15.4 C
București
marți, 1 octombrie 2024
AcasăSocialLei-de-mare californieni, la Delfinariul din Constanța

Lei-de-mare californieni, la Delfinariul din Constanța

Conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii a început pregătirile pentru a aduce trei exemplare de lei-de-mare californieni, din specia Zalophus Californiensis, o specie mai blândă decât altele, care se găsește în mai multe delfinarii din lume. Până pe 1 mai, data oficială a începerii sezonului estival, toți ar trebui să ajungă aici.

Vor sta în vechiul bazin al delfinilor, care de circa doi ani s-au mutat într-o clădire nouă. Amenajarea bazinului este în toi.

„Am făcut mai multe modificări vechiului bazin în care stăteau delfinii: am extins puntea pentru că leii-de-mare sunt animale mai terestre decât delfinii și au nevoie de o suprafață de uscat mai mare, mai importantă. În spate am făcut un bazin mic să se bălăcească cât timp tratăm apa în bazinul asta mare. Am hidro-izolat bazinul și apoi l-am vopsit și am refăcut și puntea pe care stau instructorii; i-am refăcut izolația și i-am dat luciu (este necesar pentru aceste animale să avem o punte alunecoasă). Pe vremuri, când erau delfinii aici,  puntea trebuia să fie abrazivă, stăteau doar dresorii și nu trebuiau să alunece. Acum puntea trebuie să fie foarte alunecoasă, fiindcă acești lei-de-mare se deplasează prin alunecare”, a declarat directorul CMSN, Adrian Bîlbă.

Acesta spune că leii-de-mare sunt foarte blânzi, dresați și vor veni împreună cu o echipă umană ce-i susține și întreține.

 Distracție cu educație

Leii-de-mare vor face parte din oferta educativă a CMSN. „Vom avea o suită de reprezentații educative. Ele se vor adauga prețului biletului de intrare și vor fi cota separată, această colaborare fiind prinsă ca o expoziție suplimentară. Noi suntem muzeu, obligația noastră și respectul față de animale înseamnă educația și dragostea față de ele și față de biodiversitate și, în consecință, vom avea reprezentații educative. Ce înseamnă ăsta? Că vom umple spațiul asta cu panouri informaționale cu specii, cu evoluția lor, cu toate particularitățile ce țin de anatomia deosebită a acestor animale care suferă, din păcate, de multe ori din cauza prezenței omului. Sunt animale terestre ce intră în apă să se hrănească. Sunt animale care preferă să se odihnească pe sol, pentru că în apă au toți prădătorii, toți dușmanii, în apă merg doar să mănânce. Le vom asigura un mediu cât mai bun, oamenii trebuie să înțeleagă că leii-de-mare sunt colegi cu noi de uscat și, în consecință, trebuie să le lăsăm și lor spațiu vital”, a conchis Adrian Bîlbă. 

 

Cele mai citite

Ghid rapid pentru machiajul perfect în 5 pași

Când vine vorba de machiaj, simplitatea este cheia. Dacă te grăbești dimineața sau ai un eveniment neașteptat, e important să ai o rutină rapidă...

Schimbarea la față… de masă klausiană

Premierul Marcel Ciolacu lovește chirurgical în campania pe care și început-o ca să ajungă la Cotroceni. Are consilieri buni, trebuie să recunoaștem. Recent,...

Cum tehnologia pliabilă transformă creativitatea: descoperă ultimele apariții în materie de telefoane

Tehnologia pliabilă din lumea smartphone-urilor nu doar că revoluționează experiența utilizatorilor, ci aduce și un impact semnificativ asupra creativității. Aceste dispozitive inovatoare deschid noi...
Ultima oră
Pe aceeași temă