Cum va începe, luni, anul școlar? Doi secretari de stat au semnat în locul miniștrilor.
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin care reglementează funcționarea unităților de învățământ în anul școlar 2021 – 2022. Acesta începe luni, 13 septembrie.
Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au emis un ordin comun pentru a reglementa activitatea în anul școlar 2021 – 2022. Ordinul este menit să reducă riscul de extindere a pandemiei de Covid.
Deși se referă la o chestiune sensibilă, pe ordinul comun nu și-au pus semnăturile cei doi miniștri. În locul lor au semnat doi secretari de stat. Aceștia sunt Gigel Paraschiv (Educație) și Monica Althamer (Sănătate).
Ordinul a fost emis la 3 septembrie și a fost publicat în Monitorul Oficial la 6 septembrie.
Cum va începe, luni, anul școlar?
La redeschiderea școlilor trebuie analizate mai multe scenarii după care acestea pot funcționa, explică un comunicat transmis de firma de avocatură Iordăchescu & Asociații.
„Potrivit ordinului mai sus amintit, consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității”, precizează avocata Alina Tiocan.
Un subiect delicat este vaccinarea cadrelor didactice, la care s-a referit și Ioana Mihăilă. Ea a demisionat din funcția de ministru al Sănătății întrucât face parte din USR PLUS. Ministrul Ioana Mihăilă ceruse creșterea ritmului de vaccinare la cadrele didactice. Aceasta ar fi o măsură de prevenire a extinderii pandemiei printre profesori și printre elevi.
“Părinții ar trebui să ceară școlilor situația profesorilor vaccinați și nevaccinați. Să fie o chestiune transparentă, școlile să promoveze activ vaccinarea în rândul cadrelor didactice”
Ioana Mihăilă,
Fost ministru al Sănătății
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu (PNL), este evaziv în ceea ce privește posibilitatea de a accelera ritmul de vaccinare anti – Covid a cadrelor didactice. Ministrul a anunțat însă că la dispoziția școlilor au fost puse 30 de milioane de măști de protecție, care vor fi înmânate elevilor în incinta școlilor, în anul școlar 2021 – 2022.
“Am încheiat o centralizare, cumulând toate aceste surse. Avem exact 30 de milioane de măști la dispoziția școlilor. Centralizarea a fost făcută județ cu județ prin Inspectoratele Școlare”
Sorin Cîmpeanu,
Ministrul Educației
Răspunzând la întrebarea unui jurnalist, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a precizat, acum câteva zile, că doar circa 60 la sută dintre profesori au fost imunizați anti – Covid.
Scenariul 1 înseamnă că elevii vin la școală
Cum va începe, luni, anul școlar, este menționat în ordinul publicat la 6 septembrie.
Acest ordin arată că fiecare Consiliu de Administrație al unităților de învățământ “propune Inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității”, explică Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociații.
Scenariul 1 intervine când incidența cumulată în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori. Asta presupune participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ. Ei vor respecta și aplica toate normele de protecție.
Scenariul 2 se aplică atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 de locuitori, până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. Acest scenariu înseamnă participarea zilnică cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor din învățământul special.
Cursurile pentru elevii din celelalte clase sau ani de studiu se vor desfășura în sistem online.
Ca o excepție, unitățile de învățământ vor putea să aibă activitatea didactică în sistem online inclusiv atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 6 la mia de locuitori.
Dacă se instituie carantina zonală, activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ nu sunt permise. Ele vor continua exclusiv în sistem online. De asemenea, suspendarea cursurilor cu prezență fizică în unitățile de învățământ se va dispune timp de 14 zile la apariția unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ.