6.8 C
București
miercuri, 25 decembrie 2024
AcasăSocialJustițiePolițiștii și procurorii fac peste 150 de percheziții, în dosare cu prejudicii...

Polițiștii și procurorii fac peste 150 de percheziții, în dosare cu prejudicii de peste 30 de milioane lei

Polițiștii și procurorii români au efectuat peste 150 de percheziții domiciliare în ziua de joi, 30 mai 2024, aceasta fiind cea de-a patra zi a „Operațiunii Jupiter”, destinată combaterii infracțiunilor economice la nivel național.

„Activităţile sunt efectuate în cadrul unor dosare penale în care se fac cercetări pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune, contrafacere, executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, fals, obţinere ilegală de fonduri, delapidare, fals, infracţiuni prevăzute de Codul fiscal, furt calificat, fals informatic, distrugere şi în domeniul silvic. Acţiunile urmăresc documentarea activităţii infracţionale a persoanelor cercetate, recuperarea prejudiciilor şi indisponibilizarea bunurilor obţinute din săvârşirea de infracţiuni sau deţinute ilegal”, a anunțat Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR).

„În cursul zilei de astăzi, 30 mai 2024, în cea de-a patra zi a operațiunii JUPITER, coordonată  de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției Române și Direcția Generală Anticorupție, se desfășoară 34 de acțiuni operative. Acestea implică punerea în executare a 156 de mandate de percheziție și a 85 de mandate de aducere în cauze de o complexitate ridicată.

Acțiunile vizează multiple tipuri de infracțiuni, incluzând evaziune fiscală, corupție, contrabandă, înșelăciune, obținere ilegală de fonduri, delapidare, fals și încălcări ale Codului Fiscal și ale legislației privind protecția mediului.

Evaluările preliminare indică faptul că prejudiciile cauzate de infracțiunile economico-financiare ce fac obiectul acțiunilor de astăzi depășesc suma de 30 de milioane de lei.  În vederea recuperării prejudiciilor și a produsului infracțional, vor fi luate măsuri pentru instituirea de măsuri asigurătorii, conform prevederilor legale în vigoare”, a anunțat, la rândul său, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ).

Un dosar foarte interesant este cel care vizează un birou notarial din București. Potrivit unui comunicat de presă, „într-o cauză având ca obiect infracțiunea de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.561.617 de lei, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București împreună cu lucrătorii din cadrul IGPR –DICE au pus în executare mandate de aducere. S-a reținut că ulterior datei de 01.03.2022 și până la data de 16.11.2023, reprezentanții unui birou notarial, au declarat lunar impozitul pe veniturile din salarii si asimilate salariilor, contribuția individuala de asigurări sociale reținută de la angajați, contribuția pentru asigurări de sănătate reținută de la asigurați, reținând sumele aferente, fără însă a le plăti, total sau parțial, mai departe organelor fiscale”.

„Operațiunea Jupiter” a început în ziua de luni, 27 mai 2024.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu anunță finalizarea și punerea în trafic a încă 250 km de drum de mare viteză în 2025

În prezent, România beneficiază de o rețea rutieră de mare viteză de 1.280 km Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că România continuă să accelereze...

Zimbrul renaște în Munții României, după mai bine de două secole de absență

Reintroducerea zimbrilor în pădurile din România marchează o reușită importantă în conservarea naturii Zimbrul, unul dintre cele mai emblematice animale sălbatice ale Europei, a revenit...

Creștere de 28%: Fondurile de pensii private au depășit pragul de 155 miliarde de lei

Politica investițională a fondurilor de pensii private rămâne concentrată pe piața financiară locală Fondurile de pensii private din România au înregistrat o creștere semnificativă a...
Ultima oră
Pe aceeași temă