O sută de români sunt în Kazahstan, în momentul în care această țară din Asia e lovită de o gravă criză internă. Ministerul Afacerior Externe al România a anunțat, joi, că urmărește situația acestora.
„Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a urmărit și urmărește îndeaproape, încă de la declanșarea acestora, evoluțiile recente din Republica Kazahstan, unde în ultimele zile au avut loc mișcări de masă, însoțite și de violențe, pe fondul unor revendicări socio-economice, fiind introdusă starea de urgență pe tot teritoriul țării.
În conformitate cu poziția Uniunii Europene cu privire la aceste evoluții, MAE subliniază importanța soluționării pașnice și prin dialog intern incluziv a situației din Kazahstan. De asemenea, MAE face apel la evitarea violențelor și incitării la violență.
MAE informează că personalul Ambasadei României la Nur-Sultan este în siguranță. De asemenea, misiunea diplomatică a României în Kazahstan este în contact cu cei aproximativ 100 de cetățeni români aflați în această țară, în principal specialiști și experți angajați de companii private. Până în prezent, au fost primite doar două solicitări de informații privind programul zborurilor companiilor aeriene. MAE, prin intermediul Ambasadei României la Nur-Sultan, este pregătit să acorde asistență consulară în funcție de solicitările existente”, anunță MAE.
Preşedintele Kazahstanului, Kassym-Jomart Tokayev, a cerut sprijin din partea Organizaţiei Tratatului pentru Securitatea Colectivă. Aceasta este o organizație dominată de Rusia. Din organizație fac parte Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan, toate fiind țări ex – sovietice.
Președintele din Kazahstan a anunțat că rămâne la putere. Premierul, în schimb, și-a dat demisia.