Ministerul Muncii reacţionează, după ce fostul premier Florin Cîţu a acuzat că 100.000 de persoane au rămas fără loc de muncă după supraimpozitarea contractelor part-time. Oficialii instituţiei au transmis că, dacă la 31 iulie, erau în evidenţe peste 5,9 milioane de contracte full-time, în cursul zilei de joi numărul acestora ajunsese la peste 5,6 milioane.
”Odată cu anunţul făcut în spaţiul public, conform căruia contractele de muncă part-time vor fi taxate şi impozitate la nivelul salariului minim pe economie, cu excepţiile prevăzute în noul Cod Fiscal, în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor se observă faptul că există o creştere a numărului de contracte full-time”, a transmis, joi, MInisterul MUncii.
Sursa citată precizează că,dacă pe 31 iulie existau 5.593.563 contracte de muncă care au normă întreagă, în data de 4 august sunt înregistrate 5.621.537 contracte de muncă full-time.
”Scăderea numărului de contracte de muncă care au timp parţial de lucru este explicabilă prin faptul că acestea se transformă în contracte de muncă ce au normă întreagă. Şi în luna iulie, adică după anunţul public, se observă o migrare a contractelor de muncă cu normă parţială către normă întreagă”, a mai transmis ministerul.
Potrivit instituţiei, ”măsura a fost luată dat fiind faptul că s-a observat că numărul de contracte de muncă ce au normă parţială a urcat foarte mult şi s-a ajuns la peste 1,1 milioane de astfel de contracte, un procent foarte mare raportat la numărul total de contracte de muncă din România”.
”O astfel de măsură a mai fost luată de Guvernul României acum câţiva ani, iar rezultatele s-au dovedit, atunci, a fi benefice, adică măsura a dus la transformarea a 300.000 de contracte de muncă ce aveau normă parţială în contracte de muncă care aveau normă întreagă”, a mai transmis MInisterul Muncii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!