10.7 C
București
miercuri, 28 februarie 2024
AcasăSocialFamilia Regală rămâne la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie

Familia Regală rămâne la Palatul Elisabeta, dar va plăti chirie

S-a ajuns la o înţelegere cu reprezentanţii RAAPPS, iar Familia Regală va plăti chirie pentru Palatul Elisabeta.

Între timp, continuă discuţiile privind Statutul Casei Regale. Potrivit unui proiect de lege iniţiat de şefii celor două camere ale Parlamentului, Casa Regală ar putea primi un buget anual aprobat de Guvern, Palatul Elisabeta în folosinţă pentru următorii 49 de ani, iar conducătorul Casei ar putea avea statut de fost şef de stat. Proiectul a primit însă aviz negativ din partea Guvernului Tudose.

Andrew Popper, şeful Casei Regale, declara, recent, într-un interviu pentru Antena 3, că speră că legea privind statutul Casei Regale să fie adoptată, iar discuţiile cu Guvernul pentru găsirea unei soluţii intermediare în ceea ce priveşte rămânerea familiei regale la Palatul Elisabeta sunt promiţătoare.

“Noi sperăm că problema se va rezolva pe termen lung prin adoptarea acestei legislaţii şi avem toate motivele să credem că legislaţia privind Casa Regală va fi adoptată de către Parlament. Această legislaţie va da posibilitatea familiei (regale – n.r.) să rămână în această locuinţă şi în care îşi va continua activităţile. Trebuie să spunem că imensa majoritate a suprafeţei acestei clădiri este folosită pentru evenimente publice. Nu este pur şi simplu un loc unde locuieşte Familia Regală. În momentul de faţă suntem în discuţii cu Guvernul  ca să găsim o soluţie intermediară şi, în ultimele zile, am întâlnit foarte multă bună-voinţă din partea Guvernului şi sperăm, şi suntem aproape convinşi că o soluţie intermediară va fi găsită”, a declarat Andrew Popper, şeful Casei Regale, referindu-se la Palatul Elisabeta pe care, după decesul Regelui Mihai, care era beneficiarul direct, familia regală ar urma să îl părăsească.

Andrew Popper a mai declarat că problema Familiei Regale nu este că nu are unde să locuiască, ci este îngrijorată de starea Palatulu Elisabeta, care are o valoare istorică foarte mare.

Popper a mai spus că Regele Mihai I nu a cerut niciodată ca Palatul Elisabeta să treacă în proprietatea lui, şeful Casei Regale a spus că monumentul nu i-a aparţinut lui, ci Principesei Elisabeta, iar Regele şi-a stabilit un principiu potrivit căruia va revendica doar proprietăţile lui personale

El a mai afirmat că Familia Regală foloseşte foarte puţin palatul ca locuinţă, în majoritatea timpului fiind folosit pentru evenimente publice.

“Motivul pentru care se doreşte ca acest palat să rămână în folosinţa Casei Regale este pentru activităţile publice care se desfăşoară aici. Acest imobil este folosit doar într-o mică măsură ca o locuinţă şi este folosit în marea lui majoritate pentru organizarea de evenimente publice care au foarte multă importanţă. Au fost zeci de evenimente aici la care au participat instituţii de stat, membri ai societăţii civile, au fost aici capete incoronate şi şefi de stat”, a mai spus Popper.

Cele mai citite

Navalnîi va fi înmormântat la Moscova, la 1 martie, la o zi după discursul lui Putin în Parlament

Aleksei Navalnîi, cel mai cunoscut adversar al președintelui Rusiei, va fi înmormântat la Moscova la data de 1 martie 2024. Anunțul privind data și locul...

Camera Deputaților a decis înfiinţarea “listei negre” antidrog

Camera Deputaților a votat marţi în favoarea unui proiect de lege care introduce înființarea Registrului Național Automatizat pentru persoanele implicate în infracțiuni legate...

Nespusa poveste din viitor a locatarului Palatului imperial

Se face că, printr-o ironie a sorții, fostul guvernator al unei republici vasale Marelui Imperiu, poreclit de comați - Magnus Mutus și de tarabostes...
Ultima oră
Pe aceeași temă