Procurorul general al României, Alex Florenţa, îi cere președintelui Iohannis să aprobe urmărirea penală a fostului președinte Ion Iliescu.
Este vorba de dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990, în care minerii au venit la București pentru a maltrata protestatarii din Piața Universității. Datele oficiale arată că acțiunea minerilor a produs șase morți și peste o mie de răniți și a permis reținerea ilegală a câtorva sute de persoane.
„În anul 1990, în urma manifestațiilor de amploare declanșate în data de 22 aprilie 1990 pentru apărarea drepturilor câștigate la Revoluția din Decembrie 1989, respectiv: dreptul la libertate, la liberă exprimare și la constituirea unui climat politic conform prevederilor punctului 8 din Proclamația de la Timișoara, protestele pașnice au fost înăbușite în mod violent și nelegal de către forțele de ordine, trupe ale Ministerului Apărării Naționale și de către grupuri de mineri chemați de către Președintele Ion Iliescu în acest scop. Astfel, cetățeni nevinovați au fost agresați, bătuți, torturați, arestați, interogați și amenințați cu arme de foc, violențe în urma cărora s-au constatat decese iar alte victime au avut nevoie de internare în unități spitalicești, producând acestora prejudicii morale și materiale în condițiile în care, după Decembrie 1989, se începuse instaurarea statului de drept și a democrației în România”, anunța Asociația 13 – 15 iunie 1990.
În iunie 1990, Ion Iliescu era preşedinte al României iar Petre Roman era prim-ministru. Gelu Voican Voiculescu era vicepremier iar Virgil Măgureanu era director al SRI. Acești patru politicieni sunt inculpați în dosarul iunie 1990. În ciuda acestei situații, ei și-au continuat activitatea publică, deținând chiar importante funcții de conducere. De exemplu, Gelu Voican Voiculescu și Ion Iliescu au fost directori generali la Institutul Revoluţiei Române. Funcția de director general la acest institut era echivalentă celei de secretar de stat.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!