emoţional, luându-le şi păstrându-le actele de stabilire a identităţii şi bunurile de valoare, în diferite case de toleranță de pe teritoriul Londrei, Marea Britanie, însuşindu-şi sumele obţinute din practicarea prostituţiei (fiind stabilit până la acest moment un folos infracţional de cel puţin 90.000 lire sterline)”, se spunea în comunicatul DIICOT. La percheziții a fost ridicat un autoturism marca Audi A8, achiziţionat din banii obţinuți din exploatarea tinerelor.

 

În Italia, 300.000 de euro din exploatarea a opt tinere

 

Zilele trecute, procurorii DIICOT Galați au capturat încă o grupare, formată din proxeneți din Galați și Brăila, care exploata sexual opt tinere, dintre care trei minore. Aceasta era o grupare „intrafamilială”, pentru că era formată din mai mulți membri ai aceleiași familii, tineri și vârstnici: Marin Dumitru, zis „Mitică” (41 de ani), Marin Iulian (34 ani), Marin Ioana (67 ani), Pătraşcu Tincuţa (33 ani) şi Marin Dumitrel Sorin (29 ani). „În perioada 2007-2018, la diferite intervale de timp, membrii grupului infracţional au recrutat, utilizând metoda «Loverboy», prin răpire şi constrângere, profitând de imposibilitatea de a se apăra şi de starea de vădită vulnerabilitate, trei victime minore şi cinci victime majore, pe care ulterior le-au transportat, transferat, adăpostit şi primit în scopul exploatării sexuale. Inculpaţii le-au luat şi le-au reţinut actele de identitate victimelor, punându-le în pericolul real de îmbolnăvire, atât «la stradă», cât şi în imobile închiriate pe teritoriul Italiei, însuşindu-şi sumele obţinute din practicarea prostituţiei, peste 300.000 euro”, precizează procurorii DIICOT. În acest caz, la perchezițiile efectuate la domiciliile proxeneților au fost ridicate două autoturisme cumpărate din banii obținuți din exploatarea celor 8 tinere, bijuterii şi suma de 4.500 euro. Au fost recuperate valori mici, în comparație cu cei 300.000 de euro obținuți din exploatarea tinerelor.   

 

Metoda „Loverboy”, între viață și film

 

Autoritățile judiciare au dat acestei metode numele filmului „Loverboy”, al regizorului Cătălin Mitulescu, un film inspirat din realitate. Povestea din film explică pe înțelesul tuturor cum funcționează această metodă. „Loverboy”, lansat și premiat în 2011, la Festivalul de la Cannes, este un film care se încadrează în curentul realist, fiind bazat pe fapte reale, acțiunea și fundalul ei prezentând circumstanțele sociale în care ia naștere prostituția. Este povestea unei tinere, Veli, care se îndrăgostește de Luca, un tânăr cu situație incertă. Tatăl tinerei nu este de acord cu această relație, Veli fuge de acasă și locuiește cu Luca. Acesta își înscenează un accident de motocicletă în care e rănit și, pe fondul acestei situații dramatice pentru tânărul cuplu, îi spune iubitei sale că are mari datorii și că soluția este ca ea să se prostitueze și îi cere să se culce cu unul din prietenii săi. Tânăra acceptă. În finalul filmului, Luca se duce la un han, unde își primește onorariul de la prietenul său. Deși Veli este într-o cameră, fiind „pregătită” pentru străinătate, Luca merge până la ușă, însă nu mai intră. Povestea din film se repetă în cazurile a sute de tinere, multe dintre ele minore, a căror viață ia brusc o turnură dramatică, dură, atunci când descoperă că povestea de dragoste în care au crezut a fost doar un pretext pentru recrutarea lor.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă