5.2 C
București
joi, 2 ianuarie 2025
AcasăSocialJustițieConsiliul Superior al Magistraturii are o nouă conducere: judecătoarea Elena-Raluca Costache-președinte/procurorul Claudiu-Constantin...

Consiliul Superior al Magistraturii are o nouă conducere: judecătoarea Elena-Raluca Costache-președinte/procurorul Claudiu-Constantin Sandu-vicepreședinte

Judecătoarea Elena-Raluca Costache a fost votată, joi, în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii.

De asemenea, procurorul Claudiu-Constantin Sandu a fost ales vicepreşedinte al CSM.

Pe ordinea de zi a plenului Consiliului Superior al Magistraturii de joi s-a aflat alegerea noii conduceri – preşedintele şi vicepreşedintele.

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile, aleşi de Senat, şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache – Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu – Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu – Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu – Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin – Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene – Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte şi procurorii Daniel Horodniceanu – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Fosta judecătoare din dosarul lui Vlad Pascu va fi cercetată disciplinar de CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) o va cerceta pe judecătoarea care a condus primele ședințe de judecată în dosarul accidentului rutier din localitatea 2 Mai, accident soldat cu moartea a doi tineri.

Judecătoarea a șocat familiile victimelor prin modul cum a condus ședințele de judecată. Rudele victimelor au avut senzația că judecătoarea nici măcar nu cunoaște dosarul pe care îl judeca. La un moment dat, însăși ministra Justiției, Alina Gorghiu, s-a declarat nemulțumită de atitudinea judecătoarei și a salut intervenția Inspecției Judiciare în legătură cu respectiva judecătoare.

Inspecția Judiciară este subordonată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

În cele din urmă, judecătoarea a cerut să fie transferată de la judecătoria Mangalia la o altă judecătorie, lucru care i s-a aprobat. Drept urmare, ea lucrează acum la Constanța, tot ca judecător.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Catalin Serban
Catalin Serban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Descoperire fascinantă într-o carieră de calcar din Anglia

Într-o carieră de calcar din sudul Angliei, o descoperire fascinantă a scos la iveală aproape 200 de urme de dinozauri, vechi de 166 de...

Modificări legislative pentru agenții imobiliari: Măsuri sporite de cunoaștere a clientelei în tranzacții

Proiectul de lege care reglementează măsuri suplimentare pentru agenții imobiliari va fi dezbătut de Parlament în procedură de urgență, dar agenții atrag atenția asupra...

Polițiștii doljeni au confiscat aproape 1,5 tone de articole pirotehnice și au deschis cinci dosare penale

Controalele s-au desfășurat la punctele de lucru a patru persoane juridice, autorizate să opereze cu articole pirotehnice Polițiștii din Dolj, alături de reprezentanți ai Inspectoratului...
Ultima oră
Pe aceeași temă