4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăSocialJustițieParchetul s-a autosesizat în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu: Cercetează coruperea...

Parchetul s-a autosesizat în cazul finanțării campaniei lui Călin Georgescu: Cercetează coruperea alegătorilor și fapte de spălare de bani

Parchetul General s-a autosesizat în legătură cu finanțarea campaniei electorale a candidatului Călin Georgescu după desecretizarea documentelor din şedinţa CSAT, care arată mecanismul ilegal de promovare a acestuia.

Procurorii anchetează coruperea alegătorilor și fapte de spălare de bani.

Parchetul General a cerut şi DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente.

„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe”, transmite pe Facebook Ministerul Public.

Ancheta de la Parchet vizează indicii privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, „prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat”.

În plus, sesizarea vizează și spălarea banilor, mai exact „posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi”.

Aceeaşi autosesizare are ca obiect și infracțiuni informatice, ca urmare a „identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral”, adaugă Parchetul.

Până miercuri nu venise nimic la Parchetul General de la alte autorități publice

Amintim că până ieri, la marea desecretizare, Parchetul General nu primise niciun document şi nicio sesizare sau informare din partea autorităţilor publice cu atribuţii în desfăşurarea procesului electoral, a organelor de poliţie sau a altor instituţii. De la AEP, Parchetul spune că a primit doar o sesizare a unui cetăţean.

Iată comunicatul integral:

„Sesizare din oficiu – infracțiuni electorale și spălare a banilor

Solicitare adresată procurorului șef DIICOT – în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016

În continuarea comunicatului de presa din data 4 decembrie 2024, facem următoarele precizări:

În urma desecretizării și analizării documentelor care au fost prezentate în cadrul ședinței CSAT din data de 28 noiembrie 2024 privind desfășurarea procesului electoral pentru funcția de Președinte al României, astăzi, 5 decembrie 2024, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție s-a sesizat din oficiu în baza indiciilor care relevă posibile încălcări ale legislației electorale și săvârșirea altor infracțiuni conexe.

Cercetările vizează indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni electorale care ar fi influențat procesul de vot, prin metode precum coruperea alegătorilor, inclusiv în mediul online, cu scopul de a-i determina să voteze un anumit candidat.

Sesizarea vizează, totodată, și infracțiuni de spălare a banilor în legătură cu posibile nelegalități legate de proveniența și utilizarea sumelor de bani folosite pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale a unui candidat de către susținătorii săi.

De asemenea, sesizarea are ca obiect și comiterea unor infracțiuni informatice de competența parchetelor regulare, ca urmare a identificării unor activități în mediul online care au implicat crearea și utilizarea unor conturi false, menite să influențeze opțiunile alegătorilor, acțiuni care au avut potențialul de a afecta exprimarea corectă a voturilor în cadrul procesului electoral.

În cadrul aceluiași demers, s-a solicitat procurorului-șef al DIICOT să efectueze o analiză proprie a informațiilor existente din perspectiva sesizării din oficiu, în raport de indiciile privind săvârșirea unor infracțiuni aflate în competența structurii specializate de parchet, conform art.11 din OUG nr.78/2016.”

Raport EFOR: Partidele politice au cheltuit 210 milioane de lei pentru alegerile parlamentare

Partidele politice din România au investit sume considerabile în promovarea candidaților și mobilizarea electoratului pentru scrutinul de alegeri parlamentare din 1 decembrie. Mai exact, până pe 28 noiembrie, partidele au cheltuit aproximativ 210 milioane de lei în campania pentru alegerile parlamentare.

Un raport publicat de Expert Forum (EFOR) a analizat exact care a fost partidul cel mai potent financiar, dar și cât de transparente sunt tranzacțiile din spatele sumelor alocate în campanie.

Cum s-au împărțit cheltuielile între partide și ce sume au investit acestea

Conform datelor analizate, PSD a cheltuit cei mai mulți bani, cu mult peste următorul clasat în topul cheltuielilor de la parlamentare. Social-democrații au alocat 89 milioane lei pentru campania parlamentară, sumă ce reprezintă 40% din cheltuielile tuturor partidelor.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu șeful CIA în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că s-a întâlnit cu directorul CIA, William Burns, în Ucraina, deşi acest tip de întâlnire este rar...

Doar 35% dintre americani au încredere în sistemul judiciar al SUA

Noul sondaj Gallup confirmă că americanii înțeleg pe deplin că instanțele antidemocratice au atins în mod inexplicabil această supremație Lipsa de încredere a americanilor în...

Prognoza economică a României pentru 2024 revizuită semnificativ în scădere la 1%

România va înregistra o creștere economică de doar 1% în 2024, în scădere considerabilă față de estimările anterioare de 2,8%, pe fondul unui declin...
Ultima oră
Pe aceeași temă