Conducerea Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) susține că nu a înțeles la ce s-a referit ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, când a afirmat că profesorii care nu se vor testa pentru COVID-19 “vor fi nevoiți să se odihnească puțin”.
Reprezentanții cadrelor didactice susțin că un profesor va trebui “să facă împrumut la bancă”, dacă va fi nevoit să suporte costurile pentru testarea zilnică de infectare cu noul coronavirus.
“Și noi am remarcat această problemă (nota redacției – declarațiile contradictorii dintre ministrul Educației și cel al Sănătății privind testarea cadrelor didactice). Dacă va fi nevoit să suporte costurile unor testări zilnice, un profesor va trebui să facă împrumut la bancă. Depinde la ce fel de teste se referă guvernanții”, a declarat, pentru cotidianul național “România liberă”, președintele FSLI, Simion Hăncescu.
O exprimare plastică
Liderul sindical susține că nu se poate înțelege ce a dorit să spună ministrul Sorin Cîmpeanu când a declarat că profesorii care nu doresc să fie testați “vor fi nevoiți să se odihnească puțin”.
“Nici noi nu am înțeles ce a vrut să spună domnul ministru. De aceea așteptăm clarificări. Probabil că a folosit o exprimare mai plastică”, ne-a mai spus Hăncescu.
Acesta susține că FSLI va avea o discuție cu ministrul Educației înainte de începerea noului an școlar.
“Așteptăm o invitație pentru a clarifica aceste aspecte și pentru a discuta despre o altă temă importantă: pachetul legislativ din domeniul Educației, anunțat pentru luna septembrie. Sincer, termenul anunțat pentru publicarea unei noi legi a Educației, 1 octombrie, nu mi se pare unul realist. E nevoie de o dezbatere serioasă. Probabil, în cel mai optimist scenariu, perioada februarie – martie a 2022 este un termen mai realist”, mai susține președintele FLSI.
La sfârșitul săptămânii precedente, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, declara că profesorii neimunizaţi care nu se testează regulat, la un interval de 72 de ore, nu vor mai putea preda fizic în şcoală şi că vor trebui „să se odihnească puţin” în cazul în care incidenţa cazurilor de COVID-19 va depăşi pragul de 6 la mie.
„Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testaţi – testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea, sigur, şi testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontarea acestor cheltuieli, atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcţiile de Sănătate Publică – sigur că în această situaţie va trebui să nu mai oferim avantajul posibilităţii de predare fizică a acelor colegi care, repet, au posibilitatea să se vaccineze şi nu s-au vaccinat, nici nu au trecut prin boală şi nici nu prezintă teste regulat, la fiecare 72 de ore”, a arătat Sorin Cîmpeanu.
Totuși, ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a pus sub semnul întrebării oportunitatea testării gratuite pentru profesori, iar Cîmpeanu i-a dat dreptate.
[…] post FSLI nu-l înțelege pe Cîmpeanu appeared first on România […]
[…] post FSLI nu-l înțelege pe Cîmpeanu appeared first on România […]