16 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăSocialGuvernul a aprobat noile măsuri anti-Covid. Vom purta doar mască medicală și...

Guvernul a aprobat noile măsuri anti-Covid. Vom purta doar mască medicală și de tip FFP2!

Guvernul a aprobat noile măsuri anti-Covid. Guvernul a aprobat noile restricții împotriva valului 5 al pandemiei de Covid, în contextul în care, miercuri, 5 ianuarie, potrivit bilanțului provizoriu, se înregsitrează 4.900 de noi îmbolnăviri. Restricțiile urmează să intre în vigoare în 8 ianuarie, după ce prevederile vor fi publicate în Monitorul Oficial.

În România redevine obligatorie purtarea măștii de protecție în toate spațiile, iar aceasta trebuie să fie doar tip medical sau FFP2. Decizia a fost luată miercuri de Comitetul pentru Situații de Urgență, care a stabilit prelungirea stării de alertă și restricțiile care vor fi în vigoare în contextul valului 5 al pandemiei.

Propunerile CNSU au fost aprobate în ședința de Guvern care a avut loc la ora 11.00 și vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul a aprobat noile măsuri anti-Covid. Top restricții

Începând cu data de 8 ianuarie, intră în vigoare noi restricții anti Covid, în contextul exploziei de noi cazuri de îmbolnăvire. România a intrat, oficial, într-o nouă etapă a pandemiei, la fel ca întreaga Europă. Acum, este doar o chestiune de timp până când varianta Omicron va deveni dominanță și la noi în țară. Până atunci însă, românii vor fi obligați să respecte anumite restricții și măsuri anti pandemie. Cine nu respectă legea, va fi amendat!

Se reintroduce masca de protecție în spațiile deschise

Masca de protecție devine obligatorie atât în spațiile închise, cât și în spațiile deschise. există, însă câteva excepții:

  • Preoții în timpul slujbelor, cu distanțare de 3 metri;
  • Vorbitorii aflați la 3 metri de persoanele din public,
  • Persoanele care fac sport sau lucrează în condiții de muncă solicitante

Atenție! Masca de protecție din material textil va fi interzisă.

Cum se poartă corect masca tip FFP2

Din data de 8 ianuarie 2022, putem spune adio măștilor din material textil. Acestea vor fi interzise. Ddio, deci, măștilor colorate, imprimate 3D, mășților cu buline, sau capete de mort. În spațiile publice pot fi purtate doar măști medicinale și FFP2.

Potrivit hotărârii CNSU, masca de protecție de tip medical sau FFP2 va fi folosită, astfel încât să acopere gura și nasul, în toate spațiile publice închise și deschise. Excepție fac următoarele categorii de persoane:

  • copiii cu vârsta mai mică de 5 ani;
  • persoanele care sunt singure în birou;
  • prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • reprezentanții cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane;
  • vorbitorii aflați în spații închise sau deschise cu condiția respectării distanței de minimum 3 metri între aceștia și oricare din celelalte persoane din public;
  • persoanele care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.) sau activități sportive.

Restricții valul 5. Magazinele vor fi deschise până la ora 22.00

Magazinele, supermarketurile și hypermarketurile vor fi deschise până la ora 22.00. Rămâne obligatorie purtatea măștii în interior. Tot până la ora 22.00 vor funcționa și restaurantele.

Despre spectacole și evenimente sportive

De asemenea, vor exista noi limitări pentru activitatea spectacolelor și a evenimentelor sportive, în funcție de incidența din fiecare localitate în parte.

La incidență sub 1 la mie, majoritatea activităților vor fi permise la o capacitate de 50%, pentru persoanele vaccinate, trecute prin boală sau care au un test COVID negativ. La incidență peste 3 la mie, capacitatea va fi de 30%.

Concertele și festivalurile în aer liber se pot desfășura cu cel mult 500 de spectatori, iar la mitinguri pot participa doar 100 de persoane.

Guvernul a aprobat noile măsuri anti-Covid. Anumiți angajați vor fi testați săptămânal

Anumite categorii de persoane, care lucraeză în domenii cheie, considerate vitale pentru ecomonie vor fi testate anti Covid în fiecare săptămână.

Este vorba despre angajații din cadrul autorităților sau companiilor care dețin infrastructuri critice. Acestea includ testare săptămânală, lucru în ture sau folosirea de măști FFP2 în zonele aglomerate. 

Infrastructura critică reprezintă orice entitate economică funcţională, care oferă produse, bunuri şi servicii e utilitate publică, vitale pentru întreaga societate şi a cărei distrugere, degradare ori aducere în stare de nefuncţionare produce un impact major în plan economico-social, la nivel micro și macro regional.

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Iohannis – dă-mi-o mie, NA-TO mie

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis reinventează schema clasică din blaturile fotbalului românesc. În loc de consacrata “dă-mi-o mie, na-ți-o ție”, șeful de la...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...

Arest la domiciliu pentru medicul care a uitat o compresă în ambdomenul unei paciente, iar aceasta a murit

Medicul care a operat o femeie din localitatea dâmboviţeană Dragomireşti şi ar fi uitat o compresă în abdomenul acesteia, lucru ce a dus la...
Ultima oră
Pe aceeași temă