16.5 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSocialFirea vrea amenzi drastice pentru prorpietarii de clădiri emblematice, care refuză reabilitarea

Firea vrea amenzi drastice pentru prorpietarii de clădiri emblematice, care refuză reabilitarea

“În ceea ce priveşte clădirile emblematice ale Capitalei, voi avea toleranţă zero la a mai permite ca, mai ales în centrul Capitalei României, în Anul Centenar, clădirile istorice, de patrimoniu, monumentale, să fie în continuare ca după război, foarte murdare, afectate de vreme, pline de graffiti, de injurii. (…) E un apel pe care-l fac pentru ultima oară. Dacă nu se înţelege să cooperăm şi noi să oferim sprijin total din partea Primăriei pentru reabilitarea acestor clădiri, atunci vom face ceea ce fac toţi europenii civilizaţi cu sau fără papion – amenzi drastice. Poate că la acest gest de amendă drastică – lunar câte 50 milioane lei vechi – poate se înţelege că nu putem să stăm la nesfârşit cu aceste clădiri în centrul Capitalei în maniera în care sunt acum”, a declarat Firea, miercuri, la un comandament pe tema asfaltării şi curăţeniei în Bucureşti.

Ea a precizat că Municipalitatea doreşte să vină în sprijinul proprietarilor unor astfel de clădiri.

“Noi am întins o mână, directorul de Investiţii a fost şi a discutat la Universitatea Bucureşti cu domnul rector, la Universitatea de Arhitectură ‘Ion Mincu’ cu domnul rector, noi oferim tot sprijinul prin Compania de Consolidări, prin trustul de construcţii metropolitane, dar şi dumnealor trebuie măcar să-şi convoace Senatul şi să aprobe, pentru că am înţeles că e nevoie şi de o aprobare şi din partea Senatului universităţilor şi e foarte bine, dar noi nu putem să stăm la infinit luni şi ani de zile cu aceste clădiri în centrul Capitalei fără reabilitare. (…) Noi cu propriile companii dorim să venim în sprijinul acestor proprietari şi administratori de clădiri şi nu mă refer doar la cele două, sunt alte multe clădiri în centrul oraşului şi pe Magheru şi pe Calea Victoriei – proprietarii şi administratorii vor fi notificaţi şi, dacă nu respectă legea, (…) au amendă”, a spus Firea.

Ea a subliniat că, în ceea ce priveşte curăţenia şi reabilitarea Centrului vechi, operaţiunea va fi de amploare şi că solicită şi sprijinul comercianţilor din această zonă.

“Vom implementa în maximum două săptămâni un nou Regulament pentru Centrul Vechi, noi dăm tot sprijinul şi tot ajutorul, trebuie reparate toate străzile, toate aleile, de asemenea, curăţenia să fie exemplară. (….) În Centrul istoric, ziua în amiaza mare, saci cu gunoi? Cum se poate aşa ceva? (…) Nu declarăm de fapt cantitatea reală de gunoi menajer ca să nu plătim mai mult şi aruncăm sacii pe unde putem, pe lângă stâlpii de iluminat, la terasa vecinului, la blocul vecinului, nu se poate aşa ceva, amenzile vor fi drastice”, a afirmat edilul.

Gabriela Firea a menţionat că locurile de joacă din parcuri vor fi puse urgent în siguranţă, precizând şi că vor fi amenzi usturătoare şi în cazul constructorilor care nu strâng resturile rezultate în urma lucrărilor.

“Constructorii în loc să-şi facă un contract cu o firmă de salubritate, să strângă toate resturile de la construcţii, le lasă ori în proximitatea ansamblului rezidenţial dezvoltat sau a blocului construit ori pe un teren viran al nimănui, chipurile. E tot al nostru. Acele deşeuri din construcţii sunt o sursă de infecţie, de microbi, nu mai spun de factorul estetic. Avem deja prin Poliţia Locală câteva sute de informări. Amenzi drastice, usturătoare! În continuare vom realiza foarte multe controale (…) şi vom aplica aceste amenzi”, a avertizat Firea.

Aceasta a atras atenţia că, dacă reabilitarea Bucureştiului şi curăţenia de primăvară vor fi împiedicate, ”vor cădea capete”.

“Dacă această operaţiune demarată oficial azi de reabilitare a Capitalei şi curăţenie de primăvară va fi împiedicată de diverse persoane, vor cădea capete, pentru că noi răspundem în faţa cetăţenilor şi nu ne pierdem timpul cu nimeni care ori are alte interese de genul PNL-ului, ori îi e lene, ori vine la serviciu doar să bifeze”, a spus Firea.

Ea a anunţat că miercuri va face o verificare a rondului de la Universitate.

“Voi fi la Universitate, într-o verificare, să văd ce fac angajaţii ALPAB, dacă au de gând totuşi să înfrumuseţeze şi acel rond de la Universitate, că arată ca după o iarnă foarte grea, iarba e ciufulită şi arsă, florile – puţine şi uscate, o să mă duc să văd dacă găsesc acolo măcar 20 de angajaţi din cei 400 ai ALPAB la lucru”, a menţionat Firea.

Cele mai citite

Ucraina s-a retras brusc din acordul cu Rusia, mediat de Turcia, privind cerealele

Rusia şi Ucraina au negociat două luni cu ajutorul medierii Turciei restabilirea înţelegerii care a permis până în iulie anul trecut exportul cerealelor ucrainene...

Olaf Scholz, vizită în China: Nu fumăm toți cannabis în Germania

Cancelarul Olaf Scholz i-a asigurat luni pe studenții chinezi că nu vor fi nevoiți să fumeze cannabis dacă aleg să studieze în Germania, liderul...

Ajutorul promis Israelului, dar și Ucrainei ar putea fi votat în Congresul SUA

În timpul unei convorbiri telefonice de duminică între președintele Joe Biden și liderii Congresului, a existat un „acord” privind ajutorul rapid atât Israelului, cât...
Ultima oră
Pe aceeași temă