Miercuri, 17 iulie 2024, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea judecătorului Bogdan Bărbuță, care fusese condamnat anul trecut la patru ani de închisoare de către Curtea de Apel Cluj. Procesul a durat zece ani, timp în care complicii lui Bărbuță au scăpat prin anularea probelor sau prescrierea faptelor.
Procesul și tergiversările
Dosarul a stat în faza de cameră preliminară din octombrie 2014 până în iunie 2016, când judecătorul de caz a decis retrimiterea dosarului la DNA pentru completarea cercetărilor legate de legalitatea administrării probelor și neregularitățile rechizitoriului. Judecătorul de la Cluj nu și-a motivat decizia până în noiembrie 2017, când DNA a cerut Înaltei Curți să oblige magistratul să-și redacteze motivarea. ÎCCJ a admis cererea DNA și a cerut judecătorului clujean să-și motiveze soluția până pe 14 martie 2018.
Achitarea și motivarea deciziei
Potrivit Obiectiv de Suceava, Bărbuță fusese condamnat pentru că ar fi primit mită sub formă de bunuri alimentare și un sejur la Mamaia. Curtea de Apel Cluj îl achitase de alte patru infracțiuni (abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, complicitate la șantaj, trafic de influență). ÎCCJ a menținut achitările de la Curtea de Apel Cluj și a decis achitarea și pentru acuzația de luare de mită.
Pentru alte fapte de care fusese acuzat Bogdan Bărbuță, magistrații Înaltei Curți au constatat prescrierea răspunderii penale.
Complicii lui Bărbuță
Fostul primar din Rădăuți, Aurel Olărean, omul de afaceri Constantin Babiuc, judecătoarea Daniela Mariana Prandea, avocata Isabela Zorica Vega, fostul șef al Punctului Poliției de Frontieră Siret, Mihai Prelipcean, și fostul primar din Marginea, Ioan Onufrei, fuseseră deja achitați. În 2023, a fost achitat și fostul procuror Dumitru Dîmbu, acuzat de multiple infracțiuni.
Context
În iunie 2014, DNA l-a reținut pe Bărbuță pentru pronunțarea a 69 de hotărâri judecătorești favorabile unui om de afaceri, din care acesta ar obținut un profit de aproximativ 4 milioane lei.
Judecătorul din Rădăuți l-ar fi ajutat pe afaceristul Gavril Babiuc să-i deposedeze pe zeci de suceveni de 41 de hectare de terenuri, vândute ulterior către compania austriacă Holzindustrie Schweighoffer. Interceptările SRI și redefinirea abuzului în serviciu au dus la eliminarea acestor probe împotriva lui Bărbuță.