Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a declarat că reglementarea prin care elevilor nu li se vor mai cere date despre ocupaţia părinţilor va ajuta la o evaluare „obiectivă” a acestora şi va „promova un acces echitabil la educaţie” al tuturor copiilor.
Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, datele despre profesia părinţilor nu au „niciun fel de relevanţă”, întrucât elevul trebuie să fie „apreciat obiectiv”.
„Acele date nu au niciun fel de relevanţă pentru profesori, elevul trebuie să fie apreciat obiectiv, indiferent că este un copil de ministru sau un copil de o altă profesie, să spunem mai jos, pe o ierarhie pe care nu o asum din perspectivă socială. Pentru a nu promova false ierarhii, pentru a promova un acces echitabil la educaţie al tuturor copiilor. Pe de altă parte, aceste informaţii care nu îl ajută pe profesor în evaluare, pentru că evaluarea trebuie să fie obiectivă, standardizată, să măsoare progresul elevului şi niciun fel de alte criterii. Aceste criterii vor face parte din dosarul de ajutor social, pentru că sunt acele burse al căror cuantum tocmai vrem să îl modificăm, să îl ridicăm. În afară de bursele de performanţă şi de bursele de merit pentru bursele de studiu şi pentru bursele de ajutor social, veniturile părinţilor sunt luate în calcul. Sunt luate pentru acei elevi care fac solicitare de sprijin, de burse”, a explicat șeful Învățământului.
Cîmpeanu a mai precizat că şi copilul său, atunci când a fost elev, a avut „de suferit de la unii care nu îl plăceau pe tatăl care era ministru” şi a avut „avantaje” din partea altora care „îl plăceau pe tatăl ministru”.
„Toate aceste lucruri sunt incorecte, nu sunt tolerabile, iar această reglementare ajută la o evaluare obiectivă a elevilor”, a spus Sorin Cîmpeanu.
Elevii vaccinați
Ministrul Educaţiei a anunțat că, până la începutul săptămânii în curs, s-au vaccinat anti COVID-19 34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani.
„Este vorba de 34.709 elevi din categoria de vârstă 12-15 ani, reprezentând aproape 5%, un progres important faţă de prima raportare de 5.000 de elevi cu vârsta între 12-15 ani. Pentru cei cu vârsta între 16-19 ani avem 153.000 de vaccinaţi, astăzi este un progres de 3.000 faţă de ultima raportare”, a precizat Cîmpeanu.
Acesta a mai menționat că reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au argumentat că participarea diferenţiată la cursuri doar a elevilor vaccinaţi ar crea „discrepanţe şi mai mari” şi „decalaje în educaţie”.
„Dacă am fi permis acces diferenţiat în funcţie de vaccinat sau nevaccinat ar fi putut să fie un stimulent pentru vaccinare, pe de o parte, iar pe de altă parte ar fi generat scenariu hibrid care, suntem de acord cu toţii, a dat rezultate foarte slabe, profesorul fiind obligat să se concentreze simultan şi la elevii din clasă şi la elevii din online”, a declarat Cîmpeanu.