Începând de anul viitor, administrația locală vrea să demareze un proiect prin care să readucă la viață grădinile din jurul blocurilor. Planul ne-a fost divulgat de Marian Goleac, directorul general al SC ADP S4 pe care l-am surprins, pe teren, în timp ce își coordona angajații.
Odată ce pătrunzi în inima sectorului 4 al Capitalei, simți că ceva se schimbă în bine. Vezi și șantiere în lucru, dar nu ai cum să nu observi și străzile lărgite și aerisite, mașinile parcate la linie, scuarurile acoperite cu gazon proaspăt udat, arborii cu coroane decorative, sau fântânile arteziene.
Reconfigurarea anumitor artere a schimbat cu totul peisajul urban în această zonă, cândva predominată de gri. Zilele trecute, în timp ce ne aflam la intersecția Șoseaua Olteniței cu bulevardul Constantin Brâncoveanu, după o discuție cu mai mulți cetățeni, despre lucrările -care se execută în sector, l-am surprins pe directorul general al SC ADP S4, Marian Goleac, în stradă, în timp ce gesticula în fața unor muncitori; cel care, alături de primarul Daniel Băluță, este responsabil pentru „șantierele“ din sectorul 4.
România liberă: Bună ziua, domnule director! Ce faceți pe aici?
Marian Goleac: Bună ziua! La muncă. Mă asigur că totul funcționează așa cum trebuie și că lucrările înaintează. Nu avem timp de așteptat.
V-am prins pe teren…
Aici mă găsiți în fiecare zi, după-amiază, pentru că dimineață sunt la birou să semnez fel și fel de acte.
De ce muncă pe teren?
Munca se face pe teren nu din fața calculatorului. Așa sunt obișnuit, așa am fost educat. Trebuie să fii zilnic pe stradă, să discuți cu oamenii, să afli cu ce probleme se confruntă. Nu poți fi șef din fotoliul de director. Oamenii nu te vor respecta dacă nu te văd alături de ei, pe teren, la muncă.
Cât de importantă este colaborarea ADP cu Primăria Sectorului 4?
Este foarte importantă. Fără o colaborare 100% cu Primăria Sectorului 4 noi nici n-am exista. SC ADP S4 este societatea Primăriei Sectorului 4.
Cum colaborați cu primarul Daniel Băluță?
Este un primar cu o viziune modernă de dezvoltare a sectorului, care își dorește să facă lucruri nerealizate de nimeni în ultimii 30 de ani în sectorul 4. Daniel Băluță s-a implicat enorm în dezvoltarea infrastructurii sectorului și a pus umărul la dezvoltarea acestuia.
Am văzut că sectorul 4 s-a dezvoltat foarte mult, cu străzi late, cu locuri de parcare, dar unii oameni susțin că ați tăiat prea mulți pomi pentru aceste lucrări.
În primul rând, oamenii trebuie să înțeleagă că fără sacrificii nu se poate face absolut nimic. În al doilea rând, trebuie subliniat faptul că tot ceea ce se face în sectorul 4, se face doar conform legii, având toate aprobările necesare. Bucureștiul a fost conceput pentru un număr de mașini, dar cu timpul numărul acestora s-a mărit exagerat. Aceeași problemă este și în sectorul 4, autoturisme multe, locuri de parcare puține, aceleași străzi…
În consecință, susțineți că lumea nu are de ce să fie nemulțumită.
Sigur, nu e ușor să treci zilnic prin șantiere stradale, dar îi rog pe oamenii din sectorul 4 să aibă puțină răbdare și vor vedea cât de curând rezultatele. Pentru dezvoltarea sectorului 4 aveam nevoie de investiții în infrastructură. După cum vedeți lărgim bulevarde, creăm locuri de parcare, amenajăm spații verzi pe orice petic care nu are. Fără sacrificii nu se poate face nimic, iar în locul unui arbore tăiat vor fi puși alți șase. Până în prezent au fost plantați peste 7.000 de arbori. Copacii înseamnă oxigen. Fără aceștia n-am exista.
Care sunt problemele pe care le întâmpinați pe teren?
Sunt multe obstacole. Unii oameni sunt reticenți, însă trebuie să învățăm cu toții să ne civilizăm și să ne dorim să evoluăm. Toate proiectele demarate în sector au fost luate de la zero, iar unii și-au pus mâinile în cap când au văzut atâtea șantiere deschise. Îi înțeleg perfect, nu este tocmai confortabil să vezi atâtea săpături la tot pasul, dar sunt convins că după ce lucrările vor fi finalizate vor înțelege mai bine din ce cauză am fost nevoiți să luăm astfel de decizii.
Sectorul 4 are câteva -intersecții spectaculoase – Constantin Brâncoveanu, Tineretului și Eroii Revoluției – despre care se spune că sunt mini-grădini urbane.
Având în vedere gradul ridicat de poluare din Capitală, încercăm să folosim la capacitate maximă toate spațiile verzi din sector. -Locuitorii sectorului 4 au nevoie de aceste oaze de verdeață. Cu siguranță, lucrările de amenajare a spațiilor -verzi generează un disconfort temporar, însă trebuie să fim conștienți de faptul că nu putem construi nimic durabil de pe o zi pe alta.
Ce mai pregătiți în sector? Ce lucrări mai urmează?
Vrem să readucem la viață grădinile din jurul blocurilor, să le înfrumusețăm, proiect pe care îl vom demara începând de anul viitor. Vom amenaja spații verzi, locuri de joacă, de relaxare, dar și spații speciale pentru câini. Sectorul 4 este într-o continuă dezvoltare, ceea ce va duce la o îmbunătățire a traiului de viață în rândul locuitorilor.