4.8 C
București
miercuri, 7 decembrie 2022
AcasăSocialEvenimentRapperul Coolio, cunoscut pentru celebra melodie 'Gangsta's Paradise', a murit la vârsta...

Rapperul Coolio, cunoscut pentru celebra melodie ‘Gangsta’s Paradise’, a murit la vârsta de 59 de ani

Coolio, unul dintre cei mai mari rapperi ai anilor ’90, cu hituri precum „Gangsta’s Paradise” și „Fantastic Voyage”, a murit ieri, miercuri, 28 septembrie, la vârsta de 59 de ani.

Cauza nu a fost clarificată imediat.

Coolio a câștigat un premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare rap solo pentru ‘Gangsta’s Paradise’, hitul din 1995 de pe coloana sonoră a filmului Dangerous Minds al lui Michelle Pfeiffer, care a preluat melodia ‘Pastime Paradise’ din 1976 a lui Stevie Wonder și care a fost difuzat constant pe MTV.

Născut Artis Leon Ivey Jr. în Monessen, Pennsylvania, la sud de Pittsburgh, Coolio s-a mutat în Compton, California. În adolescență a petrecut ceva timp în nordul Californiei, unde mama sa l-a trimis pentru că i se părea că orașul era prea periculos.

A declarat în interviuri că a început să cânte rap la 15 ani și că la 18 ani știa că este ceea ce vrea să facă în viață, dar că va merge la un colegiu comunitar și va lucra ca pompier voluntar și în securitatea aeroporturilor înainte de a se dedica scenei hip-hop.

Cariera sa a luat avânt odată cu lansarea în 1994 a albumului său de debut, It Takes a Thief. Piesa de deschidere a albumului, „Fantastic Voyage”, a ajuns pe locul 3 în Billboard Hot 100. Un an mai târziu, „Gangsta’s Paradise” avea să devină single-ul nr. 1. Rapperul nu va mai avea niciodată o melodie la fel de mare, dar a avut succese ulterioare cu ‘1, 2, 3, 3, 4 (Sumpin’ New)’ din 1996 și ‘C U When U Get There’ din 1997.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

A fost cutremur azi-noapte în țară

Un cutremur cu magnitudinea 3,4 pe Richter s-a produs miercuri dimineaţa, la ora locală 3:49, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, potrivit Institutului Naţional...

Horoscop 7 decembrie: Luna plină aduce schimbări

Berbec: Luna Plină poate aduce la suprafață sentimente care trebuie exprimate, iar modul în care expuneți lucrurile este esențial. Cu toate acestea, cu Marte...

XTB: Energia solară, între provocările de producție și optimismul de pe burse

„Energia solară va depăși producția de energie din cărbune în prima parte din 2025, estimează Agenția Internațională pentru Energie, iar China va rămâne actorul principal  în...
Ultima oră
Pe aceeași temă