19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialFiscul va trimite decizii din oficiu celor care nu și-au declarat veniturile...

Fiscul va trimite decizii din oficiu celor care nu și-au declarat veniturile în 2016 și 2017

Potrivit Ordinului nr.1.869/2018, ANAF, publicat vineri în monitorul Oficial, ANAF va estima în mod indirect veniturile obținute de persoanele fizice, stabilind, astfel, ce impozit au de achitat. Vizate de această măsură sunt și persoanele fizice autorizate, dar și cei care au obținut venituri din chirii sau din investiții pe care nu le-au declarat la Fisc. „Stabilirea din oficiu a obligației de plată se efectuează pentru fiecare sursă și categorie de venit impozabil (…) și pentru fiecare an fiscal pentru care nu au fost depuse declarații de impunere, conform legii”, scrie în ordin. „Cuantumul impozitului pe venit se stabilește sub rezerva verificării ulterioare, potrivit legii”, se precizează în actul normativ.

Pentru a stabili cuantumul impozitului pe care îl are de plătit o persoană fizică care nu și-a depus declarația de impunere, Fiscul va estima veniturile obținute de aceasta, folosind informațiile și documentele pe care le le poate obține în acest sens. Principalele surse vor fi deciziile de impunere pentru plățile anticipate de impozit (formularul 260), declarațiile referitoare la venitul estimat/norma de venit (formularul 220), declarațiile informative despre impozitul reținut la sursă (formularul 205) și declarațiile privind taxele salariale (formularul 112).

ANAF va utiliza, totodată, documente din dosarul fiscal al persoanelor fizice,  informații de la terți ori de la alte instituții ale statului (inclusiv de la autoritățile fiscale ale altor state).

ANAF îi va anunța în prealabil pe cei care nu și-au depus declarațiile despre acest lucru iar apoi va emite decizia de impunere din oficiu, se arată în actul normativ.  

 

Declarație unică din acest an

Pe de altă parte, Fiscul a publicat recent un proiect de ordin care vizează regularizările aferente veniturilor din 2017 ale persoanelor fizice care au depus declarațiile de impunere.

Începând cu veniturile anului 2018, a fost introdus mecanismul declarației unice pentru persoanele fizice, trecându-se de la impunerea de către Fisc la autoimpunere. Asta înseamnă că persoanele fizice cu venituri independente trebuie să depună declarația unică, în fiecare an, până la data 15 martie, iar apoi, până la aceeași dată a anului următor, trebuie achitate impozitul și contribuțiile sociale datorate. Declarația Unică se depune online prin accesarea https://declunica.anaf.ro/.

Completarea şi depunerea declaraţiei unice prin această aplicaţie se poate realiza doar cu numele de utilizator și parola contului personal din Spațiul Privat Virtual.

ANAF recomandă utilizarea din timp a aplicației dedicate completării și depunerii online a Declarației unice, pentru a se evita îngreunarea procedurii de depunere de către un număr mare de utilizatori înregistrați simultan în sistem.

Contribuabilii care depun electronic Declarația unică beneficiază de bonificația de 5% din impozitul pe venit plătit integral până la 15 martie 2019 inclusiv, reprezentând obligațiile fiscale anuale pentru anul 2018. O bonificație de 5% se acordă, de asemenea, şi pentru contribuțiile sociale datorate potrivit legii.

 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Oamenii de știință din Israel au făcut o descoperire remarcabilă legată de o supernovă

În urmă cu aproximativ 20 de milioane de ani, într-o galaxie nu foarte îndepărtată, o stea de mari dimensiuni a explodat şi a trimis...

Securitatea și sănătatea în muncă – serviciu obligatoriu pentru orice afacere din România

Companiile active cu minim un angajat au obligația de a respecta un protocol foarte strict pentru a asigura întregului personal condiții sigure de muncă....
Ultima oră
Pe aceeași temă